• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

12.04.2021

09:27

MLADIĆ OD 33 GODINE VEĆ DVE NEDELJE NA RESPIRATORU! Dr Cvetanović poslao poruku svima koji idu na korona žurke - KAKO ZNATE DA VI NISTE SLEDEĆI?

Društvo

MLADIĆ OD 33 GODINE VEĆ DVE NEDELJE NA RESPIRATORU! Dr Cvetanović poslao poruku svima koji idu na korona žurke - KAKO ZNATE DA VI NISTE SLEDEĆI?

Podeli vest

Direktor Kovid bolnice u Kruševcu, dr Vladan Cvetanović, kaže za RTS da je najmlađi pacijent koji je na respiratoru već dve nedelje u toj zdravstvenoj ustanovi 1988. godište. To može da bude pouka i svima koji idu na korona žurke – kako su sigurni da možda oni neće biti sledeći koji će završiti na respiratoru, poručuje Cvetanović

Vladan Cvetanović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da su brojke novozaraženih možda ohrabrujuće, ali da je i dalje veliki broj pacijenata u bolnicama.

"Beleži se neznatan pad broja prijema u odnosu na broj otpusta, ali to je još uvek na nivou statističke greške. Pritisak na zdravstveni sistem je i dalje veliki", poručuje Cvetanović.

Istakao je da je u Kovid bolnici u Kruševcu trenutno hospitalizovano više od 350 pacijenata.

"Ono što je karakteristično za našu bolnicu – to nije stvar samo u brojevima nego su ovde hospitalizovani najteži pacijenti, najkompleksniji iz celog regiona iz bolnica iz okruženja", dodaje doktor.

Ističe da konstantno imaju 60-70 pacijenata na jedinici intenzivnog lečenja, da se menja klinička slika pacijenata i da je to u skladu sa novim sojevima virusa.

Foto: printscreen RTS

Naglašava da ima već mesec dana kako se promenila i starosna struktura pacijenata.

"Najmlađi pacijent trenutno kod nas na intenzivnoj nezi koji je na respiratoru skoro dve nedelje je 1988. godište", kaže Cvetanović.

Ističe da to može da bude pouka i svima koji idu na korona žurke.

"Kako su oni sigurni da možda oni neće biti sledeći koji će završiti na respiratoru? Šta je to što odvaja jednog od nekog drugog da će proći sa lakšom kliničkom slikom, a da će neko završiti na respiratoru. To je jedna velika lutrija, pre svega za našu mlađu populaciju sa svojim neodgovornim ponašanjem", rekao je Cvetanović.

Na pitanje da li ga brine najava ublažavanja mera, Cvetanović kaže da brine.

"Ublažavanje mera ne znači vraćanje normalnom životu – daleko smo od toga, ali imamo jedan dobar put – to je vakcinacija. Snažan apel našim građanima da se vakcinišu, imamo vakcine, one su dovoljno bezbedne, odobrene od svih regulatornih tela, tako da jedini put ka vraćanju normalnom životu je vakcinacija, a ne samo popuštanje mera", poručio je Cvetanović.

Foto: printscreen RTS

Naglašava da je potrebna i stroga kontrola mera, jer "lična odgovornost očigledno ne postoji".

Ukazao je da u Kovid bolnici u Kruševcu imaju dovoljno opreme i svega, ali da je medicinsko osoblje već 14 meseci u kovid sistemu.

"Oni su 14 meseci u ratnom stanju, to su sve jedni isti ljudi – anesteziolozi, pulmolozi, infektolozi... Četrnaest meseci na granici psiho-fizičke izdžljivosti, tako da hajde da nastavimo sa vakcinacijom kako bismo se svi zajedno vratili normalnom životu", zaključio je Cvetanović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
KOLIKO SMO BLIZU KOLEKTIVNOG IMUNITETA koji će nam doneti normalniji život? Ovo je "MAGIČNA" BROJKA koju treba da dostignemo!
Društvo

KOLIKO SMO BLIZU KOLEKTIVNOG IMUNITETA koji će nam doneti normalniji život? Ovo je "MAGIČNA" BROJKA koju treba da dostignemo!

Trenutnim tempom vakcinacije željeni kolektivni imunitet iznad 60 odsto dostignućemo krajem maja kada se očekuje da epidemiološke mere budu u velikoj meri relaksirane, a ekonomija vraćena u koliko-toliko normalan život.. Ipak, to ne znači da nećemo više nositi maske jer ćemo i dalje, istina u znatno manjem broju, imati zaražene i umrle od Covida 19, najavljuju i upozoravaju epidemiolozi i virusolozi

07.04.2021

22:36

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija