• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

17.05.2021

10:17

Hemofarmovi inženjeri globalni lideri

Društvo

Hemofarmovi inženjeri globalni lideri

Podeli vest

Da je znanje inženjera iz Srbije “zlata vredno” primerom pokazuju inženjeri Hemofarma koji su prepoznati kao vrsni stručnjaci sa liderskim sposobnostima, pa je značajan broj njih upućen van Srbije na važne globalne pozicije u multinacionalnoj korporaciji Štada

Hemofarm je od  2006. godine, postao deo nemačke Štada grupe, jedne od najvećih generičkih farmaceutskih kompanija u svetu. Savremene fabrike Hemofarma, usklađene sa najvišim međunarodnim farmaceutskim standardima, kao i visoka stručnost kadra reper su dobre proizvodnje i visokog kvaliteta lekova ne samo za Srbiju i region, već i  brojne evropske zemlje.

  • Naši su inženjeri prepoznati kao odlični kadrovi, kao iskusni i posvećeni profesionalci. Primenjena znanja i iskustva inženjera Hemofarma, sticana decenijama unazad, ne mogu se tek tako steći “čitanjem iz knjiga”. Upravo zato, poslednjih nekoliko godina, mnogi naši inženjeri su prebačeni da rade na  proizvodne lokacije van Srbije, ili pak iz Srbije rade za global – kaže Olivera Vujnović, ugledni inženjer Hemofarma koja je upravo unapređena na poziciju Direktorke globalnog MS&T - Proizvodne ekspertize i tehnologija Štada grupe.

Više od 20 godina relevantnog poslovnog iskustva u različitim operativnim ulogama  doveli su Oliveru Vujnović zasluženo na ovu odgovornu poziciju, a na kojoj će imati ključnu ulogu u poboljšanju kvaliteta proizvoda i procesa, pružanju tehničko-tehnološke  ekspertize i postavljanju proizvodnih standarda u cilju ispunjavanja regulatornih očekivanja, a u isto vreme doprineće koordinaciji transfera tehnologije širom Štada grupe, širiti stečena znanja i najbolje primere iz prakse, ali i kulturu saradnje.

  • Našim inženjerima  poveren je  i važan zadatak da novi proizvodni kompleks Štade u Ukrajini, unapredimo i podignemo na nivo Hemofarma – objašnjava dalje naša sagovornica - Već godinu dana naši timovi intenzivno rade razmenu znanja sa kolegama iz Ukrajine.  U pitanju je novi integrisani proizvodni sajt na kome su zastupljene razne vrste tehnologija i čija je paleta proizvoda dosta široka i kompleksna. Proizvode se očne kapi, liofilizati, ampule, supozitorije,  probiotici. Neophodno je, međutim, da se proizvodni  procesi harmonizuju i podignu na znatno viši nivo i upravo zato će inženjeri iz Srbije dati podršku Ukrajini u svim segmentima.

Foto: Promo

Olivera Vujnović, uspešan inženjer

Pred inženjerima su sve kompleksniji zadaci jer sve zahtevniji postaju i zahtevi dobre proizvođačke prakse  koja je nezaobilazni deo farmaceutske industrije.

  • Ukoliko hoćemo da proizvodimo kvalitetne lekove i ukoliko hoćemo da ih  izvozimo na tržište EU, moramo pratiti najnovije svetske standarde kao što su  standardi za validaciju procesa, validaciju opreme, validaciju ćišćenja  i neprekidno pratiti sve ključne parametre proizvoda i procesa kako bi se visok kvalitet proizvoda održao tokom celog njegovog životnog ciklusa, a to znači od momenta kada se iz razvoja pređe u proizvodnju, pa sve dok proizvod postoji na tržistu. Ranije se validacija proizvoda radila periodično, a danas radimo stalno praćenje, odnosno kontinualni monitoring svih kritičnih atributa i parametara koji bi mogli uticati na kvalitet proizvoda. U isto vreme  pratimo i  kritične performanse procesa koje su direktno vezane za radne parametre samih mašina. Dakle stalni nadzor u cilju dobijanja leka najvišeg kvaliteta – ističe Vujnovićka.

I na kraju, postoji li u samoj organizaciji rada zaposlenih u Hemofarmu, neka specifičnost koja je ključ uspeha kompanije ?

  • Visoka stručnost zaposlenih i konstantno ulaganje u znanje svakako je važna odlika naše kompanije, ali i organizacija u vidu multidisciplinarnih timova čini Hemofarm drugačijim u odnosu na farmaceutske komapnije u regionu u kojima se uglavnom favorizuju stručnjaci iz samo jedne oblasti. U Hemofarmu tim čine tehnolozi, farmaceuti, hemičari, biolozi, ali i inženjeri mašinstva i elektrotehnike čije je znanje neophodno ne samo prilikom nabavke i održavanja visoko sofisticirane opreme, već i u obezbeđivanju specifičnih uslova proizvodnje u smislu adekvatne temperature, vlage, kao i prilikom rešavanja složenih inženjerskih problema. Multidisciplinarni tim ključ je uspešnog rada i specifičnost Hemofarma kao lidera farmaceutske proizvodnje u regionu i važnog člana Štada grupe – poručuje Olivera Vujnović, direktorka globalnog MS&T -Proizvodne ekspertize i tehnologija Štada grupe.

Foto: Promo

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija