• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Istraživanje

14.05.2021

11:23

Kako da smanjimo štetnost duvanskih proizvoda

Društvo

Kako da smanjimo štetnost duvanskih proizvoda

Podeli vest

U sklopu ovogodišnjeg svetskog otvorenog webinara „U fokusu: Redukcija duvanske štete“ (Global Tobacco Nicotine Forum - GTNF) govornici su zaključili da rešenje problema leži u savladavanju predrasuda da je nikotin glavni krivac za bolesti izazvane pušenjem

Učesnici su naveli da se na javnim i naučnim skupovima sve češće iznose podaci i dokazi koji potvrđuju da okidač za bolesti izazvane pušenjem predstavlja sagorevanje duvana i emisija više hiljada štetnih materija koje se nalaze u duvanskom dimu. Promena percepcije o ovoj važnoj temi može da dovede do kreiranja ispravne slike o nikotinu, smatraju oni. Panelisti su tokom rasprave prokomentarisali šta je to bilo pogrešno, a šta pozitivno u borbi protiv duvanskog dima.

Profesor Karl Fagerstrom, predsednik Fagerstrom konsultinga iz Švedske, kaže da je duvanska industrija napravila značajan iskorak u rešavanju ovog zdravstvenog izazova i da bi trebalo da imamo više poverenja u nauku.

''Ako vidimo da se duvanska industrija transformiše iz korena, uvođenjem alternativa i zalaganjem za koncept smanjenja štete, nije dobro instant biti protiv toga, a to se nažalost desilo i dešava iako su tu naučne činjenice koje potkrepljuju istraživanja. Nije još uvek napravljen veliki progres u toj oblasti, iako optimizam uliva Američka agencija za hranu i lekove - FDA, u momentu kada su uzeli stvar u svoje ruke'', naglašava Fagerstrom i osvrće se i na neke pozitivne stvari.

Foto: iStock

''Ako uzmemo u obzir da ste nekada morali da dobijete recept kako biste konzumirali nikotinski proizvod koji zamenjuje tradicionalnu cigaretu, ono što sada ohrabruje je što danas na tržištu u prodaji možete pronaći veći broj alternativa. Tome je direktno doprinela duvanska direktiva u Evropi koja nas je naterala da nikotin sagledavamo drugačije, ne kakvim se nekada opisivao'', zaključuje Fagerstrom.

Ne smemo zaustaviti inovacije u industriji

Profesor Jasjit S. Ahluvalija koji iza sebe poseduje 30 godina istraživačkog iskustva u oblasti zavisnosti od nikotina jasnog je stava da se mora očuvati trend ubrzanog napretka i inovacija u industriji jer to dovodi do potencijalnog rešenja problema sa pušenjem.

''Istraživanje koje sam imao prilike da pročitam je dokazalo da postoje proizvodi koji su mnogo manje štetni čak i od nikotinskih žvakaćih guma, što je odlično'', kazao je Ahluvalija.

Kada je govorio o napretku i daljem razvoju manje štetnih alternativa, profesor Ahluvalija se osvrnuo i na izveštaj iz prvog kvartala ove godine kompanije Philip Morris International (PMI) za koji kaže da može biti dobra polazna tačka koja će pokazati kako se menjaju i navike potrošača.

''U kvartalnom izveštaju piše da je čak 28 odsto zarade od prodaje IQOS-a. Ova brojka je neverovatna, ako imamo na umu da na tržištu ovaj proizvod postoji tek nekoliko godina. Takođe, ovo je najbolji primer koji pokazuje koliko se brzo stvari mogu menjati na bolje'', ističe on.

Zašto i dalje imamo loš pogled na nikotin

Maria Gogova, potpredsednica grupacije Altria, kaže da je prava percepcija nikotina i alternativnih duvanskih proizvoda ključna za dalji razvitak koncepta smanjenja štete.

''Važno je da što više relevantnih institucija kao što je FDA aktivno učestvuju u kreiranju dobre i naukom potkrepljene slike o nikotinu. Samo pravim informacijama možemo potrošačima da objasnimo razliku između tradicionalnih cigareta i uređaja koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan“, rekla je Gogova.

Naučni dokazi umesto zabrana

Kgosi Letalpe, oftalmolog i predstavnik južnoafričkog programa očuvanja zdravlja naveo je da se iz analize pandemije koronavirusa mogu izvući pozitivni efekti koji su primenjivi u duvanskoj industriji.

Kako je zaključio na skupu, ne postoji drugi put od puta na kome se plasiraju isključivo naučno proverene informacije.

''Moramo da vratimo etiku u komunikaciju, sve je nekako haotično i to stvara probleme u kojima društvo još uvek veruje da nikotin pravi veću štetu od duvanskog dima. Zato regulative po državama moraju da spreče plasiranje netačnih informacija jer se tako nanosi šteta po javno zdravlje. Svedoci smo da zabrane kroz koje govorimo o tome da se samo mora prestati sa pušenjem ne daju prave rezultate, iako je to definitivno najbolje rešenje. Međutim, hajde da postavimo problem na pravi način i pričamo o tome kakav rizik donosi sagorevanje i duvanski dim i koliko značaj mogu imati manje štetne alternative za sve one koji ne odustaju od pušenja“, završio je Letalpe.


Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija