• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S. - M. M. D.

29.04.2021

08:58

SVI DETALJI JEDNOG OD NAJVEĆIH SAOBRAĆAJNIH PROJEKATA U SRBIJI Vozovi će juriti 20 puta brže, ovo je DETALJNA MAPA DEONICA /FOTO/

Društvo

SVI DETALJI JEDNOG OD NAJVEĆIH SAOBRAĆAJNIH PROJEKATA U SRBIJI Vozovi će juriti 20 puta brže, ovo je DETALJNA MAPA DEONICA /FOTO/

Podeli vest

Novom brzom prugom, čiju je gradnju najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, od Beograda do Skoplja putnici će stizati za svega tri sata i 15 minuta. Primera radi, toliko sada traje vožnja od Niša do Preševa u dužini od 147 kilometara!?!

Prema zvaničnim podacima Železnica Srbije, na pojedinim deonicama vozovi u Srbiji se kreću brzinama od svega 10 do 20 kilometara na sat!?! Plan je da putnici od Beograda do Soluna mogu da stignu za šest sati.


Deonica od Preševa do Beograda biće deo transevropskog koridora koji će našu zemlju preko Budimpešte i Beča povezati i sa Zapadom. Ono što je značajno jeste da će se nova pruga koristiti i za teretni saobraćaj. Ovo je posebno važno jer će roba za čitavu Evropu daleko brže stizati iz luke Solun preko Skoplja i Beograda.

Foto: Informer

Srbija postaje "vrata Evrope"

Time će Srbija praktično postati "vrata Evrope" za prevoz kargo tereta koji dolazi sa istoka. Trenutno, teretni vozovi od Soluna preko Beograda do Budimpešte putuju čak 49 sati, a cilj je da se sa novom prugom ta deonica pređe za manje od 30 sati.
U pitanju je investicija vredna blizu dve milijarde evra, a očekuje se da brza pruga od Beograda do granice sa Makedonijom bude završena 2025. godine. Prema projektu, vozovi će se kretati od 120 do 160 kilometara na sat, dok će pruga biti projektovana za maksimalnu brzinu od 200 kilometara na sat.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da je ovaj projekat od ogromnog značaja za našu zemlju.

Foto: Informer

Mapa pruga


- Kada pruga bude završena, neće biti čudno da neko živi u Nišu, a da radi u Beogradu, što je sada nezamislivo - navela je premijerka.

Učestvuje i EU

Evropska unija će u izgradnji brze pruge učestvovati sa 35 do 50 odsto ukupne vrednosti projekta. Pruga će biti od velikog značaja za stanovnike topličkog kraja, posebno Blaca i Prokuplja, kao i za građane centralnog dela Srbije, kome će se praktično približiti Beč za samo nekoliko sati. Od Beograda do Beča će se putovati pet sati, a od Jagodine do Beča šest.
- Sa brzom prugom preko koridora 10 imaćemo fenomenalnu i fantastičnu konekciju sa svim evropskim zemljama i sa druge strane do Atine i Istanbula - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Za neke deonice pruge već postoje planovi i projekti, a na nekima tek treba da se radi.
- Potrebni su, dakle, planovi i projekti, to je veliki, veliki rad, ali i stabilna finansijska situacija zemlje - naveo je Vučić. On je precizirao da će, prema izabranoj varijanti, Srbiju to da košta maksimalnih 1,2 milijarde evra.

Fantastična veza

Ekonomista Milan Kovačević kaže da je železnički saobraćaj veoma važan za Srbiju, jer će doprineti kvalitetu transporta robe i celokupnom dobitku naše ekonomije.
- Odavno je trebalo da uradimo ovu prugu, jer ćemo se fantastično povezati sa evropskim zemljama, pogotovo sa Mađarskom. Potrebno je napraviti dobar koncept i plan za modernizaciju pruge, ali i obnovu vagona i vozova. Treba naglasiti da je železnički saobraćaj dosta jeftiniji za transport od drumskog, što znači da ćemo ulaganjem u izgradnju pruge imati višestruke koristi - kaže Kovačević.
 


ČINJENICE


* 10-20 km/h brzina je vozova na pojedinim deonicama srpske železnice
* 200 km/h biće maksimalna brzina vozova od Beograda do makedonske granice
* 58 km/h prosečna je brzina vozova od Beograda do Niša (4h 38min)
* 51 km/h prosečna je brzina vozova od Niša do Preševa (3h 14min)
* 2 milijarde evra biće vrednost radova na pruzi Beograd-Preševo
* 2025. godine biće završeni radovi


Fruškogorski koridor od 1. maja
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je da će 1. maja početi gradnja Fruškogorskog koridora.
On je to izjavio na sastanku sa gradonačelnikom Šapca Aleksandrom Pajićem.
- Fruškogorski koridor treba da spoji naša dva grada, ali i da bolje saobraćajno poveže celo Podrinje. Partneri iz Azerbejdžana rade deonicu Ruma-Šabac, a očekujem da će predsednik Srbije 1. maja prisustvovati obeležavanju početka izgradnje Fruškogorskog koridora sa kineskim partnerima. Radovi kreću sa novosadske strane Fruške gore, probijaju se tunelske cevi i to će biti najduže tunelske cevi u Srbiji. Siguran sam da će se za tri do četiri godine stizati od Šapca do Novog Sada za pola sata - rekao je Vučević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ChuChu

pre 2 godine

Sve je to lepo, ali, ali ovako je trebalo biti još pre 10 godina a nazalost dok se ovo ne realizuje ovim tempom kojim se gradi pruga izmedju Bg i Ns, ovo će biti za 15~20 godina....

Slobodan

pre 2 godine

Dodjite u Niš da izbrojite koliko ima rampi zbog kojih se, kada su zatvorene, prave kilometarski redovi vozila u okolnim ulicama. KATASTROFA.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija