• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

07.04.2021

23:14

PRVA DISKOTEKA, TAJNI UGOVOR SA BUGARSKOM, "SRPSKA MONA LIZA" - sve to u jednoj kući u centru Beograda! /Video/

Društvo

PRVA DISKOTEKA, TAJNI UGOVOR SA BUGARSKOM, "SRPSKA MONA LIZA" - sve to u jednoj kući u centru Beograda! /Video/

Podeli vest

Život i delo Jevrema Grujića vezuje se za važne političke i društvene događaje u Srbiji. Porodična kuća Grujića pamti sedam generacija. I danas na drugom spratu živi porodica koja čuva i promoviše naše nacionalno blago. A malo ko zna da je u podrumu Doma Grujića otvorena prva diskoteka na ovim prostorima

Istorija, kultura, diplomatija i avangarda na jednom mestu. U centru Beograda, u Domu Jevrema Grujića.

Ivana Vesković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kaže da je u toj kući 1912. godine potpisan tajni sporazum između Bugarske i Srbije u cilju oslobođenja Južnih Slovena od Turaka.

Porodične kuće uglednih ljudi u to vreme bile su na usluzi društvu. "Kulturno nasleđe Srbije jednako je sa kulturnim nasleđem bilo koje druge zemlje Evrope", ističe Ivana Vesković.

Krajem 19. veka, upravo u domu Jevrema Grujića, čaj je pila i kraljica Natalija.

Dom Jevrema Grujića i "srpska Mona Liza" 

Ružica Opačić, kustos muzeja, napominje da je za Dom Jevrema Grujića prva asocijacija "srpska Mona Liza", portret Kraljice Natalije, koji je naslikao Steva Todorović.

Jevrem Grujić jedan je od malobrojnih Srba koji su sredinom 19. veka stekli najviše obrazovanje u zemlji i inostranstvu, a tim putem išli su i njegovi potomci.

Foto: printscreen RTS

Lazar Šećerović, potomak Jevrema Grujića, kaže da je njegov predak bio jedan od Parizlija, među prvim studentima koji su studirali u Parizu.

"Mi smo svi na neki način ambasadori svoje Srbije i to treba da prikažemo na najlepši način, i da Srbija konačno zauzme mesto koje joj pripada i koje zaslužuje u Evropi", smatra Šećerović.

"U podrumu je otvorena prva diskoteka" 

A duh Pariza, Londona i Milana stigao je davne 1967. godine i u Beograd. U podrumu ovog doma, otvorena je prva diskoteka od Trsta do Vladivostoka.

"Ona je najavljivala dah slobode, dah jednoga novog doba. To nije bilo mesto samo za zabavu, diskoteka je demokratizovala zabavu, devojke su sad mogle da dođu same", kaže Šećerović.

Foto: printscreen RTS

Dom Jevrema Grujića je i kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju i u Evropskom je udruženju istorijskih kuća.

"Država mora da poznaje svoju istoriju, tradiciju, svoje kulturno nasleđe, jer se tako gradi nacionalni identitet", smatra Veskovićeva.

Kuća Grujićevih više od pola decenije otvorena je za javnost i podseća ne samo na porodično, već i na nasleđe srpskog naroda.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija