• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

25.03.2021

21:51

DA LI ĆEMO MOĆI NA MORE U CRNU GORU I KAKO? Ministarka zdravlja te zemlje objasnila: NE SMEMO DA DOZVOLIMO PROPADANJE SEZONE, A ŠTO SE VAKCINA TIČE...

Društvo

DA LI ĆEMO MOĆI NA MORE U CRNU GORU I KAKO? Ministarka zdravlja te zemlje objasnila: NE SMEMO DA DOZVOLIMO PROPADANJE SEZONE, A ŠTO SE VAKCINA TIČE...

Podeli vest

Stav Vlade Crne Gore, koji je premijer Krivokapić u više navrata isticao, jeste da Crna Gora i Srbija treba da gaje i razvijaju najbliže odnose na svim poljima, pa i na polju zdravstva. Moja poseta Beogradu potvrda je takvog stava Vlade, a i mog ličnog, jer smatram da je naše međuresorno povezivanje i jačanje saradnje cilj kome moramo težiti jer je to prirodno i neophodno za bolju budućnost, rekla je u intervjuu za "Blic" ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović

Kako je naglasila, ključni razlog posete je razmena iskustava u sprovođenju imunizacije, zajedničko sagledavanje epidemiološke slike regiona, podela stavova u vezi s epidemiološkim merama, a reči je bilo i o nabavci vakcina.

Ljude u Srbiji najviše zanima kako će se ulaziti u Crnu Goru, a naročito da li će se moći na more?

- Zdravlje građana je naš osnovni prioritet i to se neće promeniti. Isto tako moramo imati na umu da je za jak i stabilan zdravstveni sistema neophodna jaka ekonomija, a u ekonomskom smislu Crna Gora ne bi smela da dozvoli propadanje još jedne letnje sezone. Prošle godine smo završili s dvostruko lošim skorom - zatvorenom zemljom i izgubljenom letnjom turističkom sezonom, s jedne, i neuspelim pokušajem sprečavanja širenja virusa korona, s druge strane. Država će angažovati sve kapacitete da Crna Gora ovog leta bude zdravstveno bezbedna i otvorena za turiste, naročito one iz regiona, a prvenstveno iz Srbije koji, prirodno, čine veliki deo naših gostiju. Sve naše aktivnosti trenutno su usmerene da Crnu Goru ovog leta učinimo zdravstveno bezbednom destinacijom.

Hoće li vakcina ili neka vrsta potvrde biti potrebni za ulazak u zemlju ili će možda neka vakcina biti poželjnija od druge?

- Uslove za ulazak u Crnu Goru diktiraće naša epidemiološka situacija, ali i situacija u zemljama iz kojih se dolazi. Kao što sam navela, naš apsolutni prioritet je zdravlje građana, ali znamo da je i za njegovo očuvanje potrebna jaka ekonomija. U cilju zaštite zdravlja ljudi vrlo je moguće da će iz nekih zemalja biti potrebna određena vrsta testa za ulazak, ali nezgodno je to predviđati. Svet govori o potencijalnim vakcinalnim pasošima, ali sve je to i dalje na nivou ideje. Što se različitih vakcina tiče - sve koje budu u prometu uz validne dozvole biće jednako tretirane.

- Rezultat koji Srbija ostvaruje u vakcinaciji zaista je fascinantan i može da bude primer mnogim razvijenijim i bogatijim zemljama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija