• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.04.2021

07:44

Svaki treći kovid pacijent sa psihijatrijskim poremećajem, EVO KAD SE POKAŽU PRVI SIMPTOMI

Društvo

Svaki treći kovid pacijent sa psihijatrijskim poremećajem, EVO KAD SE POKAŽU PRVI SIMPTOMI

Podeli vest

U studiji koja je obuhvatila 23 hiljada ispitanika, uglavnom iz SAD, ustanovljeno je da je svaki treći preživeli kovid pacijent šest meseci nakon izlečenja dijagnostikovan sa nekim neurološkim ili psihijatrijskim poremećajem

To upućuje na zaključak da bi talas neuroloških i psihijatrijskih pacijenata mogao da se očekuje kao posledica pandemije, navodi se u stručnom časopisu Lancet Psajkajatrist.

Od 14 psihijatrijskih poremećaja, kod preživelih kovid pacijenata najčešće se javljaju anksioznost i depresija, iako naučnicima nije jasno na koji način su ti poremećaji povezani sa virusom, prenosi Rojters.

U studiji nije ustanovljeno koji biološki ili psihološki mehanizmi predstvljaju okidač za navedene poremećaje, ali je konstatovano da je neophodno da se pokrenu nova istraživanja kako bi se ustanovilo šta izaziva ove pojave, kako ih sprečiti ili kako da se medicinski tretiraju.

Na osnovu analize medicinskih kartona više od 236 hiljada ljudi ustanovljeno je da šest meseci nakon preležanog kovida-19 kod 34 odsto dijanostikovan nekakav neurološki ili psihijatrijski problem.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija