• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

01.03.2021

23:00

NACIONALNA BRUKA I SRAMOTA! POD HITNO MENJATI UDŽBENIKE I PROGRAME! Učenici uče sve osim o Srbiji i srpskim žrtvama!

Društvo

NACIONALNA BRUKA I SRAMOTA! POD HITNO MENJATI UDŽBENIKE I PROGRAME! Učenici uče sve osim o Srbiji i srpskim žrtvama!

Podeli vest

Imamo najmanje časova maternjeg jezika i književnosti na svetu. Samo na jednom času od prvog do osmog razreda obrađuju se srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, i to kroz pesmu Krvava bajka. Podmetačine stranih autora o srpskoj istoriji

Učenici osnovnih škola u Srbiji imaju najmanji broj časova maternjeg jezika i književnosti na svetu i uče sve osim o Srbiji i srpskim žrtvama! Preko domaćih kapitalnih književnih dela samo se "pretrčava", a đacima su uskraćene i pesme i pripovetke u kojima treba da prepoznaju osećanje pripadnosti svom narodu, negovanje srpskog jezika, tradicije i kulture, ali i drugarstva, porodice i rada, kaže za Informer dr Olivera Krupež, profesorka srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi "Milica Pavlović" u Čačku.

Poslednjih decenija, kako kaže, tokom menjanja nastavnog plana i programa u osnovnim školama đaci više ne uče o važnim temama iz Prvog i Drugog svetskog rata.

Izbačena dela

- Đaci žive u zabludi da su u Drugom svetskom ratu stradali isključivo Jevreji jer su knjige pretrpane jevrejskim žrtvama i dopunjene nemačkim autorima! Pa zar u tim ratovima nije bilo i Srba?! Takođe, učenici bi o ustaškim zločinima morali da znaju na osnovu, recimo, pesme "Jama" Ivana Gorana Kovačića, koja više nije u programu u osnovnoj školi. Od prvog do osmog razreda osnovne škole đaci obrađuju Drugi svetski rat samo kroz jedno delo, i to kroz pesmu Desanke Maksimović "Krvava bajka". Isti problem je i sa Prvim svetskim ratom, gde se deca upoznaju samo sa "Plavom grobnicom" Milutina Bojića. Dela Veljka Petrovića, svedoka strašnih ratnih zločina, ispala su iz lektire - zabrinuta je ova profesorka.

Vučić: Srpsku istoriju pisaće država

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će već početkom ove nedelje podneti inicijativu da samo država može da pravi udžbenike srpskog jezika, istorije i geografije.

- Srpsku istoriju i geografiju pisaće samo država Srbija! Zbog ove inicijative biće napada od tajkuna i pojedinih ambasadora, koji će tvrditi da narušavamo slobodu tržišta. Njima poručujem da mogu da se žale UN, EU, i bilo kome drugom, ali da to neće promeniti odluku. Ne može više da se uči o Jasenovcu deset minuta na jednom času. Neće drugi da nam tumače našu istoriju - poručio je on.

Ona kaže da je krvavo stečena sloboda Srba, bez pomoći onih čije su interese Srbi vekovima branili, zamagljena izostavljanjem nekih naslova koji su mogli da osvetle te istorijske periode današnjoj deci. Đacima su uskraćeni naslovi u kojima će učiti i o kulturi sećanja. Tako su, recimo, "Deobe" Dobrice Ćosića izbačene bez ikakve zamene iz programa za osmi razred. Nema ni Andrićeve "Priče o kmetu Simanu".

- Ukoliko u udžbenicima za peti i šesti razred tražite dela koja govore o porodici, saosećanju, prijateljstvu, uzalud ćete to raditi. Nema ni "Devojčice i krčaga" Lava Tolstoja, kao ni "Malih bajki" Stevana Raičkovića, ni "Pesama o majci" Branka Radičevića, ničega. Ostala je "Prva brazda" Milovana Glišića, jedina koja slavi rad i porodicu - ocenjuje nastavnica i dodaje da su pesme Dobrice Erića nestale iz programa za peti i sedmi razred; samo je jedna pesma opstala, i to u dopunskom izboru za šesti razred.

Manje i Svetog Save

- Nove reformiste dela o Svetom Savi preživela su samo ona u petom i sedmom razredu, u šestom je izborni, a u osmom ga uopšte nema - navodi profesorka.

Ona napominje da pod hitno u nastavni program moraju da se vrate ili unesu bar po dva dela u kojima se vidi da je srpski narod stradao u ratovima, da se oni nisu događali negde i nekome, nego nama.

Ministarstvo spremno da menja nastavni program

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da podržava inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pripremu i štampu udžbenika za nastavne predmete od značaja za očuvanje nacionalne istorije i identiteta preuzme država.

- Kao i predsednik Vučić, smatram da je važno da sadržaji udžbenika za predmete koji su važni za naš nacionalni identitet moraju da budu pažljivo birani i dostupni mladim generacijama - rekao je Ružić.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja spremno je da preuzme neophodne aktivnosti u smeru otvaranja dijaloga i realizacije ove inicijative.

- Anketirajte, molim vas, đake da li znaju šta je domovina. Rezultati će vam pokazati koliko se puta od prvog do osmog razreda pominje otadžbina, a da ne spominjem rad, porodicu, čast. Učenicima najviše nedostaju dela koja nude likove sa kojima oni mogu da saosećaju, da prepoznaju potrebu i želju da pomognu. Ovako, dolazimo do zaključka da je školski program sterilisan i pripremljen za ponižavanje cele srpske nacije i istorije i umanjivanje svega što je vredno - kaže ona i dodaje:

- Operativni plan po kojem sada sve škole rade školski je primer metodičkih grešaka, nesistematičnosti i nepovezanosti. Planovi koji se podmeću nastavnicima uz komplete udžbenika (i drangulije kao znak pažnje za enormne prihode od knjiga) takođe su u službi umanjivanja značaja svega što je nacionalno vredno.

Falsifikat srpske istorije

Olivera Krupež kaže da je u jednom odlomku u udžbeniku za sedmake "Legende o evropskim gradovima" Vladimira Hulpaha srpski vladar Đurađ Branković prikazan na najsramniji način, a Jerina kao surova i bezdušna prokletnica koja ga naziva budalom i ponižava pred vlastelom:

- U ovoj knjizi ima jedan odlomak koji predstavlja grub i zlonameran falsifikat srpske istorije koji je postao deo nastavnog programa. Propust je veći utoliko što učenicima nije omogućeno da saznaju istorijske podatke koji su u suprotnosti sa nekim stavovima u narodnim pesmama u kojima se pominje prokleta Jerina niti sa pravim podacima o Đurađu Brankoviću.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rajko

pre 3 godine

5 do 12 za ispravku. Ako za ovih zadnjih 5 min ne ispravimo anatemu, desiće nam se uskoro da deca uče šiptarski i to možda kao glavni jezik da ne kažem maternji.

xxdet

pre 3 godine

Лично не верујем да ће под оваквим околностима било шта суштински да се реши. Како ћете децу учити да воле своју државу, веру и цркву, да познају страдања свога народа и књижевност ако их у исто време учите да није битно који су пол, да могу тужити државу, родитеље, наставнике, да им пуните уши свакаквим правима и терате школе и институције да се свакодневно пребројавају у правима које од ђака праве опоненте држави. Зна се добро са које стране света се гура то кукавичје јаје. Можемо само да се молимо Господу да друга страна света која нас и чува од нестанка активније поради на свести појединих.

Veljko

pre 3 godine

Jama hitno bre, da deca uče.... Četnici koju partizane/prave antifašiste... To što napisao Hrvat pokazuje, koliko smo otvoreni bili za mir onda i sada

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija