• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

11.02.2021

18:13

VAŽNE INFORMACIJE ZA SVE KOJI SU PRIMILI PRVU DOZU VAKCINE! Odgovori na 5 ključnih pitanja o imunizaciji!

Društvo

VAŽNE INFORMACIJE ZA SVE KOJI SU PRIMILI PRVU DOZU VAKCINE! Odgovori na 5 ključnih pitanja o imunizaciji!

Podeli vest

Više od pola miliona ljudi već je primilo vakcinu protiv korona virusa u Srbiji. Za sve njih već u danu nakon vakcinacije veoma važno pitanje je - šta dalje? Kako i kada mogu da znaju da su bezbedni? Kako da provere antitela i najvažnije - koji je prvi korak?

"Dug je put od prve doze vakcine do antitela i momenta kada je postignut neki zaštitni nivo imuniteta, gde se s velikom verovatnoćom garantuje bezbednost i da nećete imati težu kliničku sliku bolesti", rekao je virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta Kraljevo Milanko Šekler.

Kako ističe, proces počinje onog trenutka kad je vakcina aplicirana, a ozbiljnija količina antitela proizvodi se sedmog dana od dobijanja prve doze vakcine.

"Ozbiljnija količina antitela počinje da se proizvodi, to može i laboratorijski da se dokazuje. Nakon dve nedelje kreće da raste eksponencijalno, i negde na tri nedelje dostiže neki zavidni nivo i baš tada se, u trećoj ili četvrtoj nedelji, u zavisnosti od vakcine, dodaje druga doza kako bismo dobili isti efekat kao za prvu, samo što sada krećemo sa nivoa koji je postignut, ali on nije dovoljan da bi bio zaštita, da može da garantuje da se čovek neće inficirati", rekao je Šekler za RTS.

Foto: printscreen RTS

Milanko Šekler
Posle prve doze zaštita do 50, a druge 90 odsto

Stručnjaci procenjuju da je nivo zaštite onih koji su primili samo jednu dozu negde oko 50 odsto, pa i ispod, što zavisi od stanja organizma.

"Mlad organizam razvije veću količinu antitela generalno, dok oni od 65 godina i s hroničnim bolestima razvijaju znatno manje. Posle prve doze treba biti oprezan, obavezno sačekati drugu dozu", upozorava prof. dr Branislav Tiodorović.

Posle druge doze vakcine, prema rečima stručnjaka, organizam će razviti antitela od minimum 60 do 90 i više odsto. Kako dalje objašnjavaju, to zavisi od stanja organizma, da li je u pitanju dobar ili oslabljen imunitet.

"Dug je put od prve doze vakcine do antitela i momenta kada je postignut neki zaštitni nivo imuniteta, gde se s velikom verovatnoćom garantuje bezbednost i da nećete imati težu kliničku sliku bolesti", rekao je virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta Kraljevo Milanko Šekler.

Kada je najbolje da proverite antitela

"Nakon što primite drugu dozu vakcine potrebno je najmanje nedelju dana, ali je poželjno da prođe 15 do 21 dan, pa tek onda da proverite nivo stečene zaštite. Najvažnije je da primite obe doze, jer koliko god da steknete antitela, dobro je, jer ćete na taj način moći da izbegnete težu kliničku sliku i odlazak u bolnicu, ako imate hroničnu bolest, a ako je u pitanju zdrav i mlad organizam, onda ćete steći izuzetno visoki nivo zaštite, koji ide preko 90 odsto", kaže epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

Dakle, svi koji žele da imaju potvrdu da su zaštićeni od virusa, odnosno da je njihovo telo razvilo antitela, to bi trebalo da urade dve do tri nedelje nakon primanja druge doze.

Foto: Beta

Branislav Tiodorović
Gde možete uraditi test

Serološki test na antitela može se uraditi u bilo kojoj državnoj ili privatnoj ustanovi. U državnim je cena 1.200 dinara, u privatnim zna da bude i duplo viša, ali često uopšte nije potrebno zakazivanje.

Koliko će nam vremena biti potrebno do kolektivnog imuniteta zavisi od brzine vakcinacije, ali s obzirom da određeni broj građana već ima stečena antitela, očekuje se da ćemo već u martu imati tačniju i preciznu sliku o tome koliko smo zaštićeni.

"Već sredinom februara imaćemo prve podatke i o broju vakcinisanih koji su primili dve doze, i koji su stekli taj nivo zaštite. Na drugoj strani imamo i one koji su preležali kovid. Do kraja februara svakako ćemo imati mnogo jasniju sliku u kom pravcu idemo i koje poteze dalje treba povlačiti. Dalje, mart mesec nam daje jednu kompletnu sliku, tada će biti urađena i studija koja će nam dati nekakve smernice", kaže profesor Tiodorović.

Razmak između dve doze

Razmak između prve i druge doze kod vakcine američko-nemačkog proizvođača Fajzer-Biontek je 21 dan, kineskog Sinofarma dve do četiri nedelje, a kod ruskog Sputnjika V, 28 dana.

Šta garantuje vakcina

"Vakcina ne može da vam garantuje da nećete uopšte da se razbolite, ona garantuje da je vaš život sada zaštićen i da ne možete da dobijete neki teži oblik i budete životno ugroženi", ističe Šekler.

Posle druge doze vakcine, prema rečima stručnjaka organizam će razviti antitela u preseku od minimum 60 do 90 i više odsto. Kako dalje objašnjavaju to zavisi od stanja organizma, da li je u pitanju dobar ili oslabljen imunitet.

"Nakon što primite drugu dozu vakcine potrebno je najmanje sedam dana, ali je poželjno da prođe 15 do 21 dan, pa tek onda da proverite nivo stečene zaštite. Najvažnije je da primite obe doze, jer koliko god da steknete antitela dobro je, jer ćete na taj način moći da izbegnete težu kliničku sliku i odlazak u bolnicu, ako imate hroničnu bolest, a ako je u pitanju zdrav i mlad organizam onda ćete steći izuzetnu visoki nivo zaštite koji ide peko 90 odsto", kaže epidemiolog prof.dr Branislav Tiodorović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija