• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.03.2021

10:39

POSLE PRELEŽANE KORONE DECA IMAJU VIŠE ANTITELA OD ODRASLIH, naučnici analizirali više od 31.000 seroloških testova

Društvo

POSLE PRELEŽANE KORONE DECA IMAJU VIŠE ANTITELA OD ODRASLIH, naučnici analizirali više od 31.000 seroloških testova

Podeli vest

Deca mlađa od 10 godina imaju veći nivo antitela od adolescenata i odraslih posle preležanog korona virusa, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu JAMA

Ovaj stručni rad delom bi mogao da odgovori na pitanje koje naučnici i dalje aktivno proučavaju - zašto su deca manje pogođena simptomatskim oblicima korona virusa?

Naučnici su analizirali više od 31.000 seroloških testova (merenje prisutnosti antitela u krvi) sprovedenih u Njujorku između aprila i avgusta 2020. godine. Usredsređeni su bili na pozitivne rezultate testiranja koji ukazuju na preležan kovid 19.

Prema tim rezultatima, deca u dobi između jedne i 10 godina razvila su srednji nivo IgG antitela, koja je bila znatno više nego kod odraslih.

IgG je vrsta antitela koja se nalazi u međućelijskom prostoru i štiti ga od infekcije. Dokazivanjem prisustva ovih antitela može se dokazati da je postojalo prethodno oboljevanje ili da je sprovedena imunizacija.

Istovremeno, najniži nivo antitela IgG uočen je kod mlađih odraslih osoba u dobi između 19 i 30 godina, pre nego je porasla s godinama života, a razlozi za to su još uvek nejasni, kažu autori istraživanja.

Analize su sprovedene na manjem broju uzoraka krvi uzetih od dece, adolescenata i mlađih odraslih osoba, a cilj im je bio da se uporedi imunski odgovor kod različitih doba.

Pokazalo se da je srednji nivo IgG antitela dvostruko viši kod dece u dobi između jedne i 10 godina u odnosu na adolescente (11 do 18 godina), a među njima je ona bila dvostruko viša nego kod mlađih odraslih odoba (19 do 24 godine).

- Rezultati naše studije upućuju na to da bi razlike u kliničkim manifestacijama korona virusa kod pedijatrijskih bolesnika, odnosno dece, u poređenju sa onom kod odraslih pacijenata, delom mogle da budu posledica imunološkog odgovora povezanog sa životnom dobi pacijenta - pojasnili su autori.

- Dakle, naši podaci mogu delimično da objasne svekupuno slabije simptome i teže oblike bolesti kod zaražene dece - naveli su.

Kako su dodali, važno je napomenuti da je utvrđeno da su serološki testovi bili pozitivni kod sličnog procenta dece i adolescenata u odnosu na odrasle osobe i da to upućuje na mogućnost da bi deca, čak i da razviju blagu kliničku sliku bolesti, mogla da predstavljaju veliki izvor virusa.

U studiji koja je prošlog meseca objavljena u časopisu "Nature" istaknuto je da se deca znatno bolje brane od virusa zahvaljujući boljem urođenom imunom odgovoru organizma, onom koji postoji i pre stečenog imuniteta, koji rezultira nastankom antitiela.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija