• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

28.01.2021

08:25

KAZNE OD 20.000 DO 40.000 DINARA! Saobraćajci kontrolišu novi prekršaj, vozači, OBRATITE PAŽNJU - EVO O ČEMU JE REČ

Društvo

KAZNE OD 20.000 DO 40.000 DINARA! Saobraćajci kontrolišu novi prekršaj, vozači, OBRATITE PAŽNJU - EVO O ČEMU JE REČ

Podeli vest

Pripadnici Uprave saobraćajne policije od Nove godine dobili su još jedno zaduženje - kontrolu vozača na psihoaktivne supstance. To je do sada bila povremena aktivnost zbog složene aparature, a sada, sa brzim testom, odgovor da li neko lice ugrožava saobraćaj vožnjom pod dejstvom narkotika mogao bi da stigne za svega nekoliko minuta.

To je do sada bila povremena aktivnost zbog složene aparature, a sada, sa brzim testom, odgovor da li neko lice ugrožava saobraćaj vožnjom pod dejstvom narkotika mogao bi da stigne za svega nekoliko minuta.

1. Kako test funkcioniše, kako izgleda i koliko minuta je neophodno da bi se dobio rezultat?

- Kontrola se vrši na dva načina. Prvi je korišćenjem uređaja Dräger DrugTest 5000, odnosno na osnovu uzorka pljuvačke. Kontrolu vrše policijski službenici na mestu gde je vozač zaustavljen i kontrola traje oko 10 minuta - naveli su iz Agencije.

Oni dodaju da postoji i drugi način vršenja kontrole a to je upućivanje vozača za koga se posumnja da upravlja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci na stručni pregled u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu, gde medicinsko osoblje vrši analizu na osnovu uzorka krvi, odnosno urina.

2. Na koje droge je test osetljiv?

Na osnovu uzorka pljuvačke detektuje se prisustvo 7 vrsta narkotika: amfetamin, kanabis, kokain, metamfetamin, opijati, metadon i benzodijazepin.

Foto: Novak Đurović

Detektuje se prisustvo 7 vrsta narkotika

3. Cena testa do sada bila prepreka?

Kako je navedeno, postojala je kontrola upućivanjem vozača za koga se posumnja da upravlja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci na stručni pregled u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu, gde medicinsko osoblje vrši analizu na osnovu uzorka krvi, odnosno urina.

- Međutim, razvojem i nabavkom uređaja poput Dräger DrugTest 5000 postupak utvrđivanja postojanja droga u organizmu vozača olakšan je na licu mesta, te je policijskim službenicima omogućeno da na licu mesta utvrde postojanje narkotika u organizmu. Za intenzivniju primenu ovakvih uređaja bilo je potrebno sprovesti obuke lica za korišćenje i nabavke uređaja koji će u najvećoj meri odgovarati našem sistemu, pored toga treba imati u vidu da i zemlje Evrope od 2018. godine intenzivnije rade na primeni i implementaciji uređaja poput Dräger DrugTest 5000 u kontroli saobraćaja - kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

4. Koje su kazne?

Ukoliko se utvrdi da je vozač upravljao vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, policijski službenici isključiće vozača iz saobraćaja u trajanju od 24 časa, a po naredbi policijskih službenika vozaču se određuje zadržavanje u službenim prostorijama u trajanju do 12 sati.

- Protiv vozača se podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i zakonom je propisana novčana kazna u iznosu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, 8 kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest meseci - navode oni za "Blic".

Oni koji odbiju ovakvo testiranje biće kažnjen novčanom kaznom od 100.000- 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i oduzimanjem dozvole na osam meseci ili zatvorskom kaznom od 30 dana, stoji u zakonu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
petrovic ranko

pre 3 godine

kazna za drogu 20.000 ?? A kazna za pojas 10.000 din.Na penziju od 35.000 din da platim za pojas 10.000 din.Uostalom koga to štiti ako vozim bez pojasa?Hoću li bolje voziti sa pojasom?

Perica

pre 3 godine

Narkoman se naduva i ti ga kazniš novčano? E Srbijo! Umesto da ga odmah pošalju na lečenje i zatvore puste ga sa novčanom kaznom kao potencijalnog ubicu. Zato se i gine na ulicama!

Perica

pre 3 godine

Bio onaj pop dobar doktor,lečio lopatom ali njega zatvoriše a ove puštaju!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija