• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević K. Milanović

02.04.2021

12:27

DVE ŽENE HITNO POROĐENE CARKIM REZOM I PRIKLJUČENE NA RESPIRATOR! Drama u bolnici "Dragiša Mišović"

Društvo

DVE ŽENE HITNO POROĐENE CARKIM REZOM I PRIKLJUČENE NA RESPIRATOR! Drama u bolnici "Dragiša Mišović"

Podeli vest

Zaražene trudnice D. T. (29) i J. A. (33) zbog teškog stanja priključene su na respirator i hitno porođene carskim rezom u KBC "Dragiša Mišović", saznaje Informer!

Mlađa žena porođena je u devetom, a starija u osmom mesecu trudnoće. Njihovo stanje je veoma kritično i lekari ove ustanove sada se svim silama bore za njihov život.
Na sreću, obe bebe su stabilno i trenutno se nalaze na Institutu za neonatologiju.


Sve teža stanja

Sumnja se da je zaražavanje mutant koronom izazvalo tešku kliničku sliku obe pacijentkinje. I u ostalim kovid bolnicama sve je više teških pacijenata. U Batajnici je primljena devojka od 22 godine kojoj je korona izazvala infarkt, dok je zdrava devojka od 31 godine intubirana zbog teške kliničke slike.
Lekari apeluju i bukvalno mole građane, pre svega mlađe ljude, da se vakcinišu i zaštite i sebe i druge. Jer, uprkos mutiranju virusa, kažu oni, vakcine koje su dostupne daju zaštitu i ublažavaju sve posledice.


Epidemiolog Radmilo Petrović kaže da su trudnice posebno osetljiva kategorija i upozorava da koronavirus za njih može biti veoma opasan.
- Nije isključeno da je neki od novih mutiranih sojeva koronavirusa, poput indijskog, češkog ili južnoafričkog, stigao i u Srbiju, samo još uvek nije izolovan u našim laboratorijama. Verovatno su ovi mladi ljudi "zapatili" opasnu mutaciju, kada imaju tako teške kliničke slike. Jasno je da su oni sada prvi na udaru virusa, najviše zbog toga što su vakcinisane većinom starije osobe - napominje on i dodaje:

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Stanje je sve teže


- Mutirani virusi mnogo su opasniji, daju teže kliničke slike i lakše se šire. Najgore od svega je to što ne znamo mnogo o njima. Ulaze u sve organe i sva tkiva u organizmu, nađu najslabiju tačku i tu udaraju! To su najčešće pluća, srce i creva. Prave trombove koji izazivaju infarkte i moždane udare.
Načelnik radiologije dr Đorđe Lalošević upozorio je da se u KBC "Dr Dragiša Mišović" potvrđuje da je klinička slika pacijenata sada mnogo teža i mnogo brže dolazi do komplikacija.
- Da li je to britanski ili južnoafrički soj, ja ne mogu da kažem. Ali definitivno su klinička slika i snimci koje dobijamo skenerom znatno teži. U ovom trenutku nalazi se 265 pacijenata, među kojima je čak 25 dece. U intenzivnim negama su 72 pacijenta, od kojih je 15 intubirano - objašnjava dr Lalošević i naglašava:


- Lekaru se treba javiti odmah na početku obolevanja. Sada postoje antivirusni lekovi koji se daju određenog dana u zavisnosti od kliničke slike koji apsolutno puno pomažu pacijentima. Znači, ako mi zakasnimo jedan-dva dana, to onda, nažalost, može da se završi tragično.


Na udaru mladi
Direktorka kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević napominje da je među pacijentima sve više mladih i da ovo delovanje virusa sada izaziva mnogo teže kliničke slike.
- Najmlađi pacijent je devojka 1989. godište koja je intubirana pre tri dana i borimo se za njen život. Drugi momak, 1999. godište, na sreću, uspešno se oporavio i prebačen je u jedinicu poluintenzivne nege. Ostala dominantna godišta pacijenata hospitalizovanih u kovid bolnici u Batajnici su 1979, 1982, 1985.... To pokazuje samo da se granica pacijenata koji razvijaju teške kliničke slike pomerila na mlade - upozorila je dr Adžić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija