• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

20.03.2021

22:45

HRVATSKA VOJSKA NEMOĆNA PRED SRPSKOM! Smejali su nam se kada smo nabavili MIG-ove, A SADA NAM GLEDAJU U LEĐA!

Društvo

HRVATSKA VOJSKA NEMOĆNA PRED SRPSKOM! Smejali su nam se kada smo nabavili MIG-ove, A SADA NAM GLEDAJU U LEĐA!

Podeli vest

Hrvatska vojska nemoćna je pred Vojskom Srbije, piše hrvatski list ''7Dnevno'' i u prilog tome ističe da srpska vojska prolazi kroz "bogate periode nabavke vrhunske opreme"

Pozivajući se na podatak portala ''Firepower'', koji od 2006. objavljuje listu najmoćnijih vojski sveta, list piše da je Vojska Srbije po snazi za dva mesta pretekla Hrvatsku vojsku i sada je na 61.

List konstatuje da su Hrvatsku vojsku uništile godine neulaganja i da je stoga potrebo doneti strategiju bezbednosti.

"Hrvatska nema oružje i opremu kojom može da neutralizuje prednost Srbije. Od vojske se očekuje da zaključa vazdušni prostor, a ne da gradi hotele i hangare", piše list i sa žaljenjem konstatuje da je "ovo nagoveštaj poremećaja koji tek dolaze u narednim godinama''.

Uz podsećanje da je pre četiri godine bilo sve drugacije, da se čekivala transformacija Hrvatske vojske u malu, dobro opremljenu po svim standardima NATO, list piše da je sve ostalo samo na najavama.

Podsećaju da su dva puta propali ili odlagani planovi o nabavci višenamenskog aviona, protivvazdušna odbrana je, kažu, ostala pusti san, nisu obnovljene raketne sposobnosti mornarice, a nije bilo ništa od značajnije modernizacije odavno zastarelih M 84 tenkova.

"S druge strane Srbija je, očigledno, modernizaciju svojih snaga osmislila mnogo pažljivije i realnije", piše list i napominje da su se u Hrvatskoj mnogi smejali kada je Srbija nabavilala polovne MiG-ove iz Rusije i Belorusije.

Foto: Informer DN

mistral


Srbi su, ističe se, predano radili i na obnavljanju protivvazdušne odbrane koja je slojevita, a sistemi su nabavljeni i sa Istoka i sa Zapada.

Srbija je, kažu, od Francuza kupila sisteme ''Mistral'', od Rusa ''Pancir S1'', a od Kineza sisteme FK-3.

"Srbija je obilno iskoristila mogućnost vojnih nabavki s jedne i druge geopolitičke strane i u obnovi helikopterske flote, pa su od Rusa nabavili moćne helikoptere Mi-35 i Mi-17, a iz Nemačke Erbasove H-145", piše list.
 

PONOS DOMAĆE ODBRAMBENE INDUSTRIJE! Samohodna top-haubica NORA postigla uspeh na tri kontinenta! (FOTO)

Tu slobodu navake Srbija je, ističu, iskoristila i u procesu nabavke bespilotnih letelica, pa su od Kineza kupili njihove Ć-92A, a u pregovorima su sa Turskom o kupovini njihovih dronovima Bajraktar TB2.

Dodaju i da je nabavka modernizovanih radara omogućila nošenje dalekometnih raketa, što je uticalo da, kako kažu, Srbija postane značajan faktor u okruženju.

Foto: Ministarstvo odbrane

Pancir S1


Ukazuju i da prema poslednjim informacija Srbija vodi intenzivne pregovore sa Izraelom o nabavci dronova tipa ''Heron''.

Ističu da ne treba zanemariti činjenicu da Srbija samostalno proizvodi oklopna vozila ''Lazar'', ali i samohodne haubice ''Nora B-52''' u kalibru 155mm.

SRBIJA JE NAJJAČA VOJNA SILA U REGIONU!



"U svim pregovorima o nabavci vojne tehnike Srbi su vodili računa da prenesu deo tehnologije koju mogu iskoristiti i u svom Vojno-tehničkom institutu", navodi list i konstatuje da je tako Srbija kupovinu bespilotnih letelica iz Kine iskoristila za unapređenje sopstvene bespilotne letelice ''Pegat'', a protivvazdušne sisteme ''''Mistral'''' vezali su uz razvoj topničko-raketnog sistema kratkog dometa ''Pasars''.

Foto: informer.rs

Lazar



Ako se, ukazuju, sve naborjeno realno sagleda, čudno je što razlika između dve vojske nije još veća.

"Pritom treba imati na umu da srpski predsednik Aleksandar Vučić najavljuje dalja ulaganja u vojsku i nove nabavke koje bi trebalo da garantuju neutralnost Srbije u NATO okruženju", navodi ''7Dnevno'''


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milojko

pre 3 godine

Sta ce njima oruzje da bacaju pare kad su pod zastitom nato,jedino bi im bio problem ako se nato raspadne ili povuce iz ovog dela evrope.

paradoks

pre 3 godine

hrvatska je u NATO, tako da je svako ovakvo poredjenje besmisleno. ono sto narod zanima (verovali ili ne), nije moguc sukob sa hrvatskom jer je tako nesto ravno nemogucem, nego visina plata i penzija, nivo obrazovanja i mogucnosti za ravnopravan, zakonom garantovan zivot u drzavi sa jakim sistemom i celicnim institucijama. kad ih u tim parametrima premasimo, onda pisite vest.

Mikac

pre 3 godine

Hrvati trebaju dobiti 6 Blek Hok helića i 6 MLRS270 koji gađaju oko 300km i 84 Brdlija i 55 tenkova a i eskadrila treba da se kupi i ako još budu novi iz fabrike....onda će otići daleko ispred Srbije pa ćete ćutati i sledećih 30g ko ovih do sada jer i sada ste samo 2-3 mesta ispred.

Inače

pre 3 godine

Vlasnik jedne velike firme u Hrvatskoj napravio celu zgradu za svoje radnike u Makarskoj i prodaje im stanove po 650-950evra iako tamo stanovi koštaju u proseku 1450 evra po kvadratu pa mu se do sada prijavilo 26 radnika i morati još koju zgradu da napravi. Hrvatska daje svima koji ne rade zbog Korone minimalnu platu 535 E. a od Nove godine im je povećana minimalna plata za 15 E a one veće i za 50 E a iako je Vučić za izbore zbog Korone obećao da će stići hrvatski BDP posle 30g on je bio za čak 8 mlrd. E veći od srpskog iako je to duplo manja država i svi srpski mediji ćute!

TV

Stigla je "Nacionalna čitanka" za najmlađe đake! Evo kakve zanimljive sadržaje nudi "Riznica"! (VIDEO)
Live TV

Stigla je "Nacionalna čitanka" za najmlađe đake! Evo kakve zanimljive sadržaje nudi "Riznica"! (VIDEO)

Izmenom zakona o udžbenicima uvedena je "Nacionalna čitanka" za osnovno i srednje obrazovanje. Inicijativa je potekla od predsednika Aleksandra Vučića, a učenici će je dobiti besplatno. Šta je to što će nacionalna čitanka doneti nastavnicima, a šta učenicima? Na ovu temu u "Info jutro" govorili su direktor OŠ "Kneginja Milica" Darko Eger i učiteljica Anita Gvero.

27.09.2024

09:27

Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!
Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je večeras oko 20:20 časova, u Beogradu, u ulici Slavka Ćuruvije, od strane građana prijavljena upotreba vatrenog oružja i da je, izlaskom policije na lice mesta, pored svog vozila zatečen Nikola Vavić sa vidljivim površinskim ogrebotinama u predelu oba kolena, koji nije hteo da sarađuje sa policijskim službenicima.

27.09.2024

00:12

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija