• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

22.05.2021

08:45

IMATE ROK DO 31. MAJA DA ZAMENITE OVE NOVČANICE Upozorenje iz Narodne banke Srbije

Društvo

IMATE ROK DO 31. MAJA DA ZAMENITE OVE NOVČANICE Upozorenje iz Narodne banke Srbije

Podeli vest

U Narodnoj banci Srbije upozoravaju da je 31. maj rok kada banke moraju da joj dostave prikupljeni nevažeći novac od građana, pa je očekivano da bankari klijentima ranije obustave zamene, već za nekoliko dana. Problem je što u praksi mnoge filijale i ranije ne primaju istekle pare.

Do sada je centralna banka zamenila 85 miliona "švajcaraca", od čega je za 9. seriju zamenjeno oko 30 miliona, dok su za ostatak od oko 55 miliona franaka, bankama dale devize.

Apelovali su na sve banke da "švajcarce" menjaju bez provizije, da ih do kraja maja preuzimaju besplatno od građana, ali priznaju da se u praksi nisu sve odazvale.

Zato upućuju građane koji ne stignu da promene na vreme novac van opticaja, da pošalju novčanice poštom u Švajcarsku.

Foto: NBS

Novčanice koje je potrebno zameniti

- Probao sam prvo da zamenim novac u svojoj banci, ali pošto su mi tamo nudili zamenu uz proviziju, pokušao sam u nekoliko menjačnica i još tri različite banke, ali ni u jednoj nisu hteli da zamene istekle franke - rekao nam je čitalac iz Kragujevca.

Zvanično filijale i menjačnice tvrde da bez problema prihvataju istekle novčanice švajcarskog franka i menjaju za nove. Tvrde da poslednjih dana imaju mnogo više ovakvih zahteva, što je tipičan primer da se prave gužve zbog obavljanja obaveza u poslednji čas.

Foto: NBS

Novčanice koje je potrebno zameniti

- Gotovo svakodnevno menjamo "švajcarce" iz povučene osme serije za važeću devetu. Krajnji rok do kog poslovne banke mogu da zamene osmu za devetu seriju pod istim uslovima kod Narodne banke Srbije je do kraja meseca, tako da će klijenti moći još narednih nekoliko dana da menjaju novčanice bez plaćanja provizije. Navodna nemogućnost klijenata da zamene novac najverovatnije je bila uslovljena samo trenutnim nedostatkom novčanica u ekspozituri - ovako su nam odgovorili bankari. - Može da se dogodi da u nekom momentu filijala ne raspolaže traženim novcem, pa klijent popunjava formular i dolazi po novac u dogovoreno vreme.

Foto: NBS

Novčanice koje je potrebno zameniti

Banke, prema preporuci NBS, mogu da zamene istekle pare, prime ih na devizni račun, a zatim ih, po pribavljanju devete, opticajne serije, isplate ili otkupe za dinare.

Od početka juna građani će moći da menjaju vanopticajne novčanice švajcarskog franka u bankama i menjačnicama koje to i dalje budu želele. Pri tome, banke pod povoljnim uslovima mogu kod NBS da zamene samo novčanice koje su primile počev od 30. aprila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija