• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

08.06.2021

07:20

Jeftinije od PCR testa, prijatnije od uzimanja brisa iz nosa i grla, a rezultati stižu za SAMO 15 MINUTA! Srpski TEST NA KORONU uskoro u privatnim laboratorijama! Video

printscreen RTS

Društvo

Jeftinije od PCR testa, prijatnije od uzimanja brisa iz nosa i grla, a rezultati stižu za SAMO 15 MINUTA! Srpski TEST NA KORONU uskoro u privatnim laboratorijama! Video

Podeli vest

Brži, lakši i pouzdaniji antigenski test iz pljuvačke proizveden je u niškoj fabrici medicinske opreme "Neomedika". Pouzdanost testa je u nivou pi-si-ar testa, kažu naučnici iz Niša koji su se razvojem bavili više od pet meseci. Agencija za lekove i medicinska sredstva je odobrila test i on će se uskoro naći u privatnim laboratorijama

Uzorkovanje je mnogo prijatnije nego kada vam uzimaju bris iz nosa i grla zahvaljujući levku, a rezultati se dobijaju za vrlo kratko vreme.

"Po pravilu i proceduri definisano je 15 minuta, ali vi rezultate možete dobiti i pre tih 15 minuta. Stvar je u tome da se ne čita test nakon trideset. Da ste pozitivni, na testu biste imali dve crte", objašnjava Slavica Anasonović iz "Neomedike" u Nišu.

Iako oprema izgleda jednostavno, poput testa za trudnoću, i bezbedna je za upotrebu, ipak je predviđeno da njome rukuju samo profesionalci u laboratorijama.

"Moraće ipak ljudi da odu do laboratorija ili do ustanova gde mogu da odrade, ali namenjen je i graničnim prelazima, školama. Zdravstveni radnici bi bili ti koji izvode test, ali je metoda neinvazivna, iz prostog uzorka pljuvačke", naveo je Saša Tričković, vlasnik "Neomedike". 

Foto: printscreen RTS

Stoprocentno slaganje sa pi-si-ar testom

U višemesečnom razvoju tog testa potvrđeno je stoprocentno slaganje sa pi-si-ar testom, jer se iz uzorka pljuvačke detektuje nukleokapsidni protein SARS- KoV-2 virusa.

"Nukleokapsidni protein se prvi javlja, prvi može da se detektuje. Zbog toga imamo u ranim fazama infekcije veliku preciznost. Takođe, kod asimptomatskih pacijenata smo potpuno precizni, nukelokapsid je potpuno stabilan, precizan, ne podleže mutacijama kao spajk protein kovida", istakla je Milica Todorovska Rašić, rukovodilac razvoja.

Foto: printscreen RTS

U svetu postoji samo 24 proizvođača koji koriste uzorke iz pljuvačke, većina njih nije iz Evrope, osim niške "Neomedike".

Test iz pljuvačke će, kako najavljuju iz "Neomedike", biti znatno jeftiniji od pi-si-ar testa, kupce imaju širom sveta, a kod nas će biti dostupan u privatnim laboratorijama.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija