• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.04.2021

12:53

POKRAJINSKI SEKRETAR DR ZORAN MILOŠEVIĆ UZURPIRAO UNIVERZITET U NOVOM SADU! Šokantan mehanizam vladanja nedostojan akademske zajednice

Društvo

POKRAJINSKI SEKRETAR DR ZORAN MILOŠEVIĆ UZURPIRAO UNIVERZITET U NOVOM SADU! Šokantan mehanizam vladanja nedostojan akademske zajednice

Podeli vest

Pokušaj pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, dr Zorana Miloševića da nametne vlast najvećoj visokoškolskoj ustanovi u Srbiji, Fakultetu tehničkih nauka otvorio je brojna pitanja i skrenuo pažnju na niz afera koje prate šokantni detalji nedostojni akademske zajednice

Namera pokrajinskog sekretara dr Zorana Miloševića da „stavi pod svoju kontrolu“ Univerzitet u Novom Sadu poznata je u akademskim krugovima još od 2016. godine kada je i izabran na ovu funkciju.

Pritisci i ucene kojima se prof. Milošević služi izazvale su broje afere koje su zbog malog ili nedovoljnog interesovanja medija ostale nepoznanica za širu javnost, a odgovornost Pokrajinskog sekretarijata i sekretara prof. Miloševića prikrivena.

Pravi primer surovih mehanizama vladanja je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu na kojem je dr Zoran Milošević zaposlen kao redovni profesor.

Naime, "javna tajna" u akademskim krugovima je da stvarnu vlast na ovom fakultetu vrši pokrajinski sekretar dr Zoran Milošević, dok dekan prof. dr Nebojša Maksimović slepo izvršava naređenja prof. Miloševića.

Sukob sa naistomišljenicima, atmosfera straha su samo neke od stvari o kojima zaposleni na ovom fakultetu nerado i u strahu govore, a sudbina onih koji se suprotstave ili imaju hrabrosti javno da iznesu neslaganja sa prof. Miloševićem biva zapečaćena otkazom ugovora o radu.

ODBIO "SARADNJU" PA DOBIO OTKAZ

Da prof. Milošević ne bira sredstva u obračunu sa neistomišljenicima govori slučaj Marka Gušića, doskorašnjeg asistenta na ovom fakultetu i predsednika Univerzitetskog sportskog saveza Novog Sada, koji će po svemu sudeći pravdu tražiti pred organima sudske vlasti.

Kada je kao predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Novog Sada zbog pandemije korona virusa odbio da realizuje projekat „Zimske edukativne i rekreativne aktivnosti studenata“ na Kopaoniku, a koji fininsira Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Gušić je pod sumnjivim okolnostima optužen za nepoštovanje radne discipline, što je rezultiralo otkazom ugovora o radu.

- Istina je da sam kao ovlašćeno lice Univerzitetskog sportskog saveza Novog Sada  tri godine realizovao projekat „Zimske edukativne i rekreativne aktivnosti studenata“ na Kopaoniku koji je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat na čijem čelu je dr Zoran Milošević. Istina je da zbog pandemije nisam želeo da se preko Univerzitetskog sportskog saveza Novog Sada ponovo organizuje "skijanje za studente". Istina je da sam dobio otkaz i istina je da sam u procesu podnošenja tužbe protiv Fakulteta - navodi Marko Gušić ne želeći da zbog najavljenog sudskog postupka iznosi dodatne informacije u javnost.

Činjenica da bi akademska karijera jednog od najbolje ocenjenih i, prema rečima studenata, jednog od najomiljenijih asistenata mogla biti “zapečaćena” samovoljom pokrajinskog sekretara potvrđuje krizu akademskih sloboda na ovom fakultetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Isidora

pre 2 godine

Šta očekivati od pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje Zorana Miloševića koji je ćerku, koja je završila privatni fakultet zaposlio na državnu visokoškolsku ustanovu, namestio svaki konkurs za naučne projekte, suvlasnik je privatne visoke škole u BIH itd.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija