TELEKOM SRBIJA U DUALNOM MODELU OBRAZOVANJA

Promo

14:42 Društvo 0

Promo | 01. 03. 2021.

TELEKOM SRBIJA U DUALNOM MODELU OBRAZOVANJA

Sticanjem akreditacije za uključivanje u dualni model obrazovanja koje sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, kompanija Telekom Srbija počev od školske 2020/2021. godine učestvuje u inovativnom modelu realizacije nastave u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja

Kroz praćenje napretka učenja kroz rad, u saradnji sa Srednjom stručnom PTT školom, Telekom Srbija će učenicima sa boljim školskim dostignućima obezbediti stipendije, uz mogućnost zapošljavanja u kompaniji odmah po završetku školovanja. Suština dualnog modela obrazovanja jeste obostrana korist, kako učenika u smislu kombinovanja sticanja teorijskog i praktičnog znanja, tako i kompanije dobijanjem kompetentnih i kvalifikovanih kadrova.

Izvršni direktor za ljudske resurse Telekoma Srbija Draško Marković je povodom uključivanja kompanije u dualni model obrazovanja istakao da Telekom Srbija znatno ulaže u obrazovanje kao tradicionalno društveno odgovorna kompanija koja je usmerena na pružanje šanse mladima, kao i da pruža punu podršku Vladi Republike Srbije u ovom programu.

Promo

- Želeo bih da istaknem konstruktivnu saradnju koju smo imali sa PTT školom, Privrednom komorom Srbije i Ministarstvom prosvete. Takođe, želim da čestitam našim kolegama iz Telekoma sticanje licence za instruktora dualnog obrazovanja - izjavio je direktor Marković.

Potpisivanjem ugovora o dualnom obrazovanju sa Srednjom stručnom PTT školom, sa kojom Telekom Srbija ostvaruje dugogodišnju saradnju u oblasti učeničkih praksi, kompanija je polaznicima škole koji su se opredelili za deficitarni obrazovni profil – monter telekomunikacionih mreža, omogućila organizovani proces takozvanog učenja kroz rad.

- Monter telekomunikacionih mreža je aktuelan profil od prošle godine. Za narednu školsku godinu imamo i drugi profil koji ćemo pripremiti, elektrotehničar telekomunikacija, koji ćemo pustiti u proceduru izrade standarda kvalifikacija kako bi dobili moderan profil koji može da prati razvoj kompanije kao što je Telekom Srbija i očekujemo da ćemo od ove godine imati još jedno odeljenje - napomenula je Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Promo

Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije izjavila je da je dualni model obrazovanja uveden na inicijativu privrednika Srbije koji su prepoznali prednosti koje ovaj model obrazovanja donosi. Naglasila je i da je Telekom Srbija dao veoma značajne smernice u pogledu opisa posla, zadataka i aktivnosti kada je inicirala da se osveži profil monter telekomunikacionih mreža.

- Srednja tehnička PTT škola je u saradnji sa Telekomom Srbija došla do zaključka da treba da podigne nivo obrazovanja naših učenika kako bi oni što bolje bili osposobljeni za rad. U saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Ministarstvom prosvete došli smo do zaključka da smer monter TK mreža i elektrotehničar telekomunikacija treba inovirati i prevesti u dualno obrazovanje.  Dualnim obrazovanjem učenici bi stekli kvalitetnija znanja u školi, a potrebne veštine u samoj kompaniji - konstatovao je Goran Stanojević, pomoćnik direktora Srednje stručne PTT škole.

Telekom Srbija planira da program dualnog obrazovanja proširi i na druge tehničke škole u Srbiji kako bi kroz spoj savremenih tehnoloških tendencija i želje za doprinos jačanju konkurentnosti privrede Srbije, omogućio formiranje novih, mladih i osposobljenih kadrova za zanimanja budućnosti.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.