• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

05.02.2021

09:33

Ovo su 4 prekršaja zbog kojih bi mogli da vam oduzmu automobil: Policija razmatra UVOĐENJE RIGOROZNE KAZNE

Društvo

Ovo su 4 prekršaja zbog kojih bi mogli da vam oduzmu automobil: Policija razmatra UVOĐENJE RIGOROZNE KAZNE

Podeli vest

Saobraćajna policija bi konačno mogla da oduzima vozila zbog nasilničke vožnje pošto u MUP-u, ozbiljno razmišljaju da uvrste ovakvu kaznu u predlogu izmena Zakona o bezbednosti u saobraćaju. Ova ideja postoji već sedam godina u MUP-u, ali još nije realizovana.

Povod za uvođenje ovako drastičnih kazni mogla bi da bude poražavajuća statistika prema kojoj su pripadnici MUP-a od 25. do 31. januara isključili iz saobraćaja čak 38 vozača zbog nasilničke vožnje i 40 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

- Ozbiljno razmatramo ideju da kažnjavamo vinovnike nasilničke vožnje tako što ćemo im oduzimati vozila. To je možda i jedini način da im konačno stanemo na put. Pored toga, razmišljamo i da povećamo kaznu zatvora, novčane kazne i broj negativnih bodova - ističu u saobraćajnoj policiji.

Kako kažu, o ovim idejama koje bi mogle da se nađu u predlogu Izmena zakona o bezbednosti u saobraćaju ozbiljno će se diskutovati tokom ove nedelje.

Foto: beta/miloš miškov

od 25. do 31. januara isključili iz saobraćaja čak 38 vozača zbog nasilničke vožnje

Četiri vrste nasilničke vožnje

Podsećanja radi, prema aktuelnom zakonu pod nasilničkom vožnjom smatraju se četiri situacije:

1) kada vozač dva ili više puta prođe kroz crveno svetlo i ako između dva uzastopna prolaska nije prošlo više od 10 minuta,

2) kada vozač pretiče kolone vozila preko pune linije

3) kada vozač na putu u naselju vozi brzinom koja je za više od 90 kilometara na sat veća od dozvoljene, odnosno van naselja brzinom koja je za više od 100 kilometara na sat veća od dozvoljene,

4) kada vozač upravlja vozilom u stanju potpune alkoholisanosti, sa više od dva promila.

Ideja o oduzimanju vozila našla se u nacrtu zakona još 2014. godine

Inače, ideja da se nasilnička vožnja kažnjava oduzimanjem vozila nije nova. Prvi put se takva mogućnost pojavila sada već davne 2014. godine i to u Nacrtu zakona o Izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

Prema tom nacrtu, bilo je predloženo da se vozaču koji upravlja vozilom sa više od dva promila alkohola u krvi ili bez položenog vozačkog ispita za makar jedino kategoriju, vozilo oduzima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Igor

pre 3 godine

Ja razumem da drzava zeli da popuni kasu,ali da oduzme vozilo? Mozda je to vozilo porodicni?To drzavu ne interesuje!Opljackao porodicu! Razume se ako koristi se na prevoz zabranjeno delatnosti(prevoz droge,oruzje itd)Treba oduzimati trajno vozacku dozvolu ali to nema nikakve prihod za drzavu.

Rade

pre 3 godine

Od kada to policija donosi zakone. A šta ako auto nije nasilnikov. U kojoj se to zemlji može oduzeti nekome imovina. Kazniti debelo DA ali oduzimanje NE. Nije policija nikome ništa dala, tako da ne može nikome ništa ni oduzeti ! ! ! ! ! !

zoran

pre 3 godine

Bas ste paljevine.Ne kapirate da vas ovaj dopisnik zeza i trenira na vama.Valjda tako zaradjuje dnevnicu.A ta palivatra zna vrlo dobro da nema sanse da se taj zakon usvoji,jer je protivzakonit.Sto vise komentara,veca dnevnica.

zdenko

pre 3 godine

Sta ima tu da se razmislja? Pod hitno doneti zakon da se oduzima vozilo kojim je izvrseno krivicno delo kao i nasilnicka voznja.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija