• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.02.2021

10:40

ZAŠTO NEKIM VLADIKAMA SMETA HRAM SVETOG SAVE? Kampanju protiv Crkve vode preko đilasovskih medija!

Društvo

ZAŠTO NEKIM VLADIKAMA SMETA HRAM SVETOG SAVE? Kampanju protiv Crkve vode preko đilasovskih medija!

Podeli vest

Skandalozna je činjenica da su četvorica vladika iz klana vladike Grigorija, pismo Svetom Sinodu, kojim zbog navodnog nedostatka privatnosti, traže da se izbor za srpskog patrijarha održi u Patrijaršiji, a ne u kripti hrama Svetog Save, prethodno poslali glasilima koja postoje da razore Srpsku crkvu, olakašaju otimanje Kosova, udalje naš narod sa Mediterana i sa Dunava...

Ovako nešto, ravno izdaji, bilo je apsolutno nezamislivo za prethodne generacije srpskih vladika. Jednostavno, takvih kao što su ova četvorica nikada do sada nije bilo među srpskim vladikama.
Ukoliko bi, pak, samo uzgred, analizirali sadržaj pisma u kontekstu ponašanja tih vladika tokom epidemije, ocene njihovog postupka bile bi različite.

Na primer, vladika Joanikije, iz Crne Gore, organizovao je sahranu mitropolita Amfilohija. Kao neposredni rezultat organizacije bez ikakvih protivepidemijskih mera, umro je patrijarh Irinej, a zarazile su se stotine i stotine ljudi. Ne znamo koliko je ishoda zaraze sa podgoričke sahrane bilo fatalno. Znamo da je mitropolit Ilarion iz Moskve, i medijima i vladikama neposredno, nešto diplomatičnijim rečima, ukazao na katastofalnu organizaciju sahrane i fatalne posledice. Ukoliko bi u tom kontekstu procenjivali želju vladike Joanikija da se vladike u patrijaršijskoj saborskoj sali stisnu kao u kutiji sardina, neko bi mogao reći: morbidno. Neko drugi bi, pak, rekao, on je preležao koronu. Zato ga i ne intersuje da li će se još neko zaraziti!

Požarevački vladika Ignjatije, nekoliko meseci tokom epidemije gotovo da nije izlazio iz sobe. Hranu su mu donosili do vrata, a tek kada se dobro udalje, on je unosio poslužavnik u sobu. Prvo je ukidao je službu božju, zabranjivao pričešće, potom svetu Liturgiju služio sa maskom na licu. Sada vladika Ignjatije, u sadejstvu sa medijima koji su tada najpogrdnije, satanističkim izrazima govorili o svetom pričešću, službi božjoj, Crkvi uopšte, zahteva da se Sinod ne pridržava protivepidemijskih mera. Da li je to licemerno?

Foto: informer

I da ne nabrajamo i ne analiziramo dalje, ne zato što se nema više šta reći, nego zato što njihov cilj i nije da se Sabor održi na adekvatnom mestu. Da je Sinod odlučio da se izbor održi u Patrijaršiji, oni bi demonstrativno tražili drugo mesto, itd. itd... Budući da znaju da niko od njih ne može preskočiti izborni cenzus od polovine glasova oni su za svoj cilj zacrtali da se Sabor ne održi.

Stoga su još pre sahrane patrijarha Irineja, zajedno sa medijima na koje smo ukazali, počeli da vređaju, izmišljaju, diskredituju vladike za koje su svi znali da imaju ugled u Saboru. Oni koji zapravo godinama driluju Grigorijevu ergelu, kako što je Mlađen Đorđević, mesecima optužuju predsednika Srbije sa utiče na izbor patrijarha. Đorđević u današnju vlast projektuje ono što je sam, kao savetnik predsednika Tadića, radio pre deset godina: noću u kožnom mantilu, upadao u vladičanske domove, pretio, urlao ne bi li obezbedio podršku za tadašnjeg hercegovačkog vladiku. Dovoljno je  svedoka njegovih ucena. Naravno nikoga nije uplašio. Vladike su po svojoj slobodi i božjoj volji izabrale velikog patrijarha Irineja Gavrilovića.

Ni danas niko neće podleći pritiscima njegovih štićenika među vladikama. Mada silno žele neće uspeti da osujete izbor srpskog patrijarha. Tragična je činjenica da oni kojima je Crkve, od malih nogu i otac i majka, koja ih je iz potpune bede i sirotinje odgajila, vaspitala, obrazovala u Srbiji i inostranstvu, zbog interesa stranaca trude iz sve snage da diskredituju budućeg patrijarha srpskog, naslednika na tronu Svetog Save. Ali to im Crkva neće dozvoliti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Berislav Đurić

pre 3 godine

Sve ih rasčiniti kao i fra Grgura, unijatu, "velju nevolju" SPC.

Vladimir

pre 3 godine

Zna se sta je tradicija Srpske Pravoslavne Crkve .. sve ostalo je naprednjacka politika ..

ATLIJA MILORAD

pre 3 godine

ZAŠTO NEKIM VLADIKAMA SMETA HRAM SVETOG Save ? ZATO STO SU BOLESNI, HITNO SNIMANJE GLAVE, TAKO DA NE GLUME NEKE TZ. BOZIJE LJUDE, MAJMUNI. Pozdrav miloradatlija@gmail.com

Rade R

pre 3 godine

Koji bre Grigorije?! Taj čovek nema nikakve veze sa verom, sa hrišćanstvom, sa pravoslavljem! Ko normalan može da zamisli njega na mestu Patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve!!! Čoveka koji je samo jedan običan pohlepni čovek, kao i oni koji ga podržavaju!

Marko

pre 3 godine

ne smeta nikome hram Svetog Save, vec izbor za Patrijarha u kripti. Ako niste znali, kripta znaci grobnica. Simbolicno gledano , Patrijarh se ne bira u grobnici. Nadam se da vam je sada jasnije.

Bond 007

pre 3 godine

Tako je, samo im ti reci, evo prosto nisam mogao spavati dok ovo ne saznadoh. I ti ćeš uskoro MV u Hercegovinu da čuvaš ovce i koze

zoran

pre 3 godine

Sramotno je da se bitna događanja odvijaju u hramu Svetog Save koji nije osveštan..sramotno je da se ne stoluje i ne donose bitne odlike u Pećkoj patrijaršiji - licemerno ..sramotno je da se uopšte pričalo o hotelu Hilton i vladikama..sramotno je da se vladike baškare u svojim džipovima..sramotno je da Vojislav Šešelj, haški optuženik za nedela koja je počinio, defiluje po televizijama i agituje izborima za patrijarha..sramotno je da Informer ovakvu temu obrađuje sa slikama polusveta, kriminalaca, starleta i ostalog taloga srpskog društva danas.

deda Raša

pre 3 godine

A šta vam smeta mesto? Ako ste zaslužili da budete PARTRIJARH uz glas većine, to vam neće biti osporeno bilo gde se glasalo.Crv sumnje pregrize i čelično uže poverenja, pa i moje prema izboru PARTRIJARHA. Ako bude namešteno moram preispitarti svoje ponašanje prema SPC.

Rale

pre 3 godine

Hteli,biste da Vučić odredjuje i postavlja patrijarha,onog kojiće pristati na izdaju Kosova...e neće moći.Bravo Vladike!!

Mirjana

pre 3 godine

Sramotno je ovo sto radite sa nasim svestenicima,ostavite ih na miru ,a i naseg pokojnog Amfilohija i nemojte misliti da vas on ne cuje i on i GOSPOD BOG!!!Stanite pred ogledalom pa se pogledajte-tako vas i bog vidi!Ne dirajte nam svestenstvo!!!!

mm

pre 3 godine

sve vise mi se gade zaista..bruka i sramota od FIRME DOO SPC

Marcco

pre 3 godine

Kada neko u samom vrhu NATO kaže da je SPC kriva za antinatovsko i pro rusko raspoloženje u Crnoj Gori i Srbiji, onda mnoge organizacije i agencije rade na uklanjanju te prepreke. Sistematski, studiozno, sa ogromnim budžetima i sa ogromnim uticajem na medije, ne samo u inostranstvu. A zašto je SPC dozvolila da se u samom vrhu, među vladikama, nađu njihovi ljudi, o tome neka razmisli SPC i to pod hitno, pre nego dođe do situacija sa većina vladika počne da meri šta mu se više isplati i gde će bolje da prođe, što je svojstveno našem narodu.

Tatjana

pre 3 godine

Sram vas i stid bilo za ovo pisanje..zna se gde se i kako birao uvek patrijarh...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija