• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.03.2021

10:37

ŠTA AKO NEMATE ANTITELA POSLE VAKCINE?! Dr Gnjatović: T-ĆELIJE SU SKRIVENI IMUNITET, a evo kako da ih proverite /VIDEO/

Društvo

ŠTA AKO NEMATE ANTITELA POSLE VAKCINE?! Dr Gnjatović: T-ĆELIJE SU SKRIVENI IMUNITET, a evo kako da ih proverite /VIDEO/

Podeli vest

Naučnici širom sveta ukazuju na imunitet skriven u T-ćelijama koji bi mogao biti ključ u borbi protiv kovida. Otkriveno je da su oni koji su bili negativni na antitela, bili pozitivni na T-ćelije koje su u stanju da identifikuju virus i izbore se protiv njega

Nije neophodno proveravati antitela nakon vakcinacije, jer se na taj način ne stvaraju gužve za one pacijente koji imaju akutne probleme i akutna dijagnostika im je neophodna, kaže za Pink dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije.

- Nije loše proveriti nivo antitela u smislu da li je iniciran odgovor. Vrednosti antitela ne ukazuju na nivo zaštite koju vakcina pruža, i ona su samo jedna od mera imuniteta, ali svakako ukazuju na to da je do odgovora došlo – kaže Gnjatović u Novom jutru na tv Pink.

Posebno naglašava da nema potrebe ići od laboratorije do laboratorije i tražiti test na kojem ćemo biti pozitivni.

- Ako su vrednosti antitela niske ili na granici, taj podatak nema nikakav prognostički značaj i bolje je sačekati nekoliko nedelja pa još jednom uraditi analizu, nego da idemo od laboratorije do laboratorije u nadi da ćemo negde dobiti pozitivan nalaz – navodi doktorka.

Kada je reč o testovima koji se nude u našim laboratorijama, Gnjatović kaže da su oni vrlo slični, da je reč o imunohemijskim metodama i da određuju IgG klasu antitela.

I dok smo mi zaokupljeni antitelima, naučnici širom sveta ukazuju na imunitet skriven u T-ćelijama koji bi mogao biti ključ u borbi protiv kovida. Otkriveno je da su oni koji su bili negativni na antitela, bili pozitivni na T-ćelije koje su u stanju da identifikuju virus i izbore se protiv njega.

- U toku je nacionalna studija koja će proveravati T-ćelijski imunitet i posebno kod osoba koje nisu razvile antitela, odnosno humoralni iminitet. Na osnovu ovih analiza dobićemo podatak o tome da li su ove T-ćelije prisutne – kaže Gnjatović.

Foto: Zoran Sinko

Dr Marija Gnjatović
Vakcina daje humoralni i T-ćelijski odgovor

T-ćelijski imunitet se ne može proveriti u privatnim laboratorijima, kao antitela, jer metode u tom smislu nisu standardizovane.

- Provera T-ćelija zahteva vrlo zahtevnu metodu koja se radi danima i nije za primenu u široj populaciji - navodi Gnjatović.

Zaštićeni posle prve doze AstraZeneke

Proveru antitela ne moramo raditi nakon prve doze vakcine, s izuzetkom AstraZeneke čija druga doza se daje tek nakon 12 nedelja.

- Već posle prve doze AstraZeneke možemo da smatramo da smo zaštićeni. Ova vakcina stvara antitela između druge i treće nedelje, a to smo zaključili i mi u našim istraživanjima. Stvara se odličan imunitet sa velikim količinama antitela. Ko želi da proveri antitela nakon AstraZeneke, moja lična preporuka je da to uradi između treće i četvrte nedelje od primanja prve doze – kaže Gnjatović.

Foto: Zoran Sinko

Dr Marija Gnjatović
Fajzer i Sputnik V stvaraju antitela dosta brzo

Fajzer i Sputnik V stvaraju antitela dosta brzo, ali je najbolje proveriti ih dve do tri nedelje nakon primene druge doze, jer se tada, kako kaže, vidi pun efekat ove vakcine.

Kada je reč o cepivu Sinofarm, antitela bi trebal proveriti oko četvrte nedelje nakon prve doze.

- Kod kineske vakcine se humoralni odgovor posle prve doze stvara kod manjeg broja ljudi. Zato je savet da se sačeka – kaže Gnjatović.

Sinofarm je klasična vakcina

Ističe da sju Fajzer, Sputnik V i AstraZeneka pravljene po modernim, novim konceptima, što znači da se antitela stvaraju ranije. S druge strane, Sinofarm vakcina je klasična vakcina i sa ovom tehnologijom i naši stručnjaci imaju puno iskustva.

- Ona svakako ima svoje prednosti, ali je, uslovno rečeno, nedostatak to što se odgovor stvara dosta sporije i što ljudi treba puno da vode računa dok se ne dostigne pun efekat vakcine – kaže Gnjatović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija