• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Novosti

12.04.2021

15:22

Ako ste primili KINESKU VAKCINU, ovo treba da znate!

Društvo

Ako ste primili KINESKU VAKCINU, ovo treba da znate!

Podeli vest

Da li su kineski zvaničnici zaista priznali da su njihove vakcine "neefikasne", kako su preneli mnogi svetski mediji, i da li bi to trebalo da zabrine više od milion građana Srbije koji su primili jednu ili obe doze "Sinofarma"? Odgovor na ova dva pitanja ukratko glasi: ne i - ne

Opširniji odgovor na ova pitanja pokazuje i koliko je bitno pažljivo i precizno prenositi informacije o vakcinama, odnosno koliko se đavo krije u detaljima, odnosno u ovom slučaju u prevodu.

Šta je zapravo rekao Fu Gao?

Fu Gao je šef kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, a svetski mediji su u subotu pod oznakom hitno preneli njegovo navodno "priznanje" da nijedna kineska vakcina "nije efikasna". To je izazvalo malu paniku u zemljama koje koriste jednu od kineskih vakcina, poput Srbije, u kojoj je najprisutnija "Sinofarmova" vakcina.

Gao, zapravo, nije ništa "priznao", a pogotovo ne da kineskve vakcine "ne rade". On jeste izrekao opšte poznatu činjenicu da efikasnost kineskih vakcina, proizvedenih tradicionalnim farmaceutskim tehonologijama, doslovce "nije visoka" u poređenju sa vakcinama za čiju proizvodnju sre koristi najmodernija mRNK tehnologija.

Foto: Shutterstock

To je za "South China Morning Post" potvrdio i Lina Tao, kineski ekspert za vakcine. On je objasnio da je Gao poredio cepiva koje sadrže neaktivne fragmente virusa, sa savremenim mRNK vakcinama, poput "Fajzerove".

I zaista - nije tajna da "Sinofarm", koji je u Srbiji u širokoj upotrebi, ima efikasnost od oko 75 odsto, dok se kod "Fajzerove" vakcine ta brojka penje iznad 95 odsto, što je ogromna razlika na velikim populacijama poput kineske.

- Nivo antitela koji generišu naše (kineske) vakcine je niži nego kod mRNK vakcina. Zato je prirodan zaključak da su naše neaktivne i adenovirus vakcine manje efikasne nego mRNK cepiva - kaže Tao.

Virusolog Milanko Šekler kaže za "Blic" da naši građani ne treba da brinu oko efikasnosti kineske vakcine "Sinofarm".

- Ja sam pročitao da je slaba efikasnost "Sinovak" vakcine koja se uopšte ne koristi kod nas. Znam da se koristi u Turskoj, Peruu i Brazilu, ali ne držite me za reč. Nikada nije bila opcija da naša zemlja dobije te vakcine! Mi za sada od kineskih imamo samo "Sinofarm" i njih naši građani mogu slobodno da je prime - kaže Šekler.

Foto: printscreen RTS

Milanko Šekler

Da je "Sinofarm" vakcina zaista zadovoljavajuće efikasna najbolje pokazuju nove brojke koje dokazuju da broj novozaraženih opada.

Kako je za "Blic" rekao Saša Jaćović, direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), koliko su bezbedne vakcine u Srbiji govori podatak da nijedna zabeležena neželjena reakcija nije bila opasna po život.

Kina prelazi na mRNK vakcine

Lina Tao, kineski ekspert za vakcine, kaže da se sada razmatra kako da se poboljša efikasnost kineskih vakcina proizvedenih tradicionalnim farmaceutskim metodama. Jedna od opcija bi bila da osobe koje su primile dve doze, na primer "Sinofarma"", u budućnosti dobiju i treću dozu, ali neke druge vakcine.

- Ipak, vakcinacija bi trebalo da se nastavi punom parom. Ne treba da čekamo na dolazak neke "savršene vakcine" - rekao je Tao.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Gao je izjavio da bi Kina trebalo da posveti više pažnje razvoju mRNK vakcina, navodeći da ta tehnologija pruža šansu čovečanstvu za veliki napredak u lečenju svih vrsta bolesti, poput infekcija, HIV-a, raka i genetskih oboljenja.

Od kineskih vakcina, "Sinofarm" je najefikasniji

Prema zahtevima Svetske zdravstvene organizacije, efikasnost kovid vakcine treba da bude 50 ili više procenata, a kvalifikovani prag za većinu vakcina u svetu da budu na tržištu je 70 odsto ili više.

Od kineskih vakcina najefikasnijom se smatra "Sinofarmova", a najmanje efikasnom "Sinovakova".

"Sinovakova" je imala procenat efikasnosti od 50,4 odsto na testovima u Brazilu. Podaci o uspešnosti "Sinofarmove" se kreću između 75 i 80 odsto, dok se za "CanSino" vakcinu tvrdi da je uspešna u 75 odsto slučajeva. Za “Fajzerovu” taj procenat iznosi i do čak 97 odsto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kosta

pre 3 godine

Tako je, Sinofarmova vakcina je DOBRA, ali samo za viruse iz pocetnog perioda ( vuhanski, pa na osnovu njega su je i pravili), tako da bi se imala dobra zastita sa Sinafrmovom vakcinom treba ici na 3 dozu a mozda i na 4....zato je Sinafarm vakcina malo slabija (49%) od Pfizerove (91%), Sputnjika(90%) ili cak Astra Zeneke (72%)

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija