• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: žena.rs

03.04.2021

10:47

"UBOJITE T-ĆELIJE" Glavno su oružje imuniteta protiv korone, a sada je otkrivena još jedna njihova NEVEROVATNA SPOSOBNOST

Društvo

"UBOJITE T-ĆELIJE" Glavno su oružje imuniteta protiv korone, a sada je otkrivena još jedna njihova NEVEROVATNA SPOSOBNOST

Podeli vest

Ključna komponenta imuniteta imuniteta poznata i kao T-ćelije efikasno se bori protiv najzaraznijih varijanti Kovida-19 i povećanog rizika od reinfekcije, tvrdi se u novom istraživanju američkih naučnika, prenosi "Rojters".

Nekoliko studija nedavno je pokazalo da bi nove mutacije korona virusa mogle da budu otpornije na vakcine, ali i antitela stečenim preležavanjem virusa. No, antitela - koja blokiraju korona virus da se veže za ljudske ćelije - samo su jedan deo zaštite, pojašnjavaju u studiji Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti (NIAID).

Drugi deo sveukupne zaštite organizma čine i T limfociti, koji se zovu još i "ubojite T-ćelije", a koji uklanjaju zaražene ćelije i tako zajedno sa antelima sprečavaju najteže forme oboljenja.

Američki istraživači analizirali su krv 30 pacijenata koji su se oporavili od Kovida-19, pre nego što su se pojavili novi, zarazniji sojevi. Iz tih uzoraka identifikovali su specifičan oblik T-ćelija koje su aktivne protiv virusa, prenosi agencija Fransce pres, a potom su pokušali da utvrde da li će one biti sposobne da prepoznaju tri glavna soja koja trenutno kruže svetom - britanski, južnoafrički i brazilski.

Foto: Reuters

T ćelije su bolja odbrana od antitela

Svaka od navedenih varijanti nosi mutaciju u području proteina S (spajk), "šiljaka" na površini virusa pomoću kojih napada ljudske ćelije, napose u slučaju varijante B.1.351, južnoafričke.

Tri zaraznije varijante pokazale su se opasnijima za antitela, koje ih teže prepoznaju. Kada je reč o korona virusu, antitela se vezuju za šiljak kako bi sprečili virus da inficira stanice, ali T-ćelije zadužene su da "ubiju" već zaražene ćelije. Naučnici su utvrdili da upravo T-ćelije mogu da prepoznaju praktično sve mutacije u proučenim varijantama, a to nije slučaj sa antitelima.

"Naši podaci, ali i rezultati drugih grupa, pokazuju da T-ćelije u odgovoru na KOVID-19 kod pojedinaca zaraženih prvim varijantama koron avirusa mogu potpuno da prepoznaju glavne nove varijante iz Velike Britanije, Južne Afrike i Brazila", rekao je Endrju Rid iz NIAID-a i Univerzitetske škole za medicinu "Džon Hopkins" koja je i predvodila studiju.

Njihov rad je je objavljen u "Open Forum Infectious Diseases", ali ga još nije prošao recenziju nezavisnih stručnjaka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija