• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir / Informer

18.04.2021

09:41

NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA! Sve trudnice u bilo kom trenutku trudnoće mogu da prime vakcinu!

Društvo

NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA! Sve trudnice u bilo kom trenutku trudnoće mogu da prime vakcinu!

Podeli vest

Britanski komitet za vakcinaciju i imunizaciju prvi put je zvanično preporučio budućim mamama da prime „Fajzerovu“ ili „Moderninu“ vakcinu

Dobra vest stiže iz Britanije, gde je prvi put zvanično preporučeno da sve trudnice u bilo kom trenutku trudnoće mogu i treba da prime vakcinu protiv koronavirusa, jer cepivo ne predstavlja rizik ni po njih, ni po plod.

Bez rizika

Ovu novu preporuku je, kako prenosi Gardijan, objavio Komitet za vakcinaciju i imunizaciju u Velikoj Britaniji (JCVI). Do sada je samo ženama s nekim već postojećim zdravstvenim komplikacijama ili u visokom riziku od zaraze kovidom 19 bilo savetovano da se imunizuju, ali sada je JCVI izdao zvaničnu preporuku da vakcine proizvođača „Fajzer“ i „Moderna“ mogu bez bojazni da prime sve žene, bez obzira na to u kojoj su fazi trudnoće, da li tek planiraju začeće ili već doje.

Foto: unsplash.com

Za sada se trudnicama preporučuju samo vakcine proizvođača „Fajzer“ i „Moderna“, jer je na osnovu istraživanja u Americi, a u kojem je učestvovalo oko 90.000 žena u drugom stanju, utvrđeno da ova cepiva nisu opasna po njih, dok su za druge vakcine ispitivanja još u toku. JCVI je saopštio i da bi u bliskoj budućnosti novi podaci o vakcini kompanije „Astra Zeneka“ trebalo da budu dostupni, jer su ranija istraživanja ukazivala da nakon ovog cepiva kod trudnica može doći do retkog sindroma zgrušavanja krvi

 

 

 

- Žene mogu da budu vakcinisane u bilo kom trenutku trudnoće, iako neke više žele da sačekaju da prođu prvi ultrazvuk ili prvi trimestar. Preporučujem svim trudnicama da, kada dobiju poziv za vakcinaciju, dođu i razgovaraju o koristima i rizicima s pouzdanim izvorom, poput porodičnog lekara, ginekologa ili babice - rekao je britanski ministar zdravlja Met Henkok, dok je doktorka Meri Ros Dejvi sa Kraljevskog koledža za babice ocenila za Gardijan da je novi savet Komiteta razuman korak, kao i da će oni biti podrška i pomoć svakoj budućoj porodilji da dobije sve informacije.

Čuvaju i sebe i bebu

Jedan od srpskih ginekologa dr Mima Fazlagić kaže za Kurir da su zdravstveni radnici već dobili zvaničan dopis da se vakcinacija od korone preporučuje i trudnicama.

Foto: unsplash.com

Sprovedena su istraživanja koja su pokazala da određena cepiva ne predstavljaju rizik ni za buduće majke, ni za bebe

 

- To je odlična vest, jer su sprovedena istraživanja koja su pokazala da određena cepiva ne predstavljaju rizik ni za buduće majke, ni za bebe. Slažem se sa ovim mišljenjem i mislim da što više trudnica treba da se imunizuje, jer će sačuvati i sebe od komplikacija izazvanih kovidom, a kojima su gravidne žene podložnije, ali će i majčinim mlekom preneti bebi antitela. Vidim da i kod nas žene to prihvataju i moja praksa pokazuje da se javlja sve više trudnica, a neke od njih će već narednih dana primiti „Fajzerovu“ vakcinu - rekla je dr Fazlagić i izrazila nadu da će i ovo pomoći da se pandemija napokon zaustavi.

U opasnosti svaka peta zaražena trudnica

Iako trudnicama ne preti veća opasnost od zaražavanja kovidom 19, one su mnogo podložnije komplikacijama ako obole, a podaci ukazuju da svaka peta zaražena trudnica mora prevremeno da se porodi. Na drugoj strani, istraživanja nekoliko instituta u Izraelu pokazala su da u mleku dojilja šest nedelja nakon što su primile vakcinu protiv korone ima velikih količina antitela, što samim tim predstavlja zaštitu i za novorođenče.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija