• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.04.2021

14:58

Neuporedivo veća korist nego rizik nakon primene AstraZeneke! Zelić: Građani bez ikakve bojazni mogu primiti ovu vakcinu

Društvo

Neuporedivo veća korist nego rizik nakon primene AstraZeneke! Zelić: Građani bez ikakve bojazni mogu primiti ovu vakcinu

Podeli vest

U toku je istraga koja treba da utvrdi da li su slučajevi retkog tipa krvnih ugrušaka povezani sa vakcinom AstraZeneka protiv korona virusa, a Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) kaže da je stav i SZO i Evropske agencije za lekove isti, a to je da ne treba ograničiti primenu te vakcine

On je na konferenciji za novinare, na kojoj je bio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rekao da je neuporedivo veća korist nego rizik nakon primene vakcine AstraZeneka, te da u Srbiji ne postoji nijedan slučaj bilo kakvih tromboembolijskih problema sa krvnim ugrušcima koji su dovedeni u vezi sa tom vakcinom.

- Sve što je do sada evidentirano vezano za neželjene reakcije na ovu vakcinu, pažljivo je proučavano na svetskom, evropskom nivou i kod nas. Imamo dnevne izveštaje o neželjenim reakcijama i ništa sporno do sada nismo videli - poručio je Zelić.

Ističe, svi pacijenti koji su primili prvu dozu AstraZeneka vakcine, bez ikakve bojazni mogu da prime i drugu dozu.

- Da postoji bilo kakav problem, Agencija za lekove bi reagovala, a do sada nije bilo nikakve takve preporuke niti bilo kakvog ograničenja i želimo da poručimo građanima da mogu da budu bezbrižni i da nastave da se imunizuju ovom vakcinom - rekao je Zelić.

Istakao je da vakcinacija nema alternativu i da su sve vakcine koje je ALIMS kontrolisao kvalitetne, efikasne i pre svega, bezbedne.

On je danas sa predstavnicima studentskih organizacija razgovarao o značaju vakcinacije protiv kovida-19.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija