• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs/Tanjug

11.03.2021

12:01

BRITANSKI SOJ KORONE VEĆA OPASNOST ZA DECU?! Da li zbog toga treba zatvarati vrtiće

Društvo

BRITANSKI SOJ KORONE VEĆA OPASNOST ZA DECU?! Da li zbog toga treba zatvarati vrtiće

Podeli vest

Britanski soj korona virusa, koji je u januaru potvrđen i u Srbiji, prema rečima stručnjaka, veća je pretnja za decu nego za odrasle, jer ih, navodno više pogađa. U bolnicama u Srbiji koje zbrinjavaju najmlađe, primetan je veći broj mališana sa simptomima korona virusa, među njima ima čak i onih sa multisistemskim inflamotornim odgovorom, ozbiljnim stanjem, ali stručnjaci kažu da situacija nije alarmantna i da ne bi trebalo zatvarati vrtiće

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis kaže da je u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine od prošle nedelje veći broj dece, pa da čak ima i više one sa . On, kad je pitanju britanski soj ne može još da kaže da daje težu kliničku sliku, ali navodi da je logično ako ima više slučajeva obolevanja da će biti više i onih sa takvom kliničkom slikom.

- Činjenica je da ima više među mladima, i gotovo je izvesno bar prema podacima koje sam video da u  Engleskoj ima sa težom kliničkom slikom, ali kod nas, prema mojim saznanjima, nema britanskog soja mnogo. Na našem Institutu prošle nedelje je bio nešto veći broj obolelele dece, ali oni imaju klasičnu kliničku sliku koju su imali i ranije. Ima oblika multisistemskog inflamotornog odgovora. Ali, treba reći da smo sad veštiji u dijagnostici, s tim da je to i dalje mali uzorak na Institutu, te ne vidim velike razlike, koje su značajne - kaže prof. dr Konstantinidis za Telegraf.rs i dodaje da nijedno dete još nije umrlo od kovida 19 u Srbiji.

Koliko je tačno dece obolelo od korona virusa u našoj zemlji, niko još nije izneo podatak. Na jednoj od konferencija za novinare je, takođe, rečeno da ne postoje precizni podaci. Konstantinidis ističe da je zato i teško govoriti o učestalosti, da je to problem, kao to što ne dobijaju podaci o vakcinaciji.

- Svuda se sada u Evropi ponovo otvaraju škole. Oni su bili u nekoj goroj fazi nego mi kada su ih zatvorili. Sada je kod njih poboljšanje a mi ili kasnimo ili smo načeli taj novi talas. U ovom trenutku, ja sam mišljenja da ne treba zatvarati vrtiće jer, ponovo kažem, taj epidemiološki rizik je veoma mali - kaže prof. dr Konstantinidis.

Zatvoren vrtić u Lebanu, nema zaražene dece

Predškolska ustanova "Dečja radost" u Lebanu zatvorena je jutros na 14 dana, jer je sedmoro zaposlenih zaraženo korona virusom.

Među decom koja pohađaju vrtić nema obolelih, naglasila je za RTS epidemiolog leskovačkog Zavoda za javno zdravlje Zorana Kulić.

Tokom proteklog vikenda korona virus potvrđen je kod dvoje zaposlenih u ovoj ustanovi zbog čega je Zavod za javno zdravlje u Leskovcu naložio testiranje svih radnika.

Kako se navodi, inficirane su četiri vaspitačice, jedna servirka, jedna spremačica i jedan pomoćni radnik.

Foto: tanjug

Dr Predrag Kon
Kon: Novi soj dominira u školama

Epidemiolog Predrag Kon komentarišući prelazak srednjih škola na onlajn nastavu, naveo je da je to preventivna mera, jer novi soj korona virusa dominira u školama.

- Imamo iskustva iz inostranstva o tome da je britanski soj dominantan među mlađima u srednjim školama, a primećeno je da srednjoškolci ne koriste maske -  napomenuo je.

Da je ovaj virus zarazniji po decu još u februaru je na Tviteru objavio dr Eric Feigl Ding, epidemiolog i gostujući predavač na Harvardu.

- Podaci iz Velike Britanije pokazuju naglo veću pozitivnost kovida-19 u Engleskoj (gde je novi soj virusa visokodominantan) kod dece uzrasta od pet do devet godina, i kod dečaka i kod devojčica, tokom četiri uzastopne nedelje - napisao je dr Ding.

Virusolog Tanja Jovanović, profesorka sa Medicinskog fakulteta koja se bavi sekvenciranjem sojeva, kazala je prošle nedelje za naš portal, takođe, da se brže širi.

- Britanska varijanta virusa ima 23 mutacije, od kojih se 8 nalaze u strukturi koja omogućava virusu specifično vezivanje za ćelije pluća – kaže prof. dr Jovanović:

- Jedna od tih mutacija promenila je konformaciju površinskog proteina i omogućila lakši ulazak u ćeliju, što je potom omogućilo brže razmnožavanje virusa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija