• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.04.2021

13:40

SPC JE ČUVAR SRPSKOG IDENTITETA I JEZIKA! Patrijarh Porfirije u Patrijaršiji primio Dodika i rukovodstvo Republike Srpske! Video

Društvo

SPC JE ČUVAR SRPSKOG IDENTITETA I JEZIKA! Patrijarh Porfirije u Patrijaršiji primio Dodika i rukovodstvo Republike Srpske! Video

Podeli vest

Patrijarh Porfirije primio je danas u Patrijaršiji srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika i rukovodstvo Republike Srpske povodom predstojećeg Vaskrsa


U Patrijaršiji su pored Dodika i predsednica RS Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.

 
Dodik: SPC je čuvar srpskog identiteta i jezika

Srpski član i prededavajući Predsedništva BiH Miorad Dodik izjavio je danas da u Repubici Srpskoj poštuju ono što Srpska pravoslavna crkva jeste i što čini za srpski narod, kao i da je ona snažan elemenat srpskog identiteta.

Dodik je to rekao nakon vaskršnjeg prijema kod patrijarha Porfirija u Beogradskoj patrijaršiji i istakao da Crkva snažno štiti srpski narod, čuva jezik i kulturu tamo gde, kako je rekao, nedostaju srpske države.

"Ovde smo da pozovemo sve ljude na okupljanje na mir, ljubav i prjateljstvo prema svima, posebno u ovo vreme pandemije", rekao je Dodik.

Foto: printscreen



Rekao je da je delegacija Republike Srpske, u kojoj su bili predsednica Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković, pozvala patrijarha Porfirija da poseti Republiku Srpsku.

Veruje, kaže, da će se to ubrzo desiti i dodao da će svi u Republici Srpskoj biti veoema srećni da patrijarh poseti Banjaluku, Republiku Srpsku i narod koj tamo živi.

Patrijarh Porfirije: Gradimo zajedničku budućnost

Republika Srpska i BiH su jedinstven zajednički prostor koji u sebi nosi mnoga afirmisana dobra, ali i prostor koji je nosio dosta nesporazuma, rekao je danas patrijarh Porfirije.

Ne treba, istakao je, preterivati u tome ko je kome više i ko je kome pre učinio nešto nažao.

"Potrebno je da gradimo zajedničku budućnost svako svestan svog identieta...", poručio je patrijarh nakon susreta sa delegaacijom Republike Srpske koju je predvodio srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Ne skrivajući radost što se sreo sa Dodikom, predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem, patrijarh je rekao da im je poželo radosne i blagoslovene vaskršnje praznike, kao i svim pravoslavnim hrišćanima na prostoru BiH, a posebno Republike Srpske, odakle, kako kaže, i sam potiče i time se ponosi.

Intenzivne i najprisnije veze sa Republikom Srpskom i mestom porekla održavao je i održava do dana današnjeg.

"Neka mi niko ne zameri to što imam posebne emocije prema Republici Srpskoj i prema čitavoj BiH", rekao je patrijarh.

Foto: printscreen



Ne krije, kazao je, da posebne emocije neguje prema Republici Srpskoj i da se Crkva, gde god se nalazi ne samo u Srbiji već na svim prostorima bivše Jugoslavije, trudi da neguje svoj pravoslavni identitet.

"Taj nacionalni identit ukoliko se temelji u duhovnim sferama biće isrpravan", rekao je patrijarh i dodao da "braća episkopi sa prostora BiH po pravilu izražavaju zahvalnost pre svega prema institucijama Republike Srpske, jer one u svakom smislu razumeju potrebe Crkve i pokušavaju da pomognu u meri koliko je to potrebno", kazao je Porfirije.

Podsetio je zahvalio Republici Srpskoj koja je prva pritekla u pomoć nakon zemljotresa u Hrvatskoj, Zagrebu i Baniji, gde je on do izbora na patrijaršijski tron, obavljao dužnost mitropolita zagrebačko-ljubjanskog.

Porfirije je pravoslavnima još jednom čestitao Vaskrs, a onima koji nisu te vere požeo je da im Bog da zdravlje i ljubav.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija