• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.05.2021

12:37

VASKRS U CRVENOJ ZONI! Na VMC Karaburma se bore za život 100-godišnjaka! /VIDEO/

Društvo

VASKRS U CRVENOJ ZONI! Na VMC Karaburma se bore za život 100-godišnjaka! /VIDEO/

Podeli vest

Kao i prošle godine za Vaskrs medicinski radnici su i danas na istom mestu - u crvenim zonama, a snagu i energiju da i posle više od godinu dana rade pod punom opremom nalaze u želji da se što pre život vrati u normalu, rekao je Tanjugu komandant kovid VMC Karaburma, dr Ivo Udovičić

On ističe da u crvenoj zoni kalendar ne postoji, a svaki dan je isti, 24 sata primaju se i otpuštaju pacijenti pa vremena za proslavu praznika nema, dok se pandemija ne okonča.

- Veliku energiju i snagu crpimo iz svakog našeg pacijenta koji izađe odavde na svojim nogama, iz njihove sreće i sreće njihovih porodica. Imali smo pacijenta od 99 godina, on je otišao kući, a sinoć smo primili pacijenta od 100 godina i mi se nadamo da će on otići kući, nama je to najveća sreća - kaže dr Udovičić.

Do sada je kroz kovid bolnicu na Karaburmi prošlo više od 2.500 pacijenata, a većina je uspešno završila lečenje i vratila se svojim kućama, naglašava Udovičić.

Najavljuje da trenutni podaci dozvoljavaju da iz kovid sistema ovih dana izađe jedan KBC - Zemun ili Zvezdara.

- Brojno stanje u Batajnici takođe je smanjeno za 50 odsto. Kod nas je sada negde oko 90 pacijenata na lečenju i mi još držimo visok nivo popunjenosti, nekih 80 do 90 odsto kapaciteta - objašnjava on.

Slike iz Indije

Slike iz Indije koje su i posle godinu dana iste kao one iz Italije, Vuhana i Španije pokazuju da sa virusom kovid-19 nema šale, da je smrtonosan i nema nameru da nestane, upozorava dr Udovičić.

- Danas kada se slavi pobeda života nad smrću, molim ljude da se vakcinišu zbog nas, koji godinu i više radimo u skafanderima, za pacijente, od kojih će nažalost, jedan deo umreti. Nema ništa efikasnije od vakcine, vakcina je, odgovorno tvrdim bezbednija nego vazduh koji dišemo i bezbednija od hrane koju jedemo - apeluje on.

Udovičić kaže da, iako postoji tendencija smanjenja broja novozaraženih, taj broj će i dalje biti visok dok se dovoljno ljudi ne vakciniše.

Zaključuje da su zbog pandemije veliku žrtvu poneli i non kovid pacijenti i da je cilj da se iz ovoga što pre izađe, kako bi se bolnice vratile svojoj nameni i lečenju tih pacijenata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija