• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Rts.rs/Informer.rs

30.05.2021

09:39

RED JE DA MLADI KORONI ZADAJU ZAVRŠNI UDARAC! Kisić: Prvi put za godinu dana jednocifren broj zaraženih u ustanovama socijalne zaštite! /Video/

Društvo

RED JE DA MLADI KORONI ZADAJU ZAVRŠNI UDARAC! Kisić: Prvi put za godinu dana jednocifren broj zaraženih u ustanovama socijalne zaštite! /Video/

Podeli vest

Do ovog momenta vakcinisano je oko 90 odsto korisnika ustanova socijalne zaštite i nešto manje od 80 odsto svih zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, navodi za RTS ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević. Dodaje da je ipak na mladima da daju završni udarac virusu

 

Darija Kisić Tepavčević je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a navela da je u toku jučerašnjeg dana po prvi put nakon godinu dana detektovan jednocifren broj korisnika koji su pozitivni.

- Do ovog momenta vakcinisano je oko 90 odsto korisnika ustanova socijalne zaštite. Pokazali su se kao izuzetno odgovorni, savesni. Pokazali su šta znači briga za sopstveno zdravlje i šta znači briga za kolektiv, i to se odrazilo na pad učestalosti oboljevanja - u toku jučerašnjeg dana po prvi put nakon godinu dana detektovan jednocifren broj korisnika koji su pozitivni. To ne znači da su ti pozitivni bili u toku prošlog dana nego je to ukupan broj svih pozitivnih čija je pozitivnost praktično otkrivena prethodnih nedelja - navodi Kisić Tepavčevićeva.

Ističe da je pored zaposlenih do ovog momenta vakcinisano nešto manje od 80 odsto svih zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite - socijalnih radnika, negovatelja, kuvara, spremača.

Objašnjava da je vest za medije bila kada je virus ušetao u ustanovu socijalne zaštite, ali, kako kaže, treba ukazati da ogromnim trudom zaposlenih u tim ustanovama u većini nije bilo zaražavanja, sve se činilo da se smanji rizik unosa i širenja virusa.  

Objašnjava da su od pre dva meseca uz određene uslove dozvoljene i posete u domovima za stare.

- Dozvoljene su posete, odlasci, za sve vakcinisane korisnike nije potrebna ni izolacija nakon povratka u kolektiv. Međutim, i dalje je potrebno poštovanje svih epidemioloških mera da se ponovo ne bi desilo unošenje virusa - objašnjava ministarka.

Na mladima završni udarac

Govoreći o vakcinaciji mladih navodi da oni na početku kao i svuda u svetu nisu bili prioritet za vakcinaciju, ali da se sada situacija menja. 

- Prioritet su bili najstariji sugrađani zatim oni sa hroničnim oboljenjima i oni koji su bili profesionalnio najugroženiji. Tako ako sada pogledamo procenat vakcinisanih po uzrasnim grupama svuda u svetu je najmanji u najmlađim uzrasnim grupama jer oni nisu bili prioritet, ali sada je došao red na njih. Upravo njima je pripala uloga da daju završni udarac ovom virusu - ističe Kisić Tepavčevićeva.

Objašnjava da je pre nešto manje od mesec dana uzrasni kriterijum u našoj zemlji snižen na 16 godina i kako kaže, značajan broj mladih se odazvao na vakcinaciju.

Navodi da vakcina ima, da građani mogu da biraju između četiri cepiva, i poručuje da je "svako od nas podjednako bitan, da ne možemo da uspemo ako ne budemo ujedinjeni protiv virusa". 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija