• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.02.2021

12:41

OPROSTITI MOŽEMO SAMO ONIMA KOJI SE POKAJU, A ONI KOJI NEGIRAJU GENOCID NAD SRBIMA PO DRUGI PUT UBIJAJU ŽRTVE! Hrvatski istoričar o "Dari iz Jasenovca" i paklu ustaške NDH!

Društvo

OPROSTITI MOŽEMO SAMO ONIMA KOJI SE POKAJU, A ONI KOJI NEGIRAJU GENOCID NAD SRBIMA PO DRUGI PUT UBIJAJU ŽRTVE! Hrvatski istoričar o "Dari iz Jasenovca" i paklu ustaške NDH!

Podeli vest

Film "Dara iz Jasenovca" koji je sinoć premijernio prikazan na RTS nikog nije ostavio ravnodušnim! O stravičnim ustaških zločinima nad Srbima u zloglasnoj ustaškoj NDH za vreme Drugog svetskog rata ne prestaje da se govori. Mediji, ali i društvene mreže prepune su komentara, svedočenja, originalnih fotografija i tekstova posvećenih ovoj temi. I hrvatski istoričar Goran Šarić oglasio se na svom Fejsbuk profilu povodom premijere filma...

 

Njegovu analizu prenosimo u celosti: 

"Dara iz Jasenovca ili kako Srbi ne razumeju ustaško zlo? Trebalo je proći više od sedam decenija da se u Srbiji snimi film o jednom od najmonstruoznijih genocida koje je čovečanstvo zapamtilo (ako ga uopšte pamti), a istorija ljudskog roda je istorija genocida, zločina, greha i pobune ljudi protiv Boga. Nikad neću zaboraviti suze Hrvata, bivšeg jasenovačkog logoraša, koji je tada već kao sedi starac prepričavao događaj kojem je svedočio u logoru. Pedeset godina je jako puno vremena, pa ipak, plakao je kao dete dok je opisivao kako je izvesna ustašica Marija ubijala bebu udaranjem glave o zid. Ljudski um ne može začeti rezmeru tog zla. Jasenovac nije bio neka izolovana kuća strave, nego je čitava NDH natopljena krvlju nevinih žrtava. Četiri godine pakla na Zemlji.

Nije moguće ni u jednoj knjizi, niti na jednom filmu prikazati ono što se tada događalo. Svakako je pohvalno što je neko pokušao to ekranizirati, što je film prikazan na RTS-u, što je država stala iza projekata.

Problem filma nisu ni patetika ni crno-beli prikaz karaktera. Svaki hrvatski ratni film ili svaki film o Srebrenici ima sto puta više patetike. I može li među ustaškim čuvarima u dečjim logorima iko biti ne beo, nego i tamno-svi?

Foto: printscreen

JASENOVAC JE BIO ČETIRI GODINE PAKLA NA ZEMLJI Goran Šarić, hrvatski istoričar

Problem je što film, ako je rađen za međunarodnu publiku nije objasnio ko je i zašto pobio stotine hiljade Srba, Židova, Roma i Hrvata u desetinama logora i u nebrojnim stratištima po selima NDH. Nije objasnio genezu zla. Nije ga potpisao, imenom i prezimenom.

U jednom ovakvom filmu atmosfera pakla se ne postiže brutalnim scenama nasilja ni divljačkim ispadima ustaških zlikovaca i to je najveći promašaj filma. Režiser i scenarist pokazali su potpuno nerazumijevanje istorije, duha onog vremena, duha ustaškog klero-fašizma. Ne, ustaše su bile hladni i mirni sadisti, zlobni i pakosni, ljigavi, ali staloženi.

Da sam ja snimao film, za uloge ustaša koristio bih današnje negiratelje ustaškog genocida, Igora Vukića i njegovu besramnost kojom negira pokolje u Jasenovcu, Stjepana Razuma i njegovu perverznu mirnoću, Romana Ljeljka i onaj pogled prevaranta. Režiser, scenarist i glumci trebali su gledati nastupe u hrvatskom saboru Hrvoja Zekanovića i sladostrasnu mržnju kojom govori o Srbima, fanatičnost Karoline Vidović Krišto, lukavost Željke Markić ili pasivnu agresiju Vlatke Vuković dok izjavljuje da dječje logore nisu osnovale ustaše nego crveni krst. Trebali su prisustvovati pripovedanjima biskupa Košića. Ili bar, ako im je bliže, otići u krug dvojke, poslušati Sonju Biserko, Dubravku Stojanović, Nikolu Samardžića, Svetislava Basaru...

Bez obzira na sve mane filma, pustio sam suzu na kraju...

Naš Bog je Bog živih, a ne mrtvih, kao što kaže Jevanđelje po Ivanu. I svi jasenovački mučenici sada su, neka im je večna slava u Bogu. Suština Isusove poruke je praštanje, ali oprostiti možemo samo onome ko se pokajao! A gore spomenuti likovi, svojim narativima o večnoj srpskoj krivici i Srbima kao bizanticima i primitivcima, svojim negiranjem genocida, svojim pravdanjima zločina nad civilima, starcima, ženama i decom, po drugi puta ubijaju te žrtve", napisao je on. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEBOJŠA

pre 3 godine

САМО АПСОЛУТНИ МАЗОХИСТА МОЖЕ ОПРОСТИТИ ОВАКВЕ ЗЛОЧИНЕ,А ФИЛМ НИЈЕ ПОКАЗАО НИ ПОЛА ОНИХ СТРАХОТА КОЈЕ СУ СЕ ТАМО ДОГАЂАЛЕ.АКО ВЕРА НАЛАЂЕ ДА СЕ ОВО ОПРОСТИ ОНДА ТА ВЕРА НИШТА НЕ ВАЉА

spuvanac

pre 3 godine

Srbi trebaju više ovakvih filmova kukanja i stradanja, tako da nešto nauče bar iz njih, kad ne uče iz istorije pa im se ponavlja. Tako da se, apsolutno slažem sa naslovom. Srpski je Kurir danas 21.2.2021g prvi stavio tačan broj ubijenih Srba u Jasenovcu sa 1,4 miliona broj pao na onaj tačan koji je celo vreme u MC Jasenovac: ZA TRI GODINE UBIJENO SKORO 80.000 ŽENA I DECE: KO JE BILA NADA ŠAKIĆ, ČUVAR ŽENSKOG LOGORA U JASENOVCU: Važila za najvećeg zlotvora, a kaznu izbegla jer je Hrvatska zaštitila

Dara iz Karlobag

pre 3 godine

Šta je vama to hrvatski istoričar ili srpski istoričar iz Hrvatske ko i Vedrana Rudan šta je srpska književnica iz Hrvastke?

Grote

pre 3 godine

Neko od njih ipak smogne snage da kaze istinu. Iskoristicu priliku da uputim apel vlastima u nasoj zemlji da pored ovog filma snime i dokumentarac ciji ce ucesnici biti jos uvek zivi svedoci i ucesnici stradanja i golgote u logorima u tadasnjoj NDH. Ovakvih prezivelih logorasa je sve manje jer se radi o ljudima u poznim godinama, te smatram da je uz njihovo ucesce potrebno ostaviti jedno dokumentovano svedocanstvo citavom covecanstvu na planeti Zemlji o ustaskim zlocinima nad Srbima, Jevrejima, Romima i ne simpatizerima ustaskog pokreta u NDH. Ovo je poslednja prilika za takvo jedno ostvarenje i vise je nece biti u buducnosti. Uradimo to kako nam Srbomrsci kasnije ne bi stavljali na teret da smo pricu o Jasenovcu izmislili i da smo sovinisti, a vec su na zapadu neki dali takve izjave nakon premijere igranog filma, stiteci pri tome same zlocince i rugajuci se zrtvama. Svedoci smo da je u svetu u toku revizija istorije iz drugog sv. rata i da neki pokusavaju da sakriju svoje zlocine. Tome treba stati na put, a to se moze uciniti samo istinitim svedocenjem prezivelih logorasa. Molim vasu redakciju da objavi ovaj komentar jer njime nikog ne vredjam, a od istorijske je vaznosti da se uradi ono o cemu vam pisem.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija