• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.12.2020

17:18

O VOJNOM ZDRAVSTVU I POVEĆANJU PLATA! Održan prvi sastanak nove administracije Ministarstva odbrane sa vojnim sindikatom Gvozdeni puk!

Društvo

O VOJNOM ZDRAVSTVU I POVEĆANJU PLATA! Održan prvi sastanak nove administracije Ministarstva odbrane sa vojnim sindikatom Gvozdeni puk!

Podeli vest

Danas je održan prvi sastanak nove administracije Ministarstva odbrane RS sa Vojnim sindikatom Gvozdeni puk. Sastanak je vodila gospođa Katarina Tomašević, Pomoćnik Ministra za ljudske resurse a sastanku su prisustvovali njeni bliski saradnici i predstavnici Uprave za vojno zdravstvo i Uprave za finansije. Saopštenje ovog sindikata prenosimo u celosti

Sastanak je vodila gospođa Katarina Tomašević, Pomoćnik Ministra za ljudske resurse a sastanku su prisustvovali njeni bliski saradnici i predstavnici Uprave za vojno zdravstvo i Uprave za finansije.


Primarna tema sastanka je, pored uspostavljanja kontakta i saradnje poslodavca i sindikata, bila vojno zdravstvo. Izneli smo nezadovoljstvo zaposlenih u vojnom zdravstvu, koji su angažovani uz pacijente obolele od Covid-19 jer nisu jednako tretirani kao kolege u civilstvu. Prezentovano nam je od strane predstavnika Uprave za finansije, da je dodatak na platu od 10%, koji je realno bio u neko iznosu nešto više od 7% na platu, sada implementiran u zarade zaposlenih u vojnom zdravstvu i da će od decembarske plate biti realno 10% a da će uvećanje plate od 5% biti uračunato na tu već uvećanu platu. Obećano nam je da će se tražiti modul kojim će biti nagrađeni svi zaposleni koji aktivno učestvuju u borbi sa kovid - 19.


Kao ključne probleme smo izneli:


- Plate vojnih nameštenika, čija primanja su realno ispod prosečne zarade u zemlji. Predstavljeno nam je da će se toj kategoriji pomoći posebnim modulom povećanja zarada u aprilu i da će se time prevazići postojeći problem.


- Poludiverzantski obrok, bon za ishranu smo predstavili kao problem jer se ne tumači odluka jednako u svim jedinicama. Dogovoreno je da Ministarstvo odreaguje nekim aktom ka jedinicama čime će se uspostaviti jednaki aršini za sve. Tako bi bon trebalo da dobije svaki pripadnik, koji je formacijski vozač, samim dolaskom na posao, bez obzira da li vozi ili ne a svi ostali, koji voze, da dobiju bon za dan u kome voze.


-  Kao veliki problem smo predstavili i nedovoljno sprovođenje uredbe o prevođenju PV u POF. Zatražili smo da Ministarstvo odreaguje ka jedinicama po tom pitanju i zatraži da se vrši popuna pošto mnogi Komandanti ne koriste u dovoljnoj meri tu uredbu da sačuvaju svoje zaposlene.


- Zatražili smo da Ministarstvo obaveže nadležne komande u sistemu Mo i VS da se vojnicima ugovori produžavaju na maksimalan broj godina, koje propisuje zakon a ne da im se skraćuje na po 6 meseci i godinu dana.


- Izneli smo problem koji je zastupljen u izviđačkim jedinicama KoV-a, gde nemaju svi benificirani radni staž 12/16 i zatražili da se to ispravi.


- Kroz koncept smo novoj administraciji predstavili i niz drugih problema, za koje smo dali predloge za rešavanje i zatražili da se realizuju u što kraćem roku.


- To su putni troškovi, koji su ograničeni na visinu odvojenog života, na 12000 dinara a koji su mnogima viši.


- Zatražili smo da se još jednom preispita mogućnost povećanja boda za UTS i rešavanje stambenog pitanja kao i visina dnevnica.


- Izneli smo problem straže u pojedinim gradovima, koji bi zamenom za čuvarsku službu uveliko olakšao život i rad zaposlenima u tim jedinicama.


- Izneli smo nedovoljno otvaranje konkursa za oficirska radna mesta i neiskorišćenost diploma koje su zaposleni stekli svojim finansiranjem, što za MO predstavlja veliku uštedu. Zatražili smo da Ministarstvo pokrene tu popunu jer jedinice ne traže u dovoljnoj meri.


- Predstavili smo problem civilnih lica u vojsci, kao najzapostavljenije kategorije zaposlenih. Zatražili smo da im se omogući ravnopravno lečenje u vojnim zdravstvenim ustanovama, odbijanje od plate za vreme bolovanja kao i kolegama u uniformi, zatražili smo da se u narednom periodu u saradnji sa Ministarstvom za rad poradi na izmeni Zakona o PIO, kojim bi ranije CL u VS odlazila u penziju.


- Zatražili smo da se pripadnicima Roda jED uvede koeficijent za deficitarna radna mesta jer su pripadnici tog roda, po pitanju materijalnih prinadležnosti značajno zapostavljeni već godinama.


- Zatražili smo da se u komandama ranga bataljona, diviziona uvede trupni dodatak kako bi kvalitetniji kadar imao satisfakciju za prelazak na ta radna mesta.


- Zatražili smo da se vrati komandirski dodatak, kako bi ljudi na tim funkcijama imali motivaciju za kvalitetno obavljanje svojih zadataka.

 

 


Sastanak je protekao u veoma prijatnoj atmosferi uz obostrano uvažavanje.


Uvideli smo da nova administracija MO ima veliku volju i razumevanje za naše probleme i dobili smo obećanje da ih zajedničkim snagama rešavamo.


Pomoćnik Ministra za ljudske resurse, gospođa Katarina Tomašević, kao glavni posrednik u radu sa sindikatima nam je ulila nadu da ćemo većinu pomenutih problema rešiti u skorije vreme. Iskazala je veliko razumevanje za sve naše probleme i obećala pomoć u rešavanju istih.


Mi ćemo, kao sindikat, uz pomoć svojih članova, pratiti situaciju u MO i VS i nastaviti da se borimo za bolji životni, radni i materijalni status. Vaše je da nas podržite u ovoj priči, ako je prepoznajete kao svoju.


Učlanite se u Sindikat Gvozdeni Puk i postanite deo porodice koja se bori za svoje članove.
Vaš, vojni SINDIKAT GVOZDENI PUK
KO - SME - TAJ - MOŽE



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija