• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

29.04.2021

11:44

U SRBIJU STIGAO JOŠ JEDAN LEK PROTIV KORONE - "REGENERON" Evo kome je namenjen i kada se daje

Društvo

U SRBIJU STIGAO JOŠ JEDAN LEK PROTIV KORONE - "REGENERON" Evo kome je namenjen i kada se daje

Podeli vest

U Srbiju je stigao još jedan lek pored leka "bamlanivimab" iz grupe neutrališućih monoklonskih antitela. Reč je o 20.000 doza "regenerona" koji se primenjuje kod pacijenata sa blagom i umerenom formom bolesti, kaže za Tanjug Jovana Milovanović, direktorka Sektora za lekove u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Iz RFZO objašnjavaju da se lek daje u prvih 10 dana od pojave simptoma kod onih pacijenata koji imaju povećan rizik da razviju teži oblik bolesti i da završe na bolničkom lečenju.

“To su kardiovaskularni bolesnici, oboleli od dijabetesa, i gojazni pacijenti”, kaže Milovanović.

Lek se daje jednokratno u obliku infuzije, a ne primenjuje se kod već hospitalizovanih pacijenata, navode iz RFZO-a.

“Kovid pozitivna osoba nakon jednočasovne infuzije, vraća se kući na lečenje i po preporuci lekara javlja se na kontrolu” kaže Milovanović.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ranije je u Srbiju stigao i lek Bamlanivimab



Ona ističe da se efekti primene novih lekova intenzivno prate a ono što pokazuju istraživanja iz drugih zemalja je da su ti lekovi pokazali odličnu efikasnost

“Kada govorimo o leku bamlanivimab, kod 95% pacijenata koji su primili lek nisu se razvili teži oblici bolesti i nisu bili hostpitalizovani”, poručuje Milovanović.

Ona dodaje da lek regeneron koji je stigao u Srbiji spada u istu grupu lekova kao i bamlanivimab a deluje tako što se veže za deo virusa koji ulazi u našu ćeliju, i na taj način sprečava da se virus širi.

Do sada je lek bamlanivimab u Srbiji primilo 138 pacijenata i kod njih se pokazao kao efikasan, zaključuje Milovanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija