• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

12.02.2021

07:10

SLAVIMO SVETA TRI JERARHA Danas je važno kakav vetar duva, a porodice treba da ISPOŠTUJU JEDAN OBIČAJ

Društvo

SLAVIMO SVETA TRI JERARHA Danas je važno kakav vetar duva, a porodice treba da ISPOŠTUJU JEDAN OBIČAJ

Podeli vest

Pravoslavni vernici danas obeležavaju veliki crkveni praznik - Sveta tri Jerarha.

Svaki od tri Jerarha: Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti imaju svoj poseban dan praznovanja, a u 11. veku, za vreme cara Aleksija Komnina, doneta je odluka da ova tri velika svetitelja imaju i zajednički praznik.

Prema predanju, postojala je rasprava u narodu koji od trojice svetitelja je najveći. Episkop evhaitski Jovan je imao viziju u snu: javili su mu se svaki od ova tri svetitelja zajedno.

"Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš, i ništa nema u nama protivrečno... niti ima među nama prvog ni drugog", rekoše mu Jerarsi u snu.

Još su ga posavetovali da im napiše zajedničku službu i da im se odredi zajednički dan praznika.

U srpskim krajevima pomenuti sveci se smatraju zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, hladnih i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju tog dana, prognozira se kakvo će vreme u toku godine biti.

Veruje se da će godina biti dobra i bogata ukoliko duva južni vetar, a  da "severac" donosi lošu godinu s hladnim vremenom.

Istočni vetar donosi nestašice, a zapadni izobilje ribe i mleka.

Današnji dan treba proslaviti u veselju, miru i slozi - običaj je da se zasviraju frule i da se vernici vesele na ovaj veliki praznik. Ove godine, praznik pada u petak, pa na ovaj dan treba postiti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija