• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

03.01.2021

11:54

DOGODILO SE NEŠTO NEPREDVIĐENO! Profesor Kočović izneo najnovija predviđanja o koroni u Srbiji! /Foto/

Društvo

DOGODILO SE NEŠTO NEPREDVIĐENO! Profesor Kočović izneo najnovija predviđanja o koroni u Srbiji! /Foto/

Podeli vest

Srbija se još nalazi u tamno sivoj zoni kada je reč o broju zaraženih u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika. Kriterijum tamno sive zone jeste od 1.000 do 3.000 zaraženih na 100.000 stanovnika u proteklih dve nedelje

U toj zoni smo završili proteklu godinu, a isto tako i ušli u 2021.

Proteklih dana broj novozaraženih korona virusom je u padu, epidemiološke mere daju rezultate, međutim posledice ranijeg nepoštovanja istih se i dalje vide.

To je na svom Fejsbuk profilu objavio i prof. Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije, koji zajedno sa svojim timom, mesecima unazad daje prognoze o kretanju epidemije na osnovu proračuna baziranog na Gausovoj krivoj.

Naime, on je najpre 31. decembra objavio grafik broja zaraženih u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika uz napomenu da "umesto 3.1. kraj u tamno-sivoj zoni je pomeren na 5.1.2021. Broj obolelih koji je nastao od 18-21.12.2020 - za 830 je veći od tada procenjenog broja."

Dakle, posledice nepoštovanja mera i povećanog broja zaraženih u periodu od 18. do 21.12. jeste "produženi boravak" u tamno sivoj zoni do petog januara. 

Međutim, to nije sve. 

Profesor Kočović je juče ponovo objavio grafik koji je nastao po istom principu, a na kome je prikazan broj zaraženih u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika i nije imao lepe vesti kada je reč o tamno sivoj zoni.

"Ostajemo, nepredviđeno, još jedan dan duže u ovoj zoni. To je posledica povećane zaraze u periodu 11 - 22. 12. 2020", napisao je profesor najnovije proračune.

To znači da ćemo umesto 5. januara, prema poslednjim računicama iz tamno sive zone izaći šestog. 

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 7.276 osoba dok je njih 1.907 bilo pozitivno. Manji broj testiranih, manje zaraženih, da li je to posledica praznika ili stvarno dolaze bolji dani ostaje da vidimo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija