• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

22.01.2021

07:19

OD CENE NAJSKUPLJEG STANA U SRBIJI ZAVRTEĆE VAM SE U GLAVI! Evo koliko je koštao i gde se nalazi

Društvo

OD CENE NAJSKUPLJEG STANA U SRBIJI ZAVRTEĆE VAM SE U GLAVI! Evo koliko je koštao i gde se nalazi

Podeli vest

U poslednja tri meseca 2020. prodato 300 stanova više nego u istom periodu 2019.

I pored koronavirusa i ekonomske krize koja je izazvana pandemijom, tržište nekretnina u Srbiji je "cvetalo". Najskuplji stan u poslednja tri meseca prošle godine prodat je za 1,4 miliona evra u naselju Beograd na vodi. Kvadrat ovog stana od 163 kvadratna metra plaćen je čak 8.754 evra.
Da tržište nekretnina raste pokazuje i podatak Republičkog geodetskog zavoda da je u poslednja tri meseca 2020. prodato 300 stanova više nego u istom periodu 2019.

Stanovi najprodavaniji


Prema podacima RGZ, 13 najskupljih stanova prodato je na istoj, najatraktivnijoj lokaciji u zemlji, u Beogradu na vodi. Kada je prodaja kuća u pitanju, najskuplja kuća prodata je za 1,85 miliona evra na teritoriji beogradske opštine Savski venac, dok je kompleks u Sopotu sa dve vikendice, pomoćnim objektima, nekoliko parcela zemljišta i bazenom prodat za neverovatna tri miliona evra.
Kada je reč o starogradnji, najviša cena po kvadratu plaćena je 4.452 evra za stan u Ulici Kralja Petra u opštini Stari grad, a najviše novca za stan u starogradnji u iznosu od 400.000 evra izdvojeno je za stan u Francuskoj ulici u istoj opštini. Najskuplji kvadrat poslovnog prostora prodat je takođe u Starom gradu, dok je najskuplji kvadrat garažnog prostora u novogradnji prometovan u kompleksu Novi Dorćol, a u starogradnji u Golsvordijevoj ulici u opštini Vračar.

Tokom četvrtog kvartala 2020. javni beležnici i osnovni sudovi su Republičkom geodetskom zavodu dostavili 44.742 ugovora, a broj registrovanih ugovora o prometu nepokretnosti za ovaj period 2020. veći je za skoro tri hiljade u odnosu na isti kvartal 2019. godine. Prodaja nekretnina tako je porasla za 9,6 odsto.

Foto: Marko Đoković

Cene i dalje visoke

U odnosu na treći kvartal, udeo stanova u ukupnom prometu nepokretnosti veći je u svim većim gradovima u Srbiji - u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Kada je reč o načinu plaćanja, preovlađivalo je plaćanje kešom. Najveći udeo gotovinskog plaćanja bio je u Kragujevcu - 80 odsto, a u Beogradu i Novom Sadu 76 i 77 procenata.

Rekordna godina

Cene najskupljih kuća

Lokacija cena ukupna dodatne karakteristike
Heroja Milana Tepića (Savski venac) 1.850.000 tri pomoćna objekta, bazen i garaža
Banjičkih žrtava (Savski venac) 1.700.000 pomoćni objekat
Ljube Jovanovića (Savski venac) 1.500.000 sa dve garaže
* iznosi su u evrima

Dragana Milićević Sekulić iz RGZ navodi da su se u ovom periodu najviše prodavali stanovi, koji su zauzeli 29 odsto prometa, dok su u trećem kvartalu bili na 28 odsto, sledi građevinsko zemljište sa 19 odsto, poljoprivredno zemljište 16 odsto, stambeni objekti sa 14 odsto i garaže na koje otpada osam odsto prometa.

Zamenik predsednika Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Privredne komore Srbije Nenad Đorđević kaže za Informer da u ovom periodu nije bilo nekog značajnog rasta cena nekretnina, ali da je decembar 2020. po svim parametrima bio bolji od decembra 2019. godine.
- To govori da nam je tržište jako, jer je 2019. bila rekordna godina. Dakle, bez obzira na koronu, u decembru kada smo imali po sedam ili osam hiljada zaraženih dobili smo ovakve rezultate. Ipak, to na neki način i ne čudi, jer ljudi u kriznim vremenima imaju strah šta će sa kapitalom, pa kupuju nekretnine - zaključuje Đorđević.

Najviše cene stanova u poslednjem kvartalu 2020.


vrsta izgradnje             lokacija                      cena                     ukupna cena po kvadratu
novogradnja              Beograd na vodi             1.426.888                 8.754
novogradnja              Gospodar Jovanova         510.202                   3.836
novogradnja              Kneza Miloša rezidens     117.000                   3.774
starogradnja             Kralja Petra                    325.000                   4.452
starogradnja             Obilićev venac                245.000                   4.298
starogradnja             Bulevar Despota Stefana  89.500                     3.729
* iznosi su u evrima




 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija