• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

17.05.2021

12:46

ONE SE KAO LAVICE BORE ZA SVOJE NAJMLAĐE PACIJENTE! Medicinska sestra Cvjetićanin: Masku nisam snikula već godinu dana NI NA MINUT!

Društvo

ONE SE KAO LAVICE BORE ZA SVOJE NAJMLAĐE PACIJENTE! Medicinska sestra Cvjetićanin: Masku nisam snikula već godinu dana NI NA MINUT!

Podeli vest

Raditi sa bolesnom decom je stresno, napeto, emotivno... Pogotovo kada na sve to imate i opaku epidemiju koronavirusa i otežane uslove za rad. Umesto uniforme nosite šuškave mantile, vizire, maske, rukavice. Plašite se da se ne zarazite, strepite da virus ne uđe u bolnicu. Teško je, neprirodno, a opet se "muški" borite, jer trebate najmlađim pacijentima

 

Ovako za Informer priča medicinska sestra Univerzitetske dečije klinike "Tiršova" Slavica Cvjetićanin.

Ona radi na odeljenju ortopedije i svoj radni staž provela je zbrinjavajući decu rođenu sa anomalijama, opasnim prelomima, decu obolelu od maligniteta koji su u poslednje vreme sve učestaliji. Ali, u uslovima epidemije koronavirusa, kako kaže, nije radila nikada.

- Radimo sa smanjenim kapacitetom. Imamo mnogo više posla. Svako dete koje uđe u ustanovu se testira. Obazrivi smo da virus ne uđe u bolnicu, da prepoznamo simptome korone, asimptomatske pacijente. U početku je bilo posebno teško. Suočavate se sa nepoznatom bolešću. Nošenje opreme. Celo leto u njoj smo proveli. Masku već godinu dana skinula nisam. Ni minut. Samo kada jedemo i pijemo. I to svako za sebe, jer ne smemo sediti u grupama. Teško je. Ali mi se muški borimo - ponosna je Slavica.

Foto: Marko Đoković

Ovoj heroini ipak i dan danas je najteže kada deca pate i kada roditelji saznaju da im je dete teško bolesno!

-  To su deca. Uglavnom su preplašena i sam boravak u bolnici nije prijatan. Ni posle toliko godina nije vam lako kada ih vidite u bolovima, kada se bude iz anestezije, kada se boje, plaču... Mi sve to proživljamo sa njima. Baš emotivno. Ali se trudimo da im olakšamo sve. S druge strane su situacije kada roditelji saznaju da im je dete teško bolesno. Tada mnogo ne pričamo. Samo ih pogledamo. Sa razumevanjem. Jer tada pogledi govore više od hiljadu reči -  priča ova medicinska sestra i napominje da njihova ustanova zbrinjava mališane iz cele Srbije!

Na pitanje sa kojim ortopedskim povredama deca najčešće dolaze, ona odgovara:

- To su uglavnom prelomi ruku i nogu ili povrede u saobraćajnim nesrećama. Ali, verovali ili ne, posla imamo najviše sada kada je lepo vreme. Tada su deca željna igre, puni su parkovi, pa su to najčešće povrede nastale usled pada sa tobogana, klackalice, ljuljaške. Zato apelujem na roditelje da povedu računa, jer takvi prelomi mogu biti fatalni!

Najteže je kada izgubite bebin život

Sa istom emocijom o svom poslu i posle 18 godina priča i njena koleginica Sanja Zoričić koja radi na odeljenju neonatologije gde se leče tek rođene bebe. Pored lečenja, oni bebe kupaju, hrane, presvlače...

- Sve više se rađa bolesne dece, imamo dosta nepraćenih trudnoća. Kod nas leže i i bebe koje su operisane, bebe sa urođenim manama, sa anomalijama. Nažalost, imamo i slučajeve kada ne možemo da dobijemo bitku za život mališana. Emocije i posao ne umemo da odvojimo. Sve to utiče na nas. Česte su i situacije kada posao nosimo kući. Ali, ujedno smo i najsrećniji i najponosniji kada bebe potpuno izlečene ispratimo kući u naručiju roditelja  - iskrena je Sanja. 

Foto: Marko Đoković

Sanja Zoričić

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija