• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.03.2021

22:20

/FOTO/ PATRIJARH PORFIRIJE DAO JASAN ODGOVOR NA NAJVAŽNIJE PITANJE ZA SRBE: Referendum o Kosovu je bio na Vidovdan 1389. godine!

Društvo

/FOTO/ PATRIJARH PORFIRIJE DAO JASAN ODGOVOR NA NAJVAŽNIJE PITANJE ZA SRBE: Referendum o Kosovu je bio na Vidovdan 1389. godine!

Podeli vest

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije večeras je u emisiji "Upitinik" Olivere Jovićević pričao o svim izazovima pred kojim je Srbija i SPC

 

 

Važan razgovor vodi se u Srpskoj Patrijaršiji!

Na samom početku patrijarh jeobjasnio kako se osećao kada je izabran.

- Moj prvi osećaj, dominantni osećaj, jeste osećanje straha pred velikim izazovima, ali i bremenom koje nosi patrijarh. S obzirom da u najširoj javnosti imamo loše predrasude o crkvi, pa se crkva često doživljava kao da je to neka institucija koja ima svoja pravila. Naravno, crkva sve to ima, ali je ona pre svega telo Hristovo. Crkva postoji kao mogućnost za najdublju potrebu svakog čoveka. Crkva se bavi smislom postojanja - rekao je patrijarh Porfirije na početku.

- Naravno ni u snu nisam mogao da pomislim da ću biti patrijarh kada sam bio mlad. Oduvek sam imao želju da živim u nekoj tišini.Kasnije sam to i učinio i otišao sam u manastir da živim u manastiru. Kada sam kao mladić iznosio neke svoje potrebe, mnogi su mi govorili da moram da slušam crkvu.  Kada je trebalo da se bira mitropolit za Zagreb, vladika Irinej me zvao u svoju keliju u Patrijaršiju. Imao sam jake emocije, suze su mi išle kada sam ušao, i tražio sam da ostanem u Kovilju.

Prva reakcija kada je izabran za patrijarha

- Kada je izvučeno moje ime, najpre mi se učinilo drugo ime, međutim, kada sam čuo svoje ime doživeo sam šok, ali u pravom smislu te reči i iskonsko osećanje straha - objasnio je Porfirije.

Foto: Printscreen

- U ime svih ću da iznesem ono što je u korist našem narodu, našoj crkvi i našoj državi.

O Kosovu

- Mislim da ne postoji nikakva dilema da je Kosovo deo Srbije. Ono što je stav crkve, toliko puta je to izrečeno, da je svaka moja reč suvišna. Referendum na Kosovu, ako tako mogu da kažem, izvršen je na Vidovdan 1389. godine. To nije samo geopolitičko pitanje za nas, nego je tema našeg identiteta. Ja sam postao monah na Kosovu u Dečanima. Patrijarh Pavle mi je govorio da je molitva najjače oružje protiv zla. Ja verujem da je Bog, kada je reč o Kosovu, na našoj strani - istakao je patrijarh.

Odnos Srba i Hrvata

- Srbi koji su ostali tamo zaista Hrvatsku gledaju kao svoju domovinu. Posle rata stvoren je jedan duboki osećaj nesigurnosti, bez obzira na to, mnogi ostaju tamo. Međutim ne vredi ni kritikovati ni kukati negop treba učiniti sve da se uslovi poprave. Bio bih spreman da učinim sve ako bih znao da to što bih učinio doprinelo da mom narodu u Hrvatskoj bude ne samo dobro, nego da budu potpuno ravnopravni. Ito to mislim i sada ovde u Srbiji za sve naše pravcoslavne Srbe gde god da se nalaze. 

O fimu Dara iz Jasenovca

- Kada je reč o Jasenovcu ge su stradali mnogi naši sunarodnici ono što mogu reći je da je ovaj film značajan. Moramo da negujemo sećanje i da pamtimo, ali i da se borimo protiv zlopamćena. ne smemo dozvoliti da budemo zarobljeni nekom osvetoljubivom mržnjom. Mi moramo učiniti sve da dođe do pomirenja, ja nemam recept, ali želim i hoću da učinim sve ono što smatram da može biti korisno na tom putu.

Foto: Printscreen Instagram

Položaj crkve u Crnoj Gori 

- Ja bih hteo da se setimo našeg pokojnog Patrijarha Irineja. On je bio prvi koji je pozvao na mirno rešavanje svih nemira koji su bili u Crnoj Gori. Ono što je crkvu pokrenulo da odbrani svoje dostojanstvojeste taj nepravedni zakon. Ona je pozvana da se bavi politikom u izvoronom smislu te reči. 

- Svaka vrsta polarizacije u porodici je štetna za porodicu, pa nadalje za državu. Mora se insisitrati na prevazilaženju sukoba, nesporazuma, uvek ću apelovati na dijalog. S toga sam siguran da će steći bolje razumevanje, pa makar i na političkoj sceni, verujem da onda može doći do boljeg života.

- Za crkvu je brak koji je definisan još u Starom zavetu, to je zajednica mušakrca i žene, porodica se sastoji od oca i majke. Mogu da razumem i ljude druge orjentacije. Oni imaju potrebu da regulišu svoj status. Brisel vrši i društveno-političke pritiske na zemlje koje treba da postanu članice Evorpske zajednice.

O epidemiloškoj situaciju

- Kada se pojavila epidemija ja sam bio u Hrvatskoj i Sloveniji. naravno svi smo u početku bili zgubljeni i šokirani, ali sam se vrlobrzo suočio i sa psihološkim posledicama epidemije. Dužni smo da slušamo lekare i da poštujemo sve epidemiološke mere. Moguće je organizovati sve crkvene obrede po epidemiološkim merama.

- Najviše od svih na mene je uticao vladika Irinej. Principe u skladu sa kojima razmišljam on je utkao u mene. Naravno i moji roditelji koji su jednostavni ljudi, Moj pokojni đed isto. On je od osam godina ostao sam, kasnije se oženio. Stekao je 12 dece i stekao velika imanja. Već je bio u dubokoj starosti, sedeo je ispod vinove loze, i jednom prilikom je došao moj stric koji je živeo u Nemačkoj. Rekli su mu da bi bilo dobro da ostavi testament, a on je zaćutao i rekao "čuvajte jedni druge, svako da čuva onog drugog od sebe. Dogovoarajte se o svemu. ja neću nikom ništa prepisati, a ako ne možete da se dogovorite, pobij te se", upotrebio je tešku reč. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vesna

pre 3 godine

Kao i uvek, odmerenost, smirenost, istinska ljubav zrači iz dubine duše gospodina Porfirija. Da li ćemo ponovo imati priliku da ga slušamo na tribinama, kao nekad? Nadam se da će razumeti koliko nam je svima to nedostajalo. Nedostaje i dalje! Konačno je ovde, u Bgd-u!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija