• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

15.02.2021

10:11

VLADIKE SE BUNE PROTIV HRAMA SVETOG SAVE! Četvorica episkopa protive se odluci SPC!

Društvo

VLADIKE SE BUNE PROTIV HRAMA SVETOG SAVE! Četvorica episkopa protive se odluci SPC!

Podeli vest

Episkopi Joanikije, Teodosije, Justin i Ignatije uputili Sinodu SPC dopis kojim zahtevaju da se izbori za novog patrijarha održe u Patrijaršiji umesto u Kripti Hrama Svetog Save

Manji deo vladika Srpske pravoslavne crkve ne slaže se sa odlukom Sinoda SPC da se izbori za patrijarha, zakazani za 18. februar, održe u Kripti Hrama Svetog Save!

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski Teodosije, žički Justin i braničevski Ignatije uputili su Sinodu SPC dopis u kojem traže da se Izborni sabor održi u zgradi Patrijaršije. Četvorica vladika tvrde da je Kripta Hrama Svetog Save nepodobna, između ostalog, i zbog toga što tamo postoje nadzorne kamere, pa oni ne bi imali privatnost!?!

Žele veću privatnost

Vladike su dopis Sinodu SPC uputile 5. februara, pet dana pred sednicu ovog crkvenog tela na kojoj je odlučeno da se izbori za patrijarha održe u Kripti.

Činjenice

PROCEDURA GLASANJA
* Patrijarh se bira tajnim glasanjem
* U uži izbor ulaze prva trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova Sabora
* Glasanje se ponavlja sve do trenutka dok se ne izaberu trojica kandidata
* Imena trojice vladika stavljaju se u posebne koverte, koje se onda stave u jevanđelje
* Prethodno izabran duhovnik, neko od uglednih monaha, izvlači jednu od tri koverte
* Predsedavajući Sabora otvara kovertu i saopštava ime novog patrijarha

- Osećamo za potrebno da Svetom arhijerejskom sinodu izrazimo zabrinutost zbog informacija da postoji mogućnost da zasedanje Sabora, umesto u zgradi Patrijaršije, bude održano u Kripti Hrama Svetog Save. Održavanje Svetog arhijerejskog sabora van zgrade Patrijaršije, posebno na mestu koje je pokriveno kamerama i gde nema odgovarajućih uslova za privatnost koja je neophodna za održavanje tako važnog događaja, bilo bi potpuno neadekvatno. Zato tražimo da se Sveti arhijerejski sabor održi u zgradi Patrijaršije - navode četvorica episkopa, dodajući da je moguće da se i tamo poštuju epidemiološke mere.

- Odgovorno tvrdimo da u paraklisu Svetog Simeona Mirotočivog ima dovoljno prostora da se obezbede potrebni epidemiološki uslovi za održavanje skupa. Time se ne bi menjala višedecenijska praksa da se izborni sabori održavaju u samom sedištu Patrijaršije, kako to i priliči i gde postoje mnogo diskretniji i bolji uslovi. Na ovaj način bile bi uklonjene i sve druge sumnje i eventualne spekulacije oko Sabora - pišu episkopi u dopisu koji je dostavljen đilasovskim portalima Nova i N1, a koji su ovaj dopis odmah iskoristili za prljavu kampanju protiv SPC.

Vladike neće biti
smeštene u "Hiltonu"

Vladike tokom Sabora SPC na kome će, 18. februara, u Kripti Hrama Svetog Save, biti biran novi patrijarh SPC neće biti smeštene u hotelu "Hilton", saznaje Tanjug iz izvora u Patrijaršiji.
U Patrijaršiji kažu da su ove medijske spekulacije "zlonamerne" i napominju da SPC poštuje sve kompanije koje posluju u Srbiji, pa i hotel "Hilton", ali da će vladike biti smeštene "na drugom mestu".

Niko iz Sinoda SPC nije se oglašavao ovim povodom. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, mjestobljustitelj (vršilac dužnosti patrijarha), prethodno je rekao da je Kripta Hrama Svetog Save kao mesto izbora patrijarha izabrana zbog poštovanja epidemioloških mera.

- Sveti arhijerejski sabor biće održan u Kripti Hrama Svetog Save. Na sednici Sinoda smo raspravljali o tome, pošto su epidemiološki uslovi komplikovani i mora se voditi računa o svemu... - rekao je mitropolit Hrizostom.

Delegitimisanje izbora

Verski analitičar Željko Injac, komentarišući sve ove navode, kaže da je "jedini smisao ovog dopisa pokušaj delegitimisanja izbora", budući da su trojica od četvorice potpisanih vladika viđeni kao kandidati za patrijarha.

- Ispada da, ako se patrijarh bude birao u Kripti, on će biti režimski, a ako se bude birao u Patrijaršiji, onda neće. Smešno je to! Zbog korone nema uslova za izbor u Patrijaršiji. I to je sva priča. A što se tiče Hrama Svetog Save, deo tog prostora jeste pod nadzornim kamerama, ali su one vlasništvo SPC, a ne države. Na kraju krajeva, episkopi biraju patrijarha, a ne neko treći i sa tim izborom nikakve kamere nemaju bilo kakve veze - zaključuje Injac.

Moj ugao

VLADIMIR VELJKOVIĆ VERSKI ANALITIČAR
Episkopi Pavle i Irinej nisu bili jaki kandidati, ali su ih arhijereji izabrali za patrijarha. I sada ne bi bilo iznenađenje da za patrijarha bude izabran neko iz "prikrajka", čije se ime nije pominjalo u javnosti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SRBIJA

pre 3 godine

A STA VAMA SMETA? JESTE VI VLADIKE SPC? ILI STE JEVREJI ? MUSLIMANI? GLEDAJTE SVOJU PARTIJU I SVOGA "BOGA"...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija