• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

27.03.2021

11:56

UST: Izjednačiti plate sudija za prekršaje i ostalih sudija

Društvo

UST: Izjednačiti plate sudija za prekršaje i ostalih sudija

Podeli vest

U susret skupštinskoj raspravi o predlogu da se iznemama Zakona o sudijama izjednači status sudija za prekršaje sa sudijama istog ranga u redovnim sudovima, Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozdravilo je ovaj predlog ukazujući na značaj izjednačavanja materijalnog položaja svih sudija.

Sudija Prekršajnog suda u Jagodini i član Upravnog odbora UST Danijela Trifunović ukazuje za Tanjug da bi se usvajanjem pomenutih zakonskih izmena normativni položaj sudija prekršajnih sudova izjednačio sa sudijama koji postupaju u drugim materijama u istom stepenu nadležnosti.

To praktično znači da si se plate sudija za prekršaje koje postupaju u prvom stepenu izjenačile sa platama sudija u osnovnim sudovima, dok bi se plate sudija Prekršajnog apelacionog suda izjednačile sa platama sudija u redovnim apelacionim sudovima u Srbiji.

U Srbiji ima oko 540 sudija za prekršaje koje sude u prvom stepenu i 65 sudija u Prekšajnom apelacionom sudu.

Trifunović ukazuje da bi se usvajanjem predloženih zakonskih izmena otklonila svojevrsna diskriminacija sudija za prekršaje pre svega u pogledu visine zarada, koju kako navodi UST "trpe više od 10 godina".

"Različitost materije kojom se bave u sudnicama nije i ne sme biti razlog za degradiranje značajno manjim zaradama u odnosu na svoje kolege sudije koje postupaju u redovnim sudovima, posebno što snose jednaku odgovornost i obaveze, ukazala je sudija.

Prema njenim rečima, sudije za prekršaje podnose veliki teret u radu pravosuđa, imajući u vidu veliki broj predmeta koji sudije imaju u radu i to u proseku po 1. 200 predmeta po sudiji, u zavisnosti od naseljenosti teritorije u nadležnosti konkretnog suda.

U većim gradovima sudije imaju i po više hiljada predmeta u radu, naglasila je Trifunović.

UST u saopštenju podseća da sudije za prekršaje primenjuju u svom radu pored Zakona o prekršajima i 273 druga zakona i 800 podzakonskih propisa iz svih oblasti života: bezbednosti saobraćaja, sprečavanja korupcije, javne bezbednosti, bezbednosti i zaštite zdravlja, javnog reda i mira, sprečavanja nasilja u porodici, kao nasilja na sportskim priredbama, zatim, carinn,a poreza, rada i socijalnog staranja, odbrane, zaštite ljudskih prava, zastite uzbunjivača, budžeta i javnih nabavki i mnogih drugih.

Počev od 1. januara 2010. godine, počeli su sa radom Prekršajni sudovi koji su ranije bili posebni državni organi za prekršaje, a prekršajni postupak je Zakonom o prekršajima uređen kao sudski postupak.

Predlog izmena Zakona o sudijama naodnoj skupštini ranije su podneli poslanici Ðorđe Komlenski, Marjan Rističević, Ana Karadžić i Bojan Torbica, a Vlada Srbije je nedavno dala pozitivno mišljenje o tom predlogu.

Sednica skupštine na čijem je dnevnom redu, pored ostalih i Predlog izmena i dopuna Zakona o sudijama počinje 30. marta.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija