• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.05.2021

08:20

SRBIJA DOBIJA DVE NOVE VRSTE GORIVA ZA MOTORNA VOZILA? Evo šta je bitno za naše građane!

Društvo

SRBIJA DOBIJA DVE NOVE VRSTE GORIVA ZA MOTORNA VOZILA? Evo šta je bitno za naše građane!

Podeli vest

Definicijom novih kategorija motornih vozila u Zakonu o energetici otvara se mogucnost njihovog stavljanja na tržište Srbije ako su usaglašena sa tehničkim i drugim zahtevima, navode u Ministarstvu rudarstva i energetike

Nova motorna goriva kao što su utečnjeni prirodni gas i vodonik definišu se kako zbog zahteva tržišta, tako i zbog međunarodnih obaveza u vezi sa smanjenjem u saobraćaju emisije gasova sa efektom staklene bašte, naveli su u Ministarstvu.

Za građane Srbije bitno je da će snabdevači gorivom imati obavezu smanjenja emisije sa efektom staklene bašte, a što će biti definisano Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom.

- Upotreba goriva koje ima niže emisije doprinosi tom cilju - naveli su u Ministarstvu za B92.
 

Foto: Pixabay

Uz to, navode da je u oblasti prirodnog gasa stvoren osnov za implementaciju regulative EU koja se odnosi pre svega na efikasan transport prirodnog gasa i efikasne integracije transportnog sistema prirodnog gasa Srbije i transportnih sistema regiona uskladivanjem na tehnickom operativnom i komunikacionom nivou



 

- Implemenacijom te regulative olakšava se operativna saradnja susednih operatora transportnih sistema. Takođe, stvoren je osnov za uskladivanje transportnih tarifa, kao i postupaka za zakup kapaciteta sa važećom evropskom regulativom. Pored toga, uvodi se nova energetska delatnost i novi ucesnici na tržištu prirodnog gasa - trgovina prirodnim gasom za snabdevanje na veliko - naveli su Ministarstvu.

U Ministarstvu rudarstva i energetike pojasnili su da se na taj način dodatno otvara tržište prirodnog gasa tako što privredna društva koja nisu registrovana u Srbiji mogu obavljati te delatosti na tržištu Srbije.

To je posebno znacajno za rad i iskorišćenost postojećih i novih gasovodnih kapaciteta u Srbiji jer omogućava da ih zakupe pravna lica iz inostranstva ne samo za potrebe snabdevanja tržišta već i tranzita u regionu, kao i za povećanje konkurencije na tržištu Srbije u snabdevanju prirodnim gasom, navode u Ministarstvu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija