• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.02.2021

09:31

PUPOVAC: SPC dobila svetskog čoveka, Porfirije se savršeno snalazi u modernom svetu

Društvo

PUPOVAC: SPC dobila svetskog čoveka, Porfirije se savršeno snalazi u modernom svetu

Podeli vest

Istoričar Predrag Marković i predvodnik Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac saglasni su povodom izbora mitropolita Porfirija za novog patrijarha da je Srpska pravoslavna crkva na svom čelu dobila "svetskog" čoveka, ocenjujući da je reč o osobi koja se "savršeno snalazi u modernom svetu", i na pravi način reprezentuje "spoj tradicije i modernosti"

Marković za RTS kaže da je upravo Porfirija, koga, navodi, poznaje dugo godina, priželjkivao za novog poglavara SPC.

- Kao što smo ratnih devedesetih u teško vreme za patrijarha imali ''sveca'', sada, kada treba da budemo ''globalna'' Srbija, imamo ''svetskog'' čoveka. Porfirije je veliki duhovnik ali i čovek koji se, bolje nego verovatno ijedan naš crkveni velikodostojnik do sada, snalazi u moderno doba. Taj spoj modernosti i tradicije, videće se, naša crkva do sada nije imala - uveren je Marković, koji dodaje da brzina kojom je Porfirije izabran za patrijarha predstavlja "znak efikasnosti".

Apostolski izbor je pokazao da nema potrebe za "razvlačenjem", te je, kako kaže, iskazan "dinamizam koji novi patrijarh simbolizuje".


Marković se nije obazirao na pisanja pojedinih medija kako je novi patrijarh previše mlad, kao i na spekulacije "po čijoj je volji izabran", te napise da je preterano blizak sa vlastima, ali je kazao da je dobro što je za patrijarha izabran neko s velikim iskustvom u javnom životu.

- Izuzetno je iskusan, bio je predsednik Republičke radiodifuzne agencije, dobro poznaje medije i dešavanja na političkoj sceni. On je spoj drevnosti i privrženosti najstarijim tradicijama srpskog naroda i novog načina na koji se te vrednosti iskazuju - naveo je istoričar.

Podseća da novi patrijarh ima izuzetno oštar stav oko očuvanja svetinja na KiM, a dodaje da očekuje dobru saradnju crkve i države u budućem periodu.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac svesrdno je pozdravio jutros izbor Porfirija za novog poglavara SPC i naveo da se radi o čoveku "otvorenog uma, vedrog duha, a blagog karaktera".

- Posvećenog dijalogu s ljudima i dijalogu s Bogom. On nas je u Hrvatskoj sabirao, ne samo pravoslavne Srbe i uopšte Srbe nego sve ljude koji su bili dovoljno hrabri da uđu u prostor uzajamnog razgovora - kazao je Pupovac na RTS-u.

Prema njegovim rečima, Porfirije je za veoma kratko vreme "neverovatno osnažio" pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj i uzdigao javnu vrednost i javnu društvenu afirmaciju Srba u teškim okolnostima po narod u Hrvatskoj.

- Mi koji smo bili s njim i delili razna iskušenja i prijateljstvo veoma se radujemo što je takav čovek na čelu naše crkve - istakao je Pupovac.

On je kazao da je Porfirije našao "pravu meru između modernosti i tradicije, monaštva i sveta".

- Izbor SPC je u ovom trenutku takav da pruža priliku za pisanje nove stranice u istorijatu i budućnosti Srpske pravoslavne crkve - zaključio je Pupovac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija