• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Objektiv

19.04.2021

09:04

Ambasador Kube oduševljen vakcinacijom u našoj zemlji: SRBIJA SE ODLIČNO BORI PROTIV KORONE, SVAKA ČAST NA TOME!

Društvo

Ambasador Kube oduševljen vakcinacijom u našoj zemlji: SRBIJA SE ODLIČNO BORI PROTIV KORONE, SVAKA ČAST NA TOME!

Podeli vest

Kubanski ambasador u Beogradu Gustavo Trista del Todo za Objektiv kaže da Havana pravi pet vakcina i da će, nakon obavljenih testiranja, poslati vakcine u Srbiju

 

Kuba razvija pet vakcina, ali još nijedna nije u upotrebi, dve su u trećoj fazi ispitivanja i uskoro očekujemo registraciju, kaže za Objektiv ambasador Kube Gustavo Trista del Todo.

Ambasador navodi da je u martu počela treća faza ispitivanja dve vakcine – "soberane 022 i "abdala", i da je prvu dozu ovih vakcina dobilo već 25.000 volontera i 75.000 zdravstvenih radnika.

"Kada se taj proces završi, doći će do registracije i onda će početi masovna imunizacija stanovništva na Kubi", kaže Del Todo i napominje da će do kraja avgusta biti vakcinisano više od šest miliona Kubanaca.

"Do kraja godine planiramo da vakcinišemo ostatak građana", što znači da će do kraja godine vakcinu primiti svi Kubanci, kojih ima 11,2 miliona.

"Naše vakcine su vrlo povoljne jer ne iziskuju specijalne tretmane, one se mogu čuvati na temperaturi između dva i osam stepeni, a primaće se tri doze u razmaku od po 15 dana. Do sada smo saradnju napravili s Teheranom i u Iran smo poslali 100.000 doza vakcina na ispitivanje. Takođe, i Venecuela želi da pravi našu vakcinu, a zainteresovan je i Meksiko", podvlači ambasador i dodaje da će Kuba siromašnim afričkim zemljama vakcinu davati i gratis.

"Mi smo zemlja trećeg sveta, siromašni samo i pod blokadom već 60 godina i znamo kako je skupo nabaviti vakcine, zato ćemo nekim zemljama davati vakcine i džabe", kaže Del Todo i napominje da u Srbiji još nije imao razgovore o tome, ali da će Kuba uvek rado pomoći prijateljskoj Srbiji.

Kovid osakatio turizam

"Moram da napomenem da se Srbija odlično bori protiv ove pandemije i svaka joj čast na tome. Ukoliko Srbija bude zainteresovana za naše vakcine, ja ću odmah kontaktirati sa Havanom i ubeđen sam da ćemo brzo napraviti dogovor".

Kako navodi Gustavo del Todo, što se tiče korone, trenutna situacija na Kubi je teška jer je zaraženo 90.408 ljudi, a umrla je 491 osoba.

"Ono što je ova pandemija uradila jeste da nam je glavnu granu privrede isekla, a to je turizam. Kovid je mnogo loše uticao na turizam jer smo morali da biramo – privreda ili čovek", podvukao je Del Todo i dodao da mnogo turista na Kubu dolazi iz Rusije, ali i Kanade.

Srbi dobrodošli

"Kanađana u proseku dolazi milion i 200.000 na godišnjem nivou. U jednom trenutku se činilo da je korona pod kontrolom i mi smo se otvorili, ali su onda došli stranci i Kubanci iz inostranstva i situacija se naglo pogoršala", kaže Del Todo.

Što se tiče građana Srbije i turističke sezone, Del Todo navodi da Srbi mogu da idu na ovo ostrvo bez vize, ali sa negativnim PCR testom i onda će biti nekoliko dana u karantinu, u hotelu, da se testovi potvrde, pa će onda moći da uživaju u čarima Kube.

Foto: Pixabay

Kuba
Zdravstveni sistem

Navodeći da gotovo ceo svet priznaje Kubi dobar zdravstveni sistem, kao i da su njihovi doktori priznati i poznati širom planete, Del Todo kaže:

"Za naš dobar zdavstveni sistem najvažnija ličnost je bio Fidel Kastro. Naime, posle revolucije 1959. godine, Amerika je tražila naše lekare i inženjere otvarajući im vrata svoje zemlje. Kastro je onda pokrenuo proces razvijanja institucija, pogotovo u zdravstvenom sektoru", ukazuje Del Todo i napominje da je Kuba poznata u svetu po vakcinama protiv raka, hepatitisa, itd.

"Kubanski lekari su po celom svetu. Kada je korona tek počela, naši doktori su bili u Italiji i Andori, a dosta veliki broj njih je po Latinskoj Americi i Africi, a ima ih dosta i u Pakistanu. Pre neki dan grupa naših lekara je otišla u Gabon", kaže ambasador Gustavo.

Problem sankcija

Ono što Kubi predstavlja veliki problem jesu sankcije SAD prema ovoj zemlji, koje traju već 60 godina.

"Za vreme predsednikovanja Baraka Obame malo se situacija primirila jer su neke stvari bile olakšane nama Kubancima, međutim, dolaskom Trampa na vlast, situacija se vratila na pređašnje stanje. Sankcije su zaista pogodile mnogo moju zemlju i mi gotovo svake godine pokušavamo da u UN proguramo rezoluciju protiv svih sankcija. Sve zemlje sveta to podržavaju, osim SAD i Izraela", zaključuje Gustavo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija