• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

26.04.2021

14:22

Ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji 23. maja! Istog dana i izbor crnogorskog mitropolita!

Društvo

Ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji 23. maja! Istog dana i izbor crnogorskog mitropolita!

Podeli vest

Svečano 'uvođenje u tron' srpskog patrijarha Porfirija biće ujedno i prilika da se izabere novi poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori

Simbolično ustoličenje patrijarha srpskog Porfirija u Pećkoj patrijaršiji održaće se 23. maja, a istog dana trebalo bi da se izabere i novi mitropolit crnogorsko-primorski, saznaje Informer.
 

Uvođenje patrijarha u presto u Peći nosi sa sobom jasnu simboliku, jer se njime potvrđuje da se SPC ne odriče Kosova i Metohije kao mesta svog duhovnog rođenja. Svečani obred ustoličenja u Patrijaršiji poslednji put je organizovan 2010, kada je u drevni tron srpskih prvojerarha uveden tadašnji patrijarh Irinej.
 

Joanikije novi mitropolit?

Postoji jasna želja dela vernika iz Crne Gore da vladiku Amfilohija na cetinjskom tronu nasledi Joanikije
Željko Injac


Dobra vest
Ovo je potvrdio i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je i najozbiljniji kandidat za naslednika pokojnog vladike Amfilohija.
- Ustoličenje njegove svetosti Patrijarha u Pećkoj patrijaršiji biće 23. maja, a u nastavku će biti i zasedanje Svetog arhijerejskog sabora. Već šesti-sedmi mesec, administriram Mitropolijom crnogorsko-primorskom i sada razmišljam samo o tome da tu dužnost administratora Mitropolije obavim časno i pošteno, a ostalo je sve stvar Svetog arhijerejskog sabora. Rado idem u susret odluci da postanem mitropolit, jer je na dve dužnosti u isto vreme vrlo teško biti. Razrešiće se to sve sa Saborom u maju mesecu. Neka Bog da da sve bude regularno i kako valja i svi ćemo biti spremni da prihvatimo odluku kakva god ona bila - rekao je episkop Joanikije za podgoričke TV Vijesti.

Foto: printscreen

Episkop Joanikije


Verski analitičar Željko Injac kaže da jedan deo vernika iz Crne Gore vidi Joanikija kao Amfilohijevog naslednika.
- Nekoliko eparhija SPC je upražnjeno i njima sada administriraju drugi episkopi. Da li će se to administriranje nastaviti u pojedinim eparhijama, pa između ostalih i u mitropoliji crnogorsko-primorskoj ili će na Saboru biti izabrani novi episkopi, ostaje na volju vladikama SPC da na majskom Saboru o tome odluče, kao što je uostalom rekao i vladika Joanikije. Postoji želja dela vernika iz Crne Gore da vladiku Amfilohija na cetinjskom tronu nasledi Joanikije. O tome konačnu odluku daje Sabor, a kandidata ima više od jednog - podvlači Injac.


Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić kaže da je ovo izuzetno dobra vest.
- Izbor mitropolita crnogorsko-primorskog treba da bude svečani čin na kom ćemo dobiti novog verskog poglavara koji će dodatno učvrstiti jedinstvo SPC i srpskog naroda. Nemam nikakve sumnje da će Sveti arhijerejski sabor doneti najbolju odluku koja će nastaviti kontinuitet sa arhipastirskim delovanjem mitropolita Amfilohija i njegovih velikih prethodnika na tronu Svetog Petra Cetinjskog. Potpisivanje temeljnog ugovora između SPC i Crne Gore jeste, takođe, izuzetno dobra vest i ona predstavlja pobedu one apsolutne većine građana Crne Gore koji su se prošle godine pobunili protiv diskriminacije naše SPC - podvlači Mandić.


Važan dokument
U Crnoj Gori jedna od gorućih tema trenutno je potpisivanje temeljnog ugovora između SPC i Crne Gore, a potpisaće ga patrijarh SPC Porfirije i premijer Zdravko Krivokapić. Ugovor će, kako je otkrio Joanikije, biti potpisan odmah nakon vaskršnjih praznika i tek tada će biti poznat javnosti.
Sveštenik SPC u Crnoj Gori Miajlo Backović ističe da je temeljni ugovor važan dokument za pravno funkcionisanje mitropolije.
- Takvi ugovori već su ranije potpisani sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom verskom zajednicom u Crnoj Gori. SPC, sveštenstvo i monaštvo su dosad, zbog prethodne vlasti, bili diskriminisani i zato sada, nakon slobode koju je pre svega donela Božija crkva i narod, ovaj dokument će nas u pravnom smislu staviti u ravnopravan položaj sa drugim tradicionalnim verskim zajednicama u Crnoj Gori - zaključuje Backović.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
lokman

pre 2 godine

svi srbi i ne srbi a se vrate svom kosovu taj dan i tacka.kko su proterani "99g u istoj koloni u rikverc 2021g.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija