• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - K. M.

29.05.2021

22:30

BROJ ZARAŽENIH SE SMANJUJE, STRUČNJACI OBJAVILI DOBRE VESTI  Pobedićemo koronu za 20 dana?!

Društvo

BROJ ZARAŽENIH SE SMANJUJE, STRUČNJACI OBJAVILI DOBRE VESTI Pobedićemo koronu za 20 dana?!

Podeli vest

* U drugoj polovini juna imaćemo manje od 100 novozaraženih dnevno, a već od 10. jula moglo bi se desiti da zaraze više uopšte nema

Za 20 dana Srbija će imati manje od 100 zaraženih dnevno ako nastavimo sa vakcinacijom, optimistične su prognoze profesora matematike Petra Kočovića, koji se od početka korone bavi proračunima o toku epidemije. A već od 10. jula, kaže profesor Kočović, moglo bi se desiti da zaraze više uopšte ne bude!

Ne premišljajte se!

Apelujem na one koji se još premišljaju da se što pre vakcinišu
Nada Kuljić Kapulica, virusolog


 

Nazire se kraj

Prema njegovim rečima, sada je najbitniji nastavak imunizacije, koja daje dobre rezultate, što pokazuje i manji broj novozaraženih svakog dana.
- Najveći uticaj na povoljniju epidemiološku situaciju imalo je poštovanje mera, ali pre svega vakcinacija građana. Sada je jako važno da brojke padaju, a da se povećava broj vakcinisanih, naročito omladine. Idemo lepim tokom nadole i taj trend će se nastaviti narednih desetak dana. Nadam se samo da se u ovoj lepoti ne uljuljkamo previše. Ako sve bude išlo u tom pravcu, mi ćemo za tri nedelje imati manje od 100 zaraženih dnevno - naglašava profesor Kočović i objašnjava:
- Posle toga možemo da očekujemo da nekoliko dana bude malo više od 100 obolelih, ali to će brzo da se zaustavi. U nastavku juna i dalje će opadati broj zaraženih, biće samo sporadičnih slučajeva, a od 10. jula gotovo da neće biti novozaraženih! Tome će, pored imunizacije, doprineti i veliki broj sunčanih dana koji će uticati na slabljenje virusa. Tada možemo da očekujemo situaciju kao u Izraelu, gde se smanjilo zaražavanje jer se vakcinisalo više od 50 odsto stanovništva, što mora da se desi i kod nas. Tada će se stvoriti uslovi da ukinemo mere, dozvolimo okupljanja, proslave, putovanja...

50 odsto

Kad se vakciniše više od 50 odsto građana, biće uslova da dozvolimo okupljanja, proslave, putovanja..
Petar Kočović


Virusolog Nada Kuljić Kapulica takođe napominje da će broj zaraženih dalje da pada kako bude u porastu broj vakcinisanih.
- Vakcinacija treba ekspresno da se odvija kako bi kriva i dalje padala. Apelujem na one koji se još premišljaju da se što pre vakcinišu! Oni koji se još nisu vakcinisali najčešće razmišljaju o tome da li je svaka vakcina dobra i da li će posle vakcinacije biti potpuno zaštićeni od virusa. Ja im kažem da nijedna vakcina ne štiti 100 odsto, ali da se najčešće ljudi koji se razbole posle vakcinacije zaraze pre nego što se u organizmu formira dovoljan nivo antitela - napominje dr Kuljić Kapulica.

Vakcina delotovorna

Kada je reč o mutacijama, doktorka kaže da smo za sada zaštićeni i od njih, a videćemo kako će biti u budućnosti.
- Trenutno sve vakcine štite od postojećih mutacija. Postoje četiri vrste mutacija koje trenutno mogu da nas zabrinu, i to su britanska, južnoafrička, brazilska i indijska, jer se brže prenose, klinička slika može da bude teža. To što virus pravi mutacije, to je deo njegove evolucije, da izbegne naš imunitet, to je, vojnički rečeno, manevarski potez. Menjaju se delovi virusa kojima se on pripaja za naše ćelije i to se dešava kod svih virusa - rekla je ona.
 

Sve više mladih se vakciniše

Raste broj vakcinisanih uzrasta od 18 do 30 godina. Prema rečima šefa vakcinalnih punktova na Ušću i Sajmu Zorana Bekića, procenat je bio oko 10 odsto, a sada je 13,2 odsto, što predstavlja dobar pomak.

- Mladi su shvatili da se nećemo osloboditi korone ako virus i dalje bude cirkulisao. Oni su odgovorna grupa i sa njima samo treba razgovarati. Shvatili su da i oni mogu da se zaraze koronavirusom. Bilo ih je dosta u kovid-bolnicama, i to sa težim kliničkim slikama i onih kojima je bio ugrožen život. Otvaranjem vakcinalnog punkta u Tržnom centru "Ušće" uspeli smo da privučemo mlade. Vakcinisano je više od 8.600 ljudi, a prosečna dob sada iznosi 41 godinu - priča Bekić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija