• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.12.2020

09:04

DISTANCA, PRANJE RUKU, MASKE - glavni ključ u borbi protiv korone! Kisić Tepavčević o prevencijama širenja zaraze

Društvo

DISTANCA, PRANJE RUKU, MASKE - glavni ključ u borbi protiv korone! Kisić Tepavčević o prevencijama širenja zaraze

Podeli vest

Distanca, pranje ruku i nošenje maski i dalje su ključni za prevenciju širenja korona virusa i tako će biti sve dok ne zaživi masovna vakcinacija, rekla je za RTS ministarka rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević

Ona je za RTS rekla da od početka imamo samo jedan veliki talas korona virusa sa manjim ili većim pikovima, navodeći da je poslednji pik u Srbji počeo kasnije nego u ostalim zemljama i da Krizni štab pokušava da sagleda šta se dešavalo u drugim zemljama i koje su preventivne mere dale najviše rezultata.

Kako ističe, osnovno je da naučimo da živimo sa virusom. Poručuje da svaki put kada svesno izbegavamo prostore sa velikim brojem ljudi, kada stavimo masku, kada vodimo računa o sebi i ljudima oko sebe, dajemo doprinos u sprečavanju širenja virusa.

- Ako sprečimo da se inficiramo, dajemo ogroman doprinos tome da ostanemo zdravi i da se izborimo s pandemijom - ukazala je.

Govoreći o predstojećim praznicima, istakla je da je tada obično povećana fluktuacija putnika u međunarodnom saobraćaju i da su zbog toga bile neminovne odluke koje se odnose na ulazak u zemlju.

Juče je Krizni štab odlučio da će svaki strani državljanin morati da ima negativan pi-si-ar test pri ulasku u Srbiju, a da ce domaći državljani koji ne budu imali pi-si-ar test morati u desetodnevnu izolaciju koju mogu da prekinu ako u međuvremenu urade test i ako on bude negativan.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da ce se to odnositi na vremenski period od 20. decembra do 10. januara, i da će biti isti kriterijum za sve koji dolaze iz inostranstva.

Kako je navela, Krizni štab ima redovne sastanke jednom ili dvaput nedeljno, i tada se diskutuje o svim apektima epidemije, porede se efekti mera, šta su uradile druge zemlje i razmatraju se sve opcije.

Do petka ce ostati na snazi aktuelne mere, što znači da ce svi objekti, osim prehbrambenih prodavnica, apoteka i benzinskih pumi raditi do 17 casova.

Govoreći o situaciji u ustanovama socijalne zaštite, ministarka je ukazala da epidemija traje već deset meseci i da osoblje u tim ustanovama praktično sve to vreme živi u ustanovama, sa retkim odlascima kući.

Napominje da je reč o velikom požrtvovanju i da u velikom broju ustanova nije došlo do prodora virusa. Ipak, u neke ustanove je koronavirus ušao, a podaci o tome redovno se objavljuju na sajtu ministarstva.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da se u poslednje vreme registruje veći broj slučajeva, ali napominje da su sve ustanove snabdevene antigenskim testovima i da je zbog toga veći broj novootkrivenih slučajeva.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sabahudin

pre 3 godine

DISTANCA, PRANJE RUKU, MASKE !!! E moj profesore !!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija