• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

22.04.2021

09:24

MUTIRANI SOJ MOŽE DA UTIČE NA POTOMSTVO I DECU! Lončar: Stav svetske struke je da trudnice i dojilje mogu da se vakcinišu! Video

Društvo

MUTIRANI SOJ MOŽE DA UTIČE NA POTOMSTVO I DECU! Lončar: Stav svetske struke je da trudnice i dojilje mogu da se vakcinišu! Video

Podeli vest

Opada broj obolelih, ali to ne znači da treba da se opustimo i da smo rešili problem. Da bi se ovaj broj smanjivao moramo da nastavimo sa vakcinacijom i sa pridržavanjem mera, rekao je za RTS ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Ističe da je stav svetske struke da i trudnice i dojilje mogu da se vakcinišu

Zlatibor Lončar je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da, iako brojke padaju, treba da budemo oprezni i da se pridržavamo mera kako bi pad bio realnost i kako bismo epidemiju stavili pod kontrolu.

"Opada broj obolelih, ali to ne znači da treba da se opustimo i da smo rešili problem. Da bi se ovaj broj smanjivao moramo da nastavimo sa vakcinacijom i sa pridržavanjem mera", ističe Lončar.

Ističe da je vakcinacija jedino rešenje za okončanje pandemije.

"Srbija je već dala 3.129.491 dozu, njih preko 1.260.000 dobili su i drugu dozu. Od osam sati kreću vakcinacije, već od sedam su redovi za nezakazane. Svuda gde postoje uslovi će biti i 'Fajzer' i 'sputnjik'. Gledamo da proširimo kapacitete i za vikend za neka područja, da osposobimo ta područja da mogu da daju tu vakcinu - bezbedno čuvanje i transport, da ispoštujemo sve mere. Učinićemo sve da u što kraćem roku  što više ljudi vakcinišemo jer to je jedini način da izađemo iz ove krize", objašnjava gost Jutarnjeg dnevnika.

Govoreći o trudnicama navodi da je stav svetske struke da i trudnice i dojilje mogu da se vakcinišu.

"To je stav svetske struke jer je virus počeo da mutira. Procena je da taj mutirani soj može da utiče na potomstvo i decu i da je bezbednije da se trudnice vakcinišu. Samo slušamo stavove struke i tako ćemo nastaviti i dalje", navodi ministar.

Foto: printscreen RTS

Zlatibor Lončar
"Najviše vakcinisanih u Beogradu i Užicu - najmanje u Novom Pazaru i Tutinu"

Dodaje da je najviše vakcinisanih u Beogradu - 57 odsto i Užicu 31 odsto, a najmanje u Tutinu 6,2 odsto i Novom Pazaru - 13,2 odsto. 

"Tu pokušavamo da razgovaramo i objasnimo ljudima da je vakcina jedini lek", ističe Lončar. 

Navodi da zbog korone ima o direktne i indirektne posledice, da se analizira situacija iz sata u sat i da je zbog pada broja obolelih dat nalog za Selters i Nišku banju da se vrate u normalan režim rada.

"Mi smo već dali nalog za Selters banju i Nišku banju da se vrate u normalan režim rada, da ne rade sa kovid pacijentima. Bolnica Bežanijska kosa takođe neće do daljnjeg primati, da poušamo da je ispraznimo, da imamo preko reke jednu bolnicu za hitne slučajeve i za ne kovid pacijente. Sledeće što mislimo je i Blok A 'Dragiše Mišovića' ako uspemo da ne bude za ne kovid pacijente. Analiziramo situaciju iz sata u sat i gledamo gde možemo da pomognemo i onim drugim pacijentima, što pre da se vraćamo u ne vovid sistem jer ima dosta tih pacijenata", objašnjava ministar.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija