• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

26.04.2021

20:16

AKO SU VAM ŠAKE I STOPALA KAO PROMRZLI, HITNO SE OBRATITE LEKARU! Otkriveni nepoznati simptomi korone!

Društvo

AKO SU VAM ŠAKE I STOPALA KAO PROMRZLI, HITNO SE OBRATITE LEKARU! Otkriveni nepoznati simptomi korone!

Podeli vest

Ako vam šake i stopala izgledaju kao da su promrzli, znajte da to može biti i korona iako nemate nijedan drugi simptom. Štaviše, otekline i crvenila na prstima nogu i ruku najčešći su kod asimptomatskih slučajeva kovida 19, a reč je zapravo o mikrotrombozi u krvnim sudovima. Na ovaj simptom kovida 19 za Kurir ukazuje prof. dr Danica Tiodorović, dermatovenerolog i pomoćnik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš

Na koži zna da bude više pokazatelja kovida 19 no što se može pretpostaviti - od koprivnjače, izraslina nalik na boginje, pa do promena koje podsećaju na promrzline.

- Neke od promena na koži koje ukazuju na SARS-CoV-2 infekciju mogu biti i vaskularnog porekla, kada su povezane sa mikrotrombozom u malim krvnim sudovima. One mogu podsećati na promrzline i manifestuju se u vidu otoka i crvenila na stopalima i šakama, najčešće na prstima. Za ovih godinu i više dana epidemije imali smo i takvih slučajeva, i to su češće asimptomatski pacijenti. Veoma je važno odmah uraditi antigenski, pa i PCR test ako treba, jer takvi pacijenti često lutaju, ne može se naći uzrok tim "promrzlim" prstima, a uzrok je upravo u koronavirusu. To su takozvani covid toes iliti kovid prsti, a takve promene se najčešće javljaju pri kraju infekcije ili čak kao posledica korone, pa su ti pacijenti često negativni. Zato se rade i laboratorijske i druge analize, među kojima su i faktori koagulacije, kako bi se dokazalo da je reč o SARS-CoV-2 infekciji - naglašava Danica Tiodorvić.

Foto: printscreen tvin

Ona dodaje i da iako reč tromboza može da zvuči nekome strašno, ove mikrotromboze nisu takve.

- Generalno, to nisu opasne promene, najčešće i otok i crvenilo nestanu sami od sebe. Ali svakako treba uraditi sve neophodne analize, pa i skrining koagulacije i konsultovati se s drugim specijalistima ako je potrebno - kaže profesorka Tiodorović i napominje da je vrlo važno povezivanje ovakvih manifestacija s koronom i zbog lečenja pacijenata ako je to potrebno, ali i zbog prekidanja lanca širenja virusa.

PIVOM PROTIV KORONE, DOK ČEKATE REZULTAT TESTA... Najnovija ideja evropske države kako ponovo pokrenuti posao! ŠTA NA OVO KAŽE SRBIJA?!

- Ti asimptomatski slučajevi po ovim naznakama na koži i ne pretpostavljaju da je korona, pa mogu zaraziti brojne ljude, umesto da se izoluju - naglašava ona i dodaje da, osim otoka, osipe nalik koprivnjači ima maltene svaki peti kovid pacijent.

Foto: printscreen tvin

- U svakodnevnom radu bilo je više pacijenta koji su se javljali zbog alergije nalik koprivnjači, a bila je povezana sa infekcijom koronavirusom. Kožne promene nalik koprivnjači mogu se naći u približno 20 odsto slučajeva, što govori o tome koliko je značajno da dermatolozi, doktori opšte prakse i drugih specijalnosti prepoznaju ove kožne manifestacije radi dijagnostikovanja infekcije kovidom 19, kao i pravilnog i pravovremenog lečenja tih pacijenata - ističe prof. Tiodorović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija