• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - K. R.

17.04.2021

15:43

TRI SATA NAKON ROĐENA DOBILA JE TEMPERATURU I IMALA POREMEĆAJ DISANJA Borba za život bebe iz Kraljeva i dalje traje

Društvo

TRI SATA NAKON ROĐENA DOBILA JE TEMPERATURU I IMALA POREMEĆAJ DISANJA Borba za život bebe iz Kraljeva i dalje traje

Podeli vest

Beba iz Kraljeva, stara svega sedam dana, nalazi se na respiratoru zbog fatalnih posledica koronavirusa!

Devojčica se rodila prošlog petka u kraljevačkoj bolnici i odmah joj je potvrđena korona. Zbog pogoršanja stanja hitno je prebačena u Klinički centar Kragujevac, gde joj se lekari bore za život. Virus je najverovatnije dobila još od majke, koja je bila asimptomatski pacijent i kojoj je zaraza potvrđena tek po dolasku na porođaj.

Teško stanje

Direktor Kliničkog centra Kragujevac dr Predrag Sazdanović potvrdio je za Informer da beba ima ozbiljnu kliničku sliku kao odrasla osoba i teško zapaljenje pluća.
- Devojčica se rodila pre sedam dana oko 22 sata u Kraljevu. Zbog nastalih komplikacija hitno je prebačena u našu ustanovu. Kod bebe se razvila teška klinička slika, što zaista nije karakteristično za tako malu decu. Ima i ozbiljnu upalu pluća i propratne simptome kovid infekcije koji dovode do komplikacija. Zbog ozbiljnosti njenog stanja smeštena je na intenzivnu negu Klinike za neonatologiju i trenutno se nalazi na respiratoru. Prima svu potrebnu terapiju, pod stalnim je nadzorom i činimo sve što je u našoj moći. Stanje je za sada stabilno, ali bilo kakve dalje prognoze su nemoguće - otkriva direktor KC Kragujevac.

Foto: printscreen RTS

Predrag Sazdanović


Prema rečima načelnice Klinike za neonatologiju dr Dragane Ristić, porodilja nije znala da je zaražena, jer nije imala simptome virusa.
- Majka deteta je iz Trstenika, a porodila se u Kraljevu. Koronu je prenela bebi u trudnoći, verovatno preko placente. Odmah nakon rođenja beba je u prva tri sata razvila temperaturu i poremećaj disanja. U Kraljevu je urađen antigenski test koji je pokazao da beba ima kovid. Prvog dana je dete prebačeno kod nas, u Kragujevački klinički centar, gde je to potvrđeno i PCR testom. Ima zapaljenske parametre koji mogu biti fatalni - kaže dr Ristić.

Respirator neophodan

Direktor GAK "Višegradska" prof. dr Aleksandar Stefanović smatra da se ovako teška stanja kod najmlađih poslednjih nedelja javljaju zbog pojava različitih mutiranih sojeva virusa u Srbiju.
- Do pre izvesnog vremena novorođena deca su veoma retko mogla biti zaražena koronavirusom. Čak i ako budu, radi se o veoma lakoj kliničkoj slici ili su potpuno bez simptoma sa odličnim ishodom. Nažalost, ovaj virus je nepredvidiv, pa je sasvim jasno da i novorođeno dete može imati sve zdravstvene probleme kao i ostala deca i odrasli. Pod uticajem virusa i kod njih može doći do upale pluća, nekada toliko izražene da vodi ozbiljnoj ugroženosti disajne funkcije, kao što je bio slučaj kod ove bebe. I zato je bilo neizbežno da se beba priključi na respirator - objašnjava prof. dr Stefanović i dodaje:


- Iako respirator ubacuje vazduh pod pritiskom i na taj način negativno utiče na nežne disajne puteve novorođenčeta, on životno ugroženoj bebi omogućava razmenu gasova i na taj način joj spašava život. Nadam se da će tako biti i u ovom slučaju i da će se beba uspešno oporaviti bez posledica!


Dečko od 22 godine najmlađi preminuli od korone

U kovid-bolnici u Batajnici najmlađi pacijent koji je bio priključen na respirator i koji je, nažalost, izgubio bitku sa virusom imao je samo 22 godine.
- To nam je najmlađi preminuli pacijent od početka rada naše bolnice. Njegovo stanje je bila veoma teško, ali i dodatno pogoršano jer je on već bio hronični bolesnik. Uprkos svim terapijama, njegova klinička slika je bila preteška - kaže direktorke te bolnice dr Tatjana Adžić Vukičević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija