• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.04.2021

15:33

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Izmene Ustava Srbije prioritet, dosta je sa opstrukcijama!

Društvo

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Izmene Ustava Srbije prioritet, dosta je sa opstrukcijama!

Podeli vest

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST), povodom održanog javnog slušanja o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, ukazuje da je nedopustivo da pojedina strukovna udruženja u oblasti pravosuđa uzimaju za sebe pravo da određuju da li će i kada Ustav biti menjan, kao i ko će biti pozvan da raspravlja o amandmanima u oblasti pravosuđa.

Za UST nije nikakva tajna šta se krije iza izjava da nije trenutak da se menja Ustav, naročito kada dolaze od strukovnih udruženja koja su ga nemilice kritikovala, ocenjujući ga kao instrument političkog pritiska, sve vreme ukazujući kako se kasni sa Poglavljem 23 i sledstvenim Akcionim planom. Isti motiv pojedina strukovna udruženja imaju kada javno obznanjuju poimence ko iz nevladinog sektora mora da bude pozvan da učestvuje u javnoj raspravi.

Jedan jedini zajednički imenitelj tih izjava su – projekti! Pojedinim strukovnim udruženjim je očigledno sada postalo nevažno kašnjenje na evropskom putu, baš kao što im je sadašnji Ustav postao prihvatljiv, te pozivaju da proces krene od nule, budući da bi to osiguralo niz projekata u narednih nekoliko godina, koliko smatraju da bi trebalo da traje nova javna rasprava.

Sasvim slučajno, nevladine organizacije koje moraju da učestvuju u novoj javnoj raspravi su upravo one koje su povezane kroz projektno – finansijsku mrežu upravo sa strukovnim udruženjima koja se javno zalažu da se proširi krug učesnika u javnoj raspravi. 

UST smatra da postoji validna početna osnova u vidu predloženih amandmana, kojima je Venecijanska komisija dala zeleno svetlo, te da je svako strukovno udruženje i svaka nevladina odrganizacija rekla sve što je imala na svaki predloženi amandman, ne samo javno, već i u pisanoj formi.

Stoga, po nalaženju UST, nema ni vremena, ni razloga da se sa izmenama Ustava kreće iznova, a lukrativni razlozi kojima se vode pojedina strukovna udruženja nisu i neće biti validan razlog za opstrukciju procesa.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

UDRUŽENjE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Sada smeta Branko Stamenković, a zna se dobro ko ga je birao
Društvo

UDRUŽENjE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Sada smeta Branko Stamenković, a zna se dobro ko ga je birao

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) nalazi da je krajnje licemerno da izbor Branka Stamenkovića za zamenika predsednika Državnog veća tužilaca i privremenog Poverenika za samostalnost tužilaštva kritikuje Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, podsećajući rukovodstvo ovog udruženja da je Branko Stamenković tokom prethodnog saziva Državnog veća tužilaca, u kojem su sedeli upravo oni, zaslužno za njegov izbor u Republičko javno tužilaštvo.

21.04.2021

13:50

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija