• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

25.04.2021

08:18

DANAS UBERITE CVET, ALI GA NE UNOSITE U KUĆU! Slavimo Cveti, dan kada je Hrist svečano i carski ušao u sveti grad Jerusalim!

Društvo

DANAS UBERITE CVET, ALI GA NE UNOSITE U KUĆU! Slavimo Cveti, dan kada je Hrist svečano i carski ušao u sveti grad Jerusalim!

Podeli vest

Danas su Cveti, dan kada je Hrist svečano i carski ušao u sveti grad Jerusalim. Uvek padaju u nedelju, dan nakon Lazareve subote

Praznik Cveti je ustanovljen u Jerusalimu krajem IV veka, kao uspomena na poslednju nedelju života sina božijeg.

Velikim praznikom, Cveti, završava se šesta nedelja Velikog posta.

Na ovaj dan Isus Hristos ušao je, na magaretu, u Jerusalim. Uz učenike, pratilo ga je mnoštvo koje je čulo glas o dolasku Spasitelja i vaskrsenju Lazara Četvorodnevnog. Dočekan je poput cara, uz klicanje i palmine grane.

Foto: www.svetigora.com/Wikipedia

Hristov ulazak u Jerusalim

Jevanđelisti beleže da je Isus na kapijama grada dočekan sa cvećem i listovima palme, koje su mu ljudi bacali pred noge.

U našoj zemlji, Cveti su i istorijski praznik. Na Cvetnu nedelju 1815. godine vojvoda Miloš Obrenović podigao je u Takovu Drugi srpski ustanak, protiv turske vlasti.

Običaji

Po narodnom običajnom kalendaru, današnji dan počinje umivanjem vodom u kojoj su juče, na Vrbicu, potopeljni cvetovi kako bi ukućani bili rumeni i zdravi.

Na Cveti se obično bere cveće, ali se ne unosi u kuću, već se drži u dvorištu u posudi sa vodom. Običaj je da se tog dana mladi međusobno daruju cvećem. 

Foto: Public

Nekada je bio rasprostranjen običaj da se na Cveti ceo dan šeta okićen cvećem. Momci su pravili bukete i nosili ih devojkama, a svaki cvet imao je svoje značenje.

Danas je, drugi put od početka Velikog posta, dozvoljeno jesti ribu. Vernici sutra ulaze u poslednju sedmicu Vaskršnjeg posta, nedelju stradanja, smrti i vaskrsenja sina božjeg.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija