• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

23.02.2021

17:52

I TO ĆE PROĆI! Gabrijel Jug, čovek koji je pobegao IZ VOZA SMRTI, do kraja života čuvao je prsten na kojem je urezana potresna poruka! /Foto/

Društvo

I TO ĆE PROĆI! Gabrijel Jug, čovek koji je pobegao IZ VOZA SMRTI, do kraja života čuvao je prsten na kojem je urezana potresna poruka! /Foto/

Podeli vest

I to će proći. Ne, ovo nisu reči koju je neki savremenik izrekao posmatrajući početak 2020. godine iz svoje sobe. U pitanju je mnogo mračniji period naše istorije. Ove reči su spomenik stradanju nedužnih i krivih samo zato što su bili druge nacije, boje kože i političke orijentacije. "I to će proći" su reči koje su ugravirane na prsten Gabrijela Juga, jednog od onih koji su preživeli sav pakao i torturu koja se sprovodila nad ljudima u zlolasnom ustaškom logoru Jasenovac

Film "Dara iz Jasenovca" snimljen je u istinitom istorijskom kontekstu, Jasenovac je postojao, a u njemu i priča o jednom Gabrijelu i njegovom prstenu.

Na sam pomen imena logora Jasenovac, mnogima se i danas, 75 godina kasnije, stegne grlo od svedočenja žrtava i svedoka najveće sramote ljudskog roda u dvadesetom veku. Zverstva, torture mučenja i načini na koji su oduzimani životi Jevrejima, Srbima, Romima, onima koji su sarađivali sa njima, komunistima, bez obzira na starosnu granicu i pol, teško da se ikada mogu opravdati. Jer, ono što su pripadnici vojske NDH radili tamo sa decom i ženama, ne može se porediti ni sa radnjama najgorih horor filmova.

Deca u logoru Jasenovac

Svedočenja žrtava ali i samih aktera, odnosno, ustaških vojnika, govore da je postojalo čak 57 načina da se pogubi čovek. Mada, sudeći po zverstvima, pogubiti je blaga reč, tačna je masakr i tortura neviđena čak ni u zloglasnim logorima poput Aušvica. Naime, dok su se u nacističkim logorima ljudi ubijali u gasnim komorama, u Jasenovcu je to rađeno ručno, pomno, mukotrpno i zverski, sa uživanjem.

Ipak, čak ni sve te slike, potoci krvi, lelek i jaukanje žene i dece, koji su mučeni do smrti spaljivanjem, zabadanjem eksera u glavu, grupnim silovanjem, nisu uspeli da slome jednog zatvorenika koji je svoju veru u bolju sutrašnjicu i u slobodu, preneo na prsten u vidu nekoliko reči "I to će proći" .

Foto: Printskrin video

Dara iz Jasenovca
Prsten i njegove reči kao zavet Gabrijela Juga

Gabrijel Jug je bio jedan od nekoliko desetina hiljada onih koji su prošli kroz pakao Stare Gradiške, jednog od logora u sistemu Jasenovca u kojem je svoju svirepost iskazivala Nada Tanić - Luburić, sestra zloglasnog ustaškog komadanta koji se nalazio na čelu Jasenovca, Maksa Luburića.

Foto: Wikipedia/United States Holocaust Memorial Museum

Vjekoslav Maks Luburić

 

Prsten koji je izrađen u kovačnici Stare Gradiške, a koji je pored poruke, sadržao i njegove inicijale G.J, Jug je dobio neposredno pre nego što je trebalo da bude transportovan iz Zagreba u neki od logora Trećeg rajha na prisilan rad.

 

 

Da ova priča dospe u medije i da služi kao primer da sve loše u životu prođe i da je samo život večan, postarao se sam Jug, koji je tokom transporta u februaru 1945. godine, uspeo da pobegne iz voza na glavnoj železničkoj stanici u Zagrebu.

Kao sećanje na teške dane u logoru, sa sobom je kući poneo prsten i krvavu košulju u kojoj je bio sve do odlaska u partizane. Kako se navodi u dokumentima muzeja Jasenovac, košulju je sačuvala tetka Gabrijela Juga, kod koje se krio pre nego što je pristupio partizanima.

Jug je doživeo duboku starost i preminuo je 2002. godine u 83 godini života.

Košulja, prsten, psima i dokumenti u muzeju Jasenovca

Pisma iz logora, logorske dopisne karte, iseljeničke pasoše zatočenika upućenih na prisilni rad u Treći Rajh, lekarske doznake, kao i ugovor o radu zarobljenika Gabrijela Juga, upućenoga iz logora Stara Gradiška na prisilni rad, završili su u Javnoj ustanovi "Spomen područje Jasenovac" posredstvom supruge preminulog Gabrijela, Marije, koja im te stvari poklonila u decembru 2005. godine.

Svi ovi predmeti, kao i još mnogo svedočanstava o zvestvima ustaša u logorima za vreme Drugog svetskog rata, danas su deo stalne postavke koja je trajno pohranjena unutar memorijalnog muzeja Spomen-područja Jasenovac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija